Elemental analyses on skeletal remains provide nutrition models for ancient people and the ecological environment they live in, as well as the information on a variety of social issues. In this study conducted on Early Byzantine Iasos samples, it is aimed to discover differences such as diet, health, environmental features, economic structure and cultural patterns between diverse populations with element analysis method. For this purpose, the iron (Fe), copper (Cu), magnesium (Mg), manganese (Mn), molybdenum (Mo), lead (Pb), zinc (Zn) and nickel (Ni) levels were measured by Atomic Absorption Spectroscopy (AAS) in the ribs of 36 individuals from Iasos. The data provided are compared with the Camihöyük findings from the Hellenistic-Roman period, which was published in a separate study. The evaluations on the measured element levels of the skeletal remains from the two two communities, where one is from a marine and the other is from a continental climate, have shown that Iasos people had a seafood-based, while Camihoyuk people had a cereal-based nutrition model. The accumulation of heavy metals such as lead in the bones is linked to the ecological environment and the cultural characteristics of the societies, such as the way they prepare food.
Trace elements palaeodiet environmental features cultural patterns
İskelet kalıntıları üzerinde yapılan element analizleri, eski insanların diyetlerine giren besinler ve yaşadıkları ekolojik ortamın yanı sıra söz konusu toplum hakkında da çeşitli veriler sağlar. Erken Bizans Dönemi Iasos Kazısı (Muğla, Milas, Kıyıkışlacık Köyü) örnekleri üzerinde yürütülen bu çalışmada element analizi yöntemiyle diyet, sağlık, çevresel özellikler, ekonomik yapı ve kültürel örüntüler gibi çeşitli açılardan iki toplum arasındaki farklılıkların ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır. Bu amaçla Iasos örneklerinden 36 bireyin kaburga kemiğinde Atomik Absorpsiyon Spektroskopi (AAS) yöntemi ile demir (Fe), bakır (Cu), magnezyum (Mg), manganez (Mn), molibden (Mo), kurşun (Pb), çinko (Zn) ve nikel (Ni) eser elementlerinin düzeyleri araştırılmıştır. Sağlanan veriler, ayrı bir çalışmada yayımlanan Helenistik-Roma Dönemi Camihöyük Kazısı (Kayseri, Bayramhacı Köyü) bulgularıyla karşılaştırılmıştır. Biri denizel diğeri ise karasal iklimde bulunan iki toplumun iskelet kalıntılarındaki element düzeyleri üzerinde yapılan değerlendirmeler; Iasosluların deniz ürünlerine, Camihöyük insanlarının ise tahıllara dayalı diyete sahip olduklarını ortaya koymuştur. Kemiklerde kurşun ağır metalinin birikmesi,her iki toplumun da muhtemelen ekolojik ortamıyla ve besinleri hazırlayış biçimleri gibi kültürel özellikleriyle ilişkili görülmüştür.
Eser elementler paleodiyet çevresel özellikler kültürel örüntüler
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Antropoloji, Arkeoloji |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Haziran 2019 |
Gönderilme Tarihi | 18 Aralık 2018 |
Kabul Tarihi | 8 Şubat 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Sayı: 37 |
Antropoloji’de yayımlanan makaleler ve diğer yazıların tümünün yayın hakkı Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) altında lisanslanmıştır. Yani yayımlanan makale ve diğer muhtelif yazılar, başka yayınlarda ancak uygun referans gösterilerek, lisansa bağlantı sağlanarak, değişiklik yapıldıysa belirtilerek ve ticarî amaç gütmeyerek kullanılabilirler. Kısaca yazar(lar) veya okuyucu(lar) herhangi bir maddî çıkar gözetmeksizin, Antropoloji’deki yayınları basılı ve/veya elektronik olarak çoğaltmakta ve/veya yaymakta özgürdürler. Bu durum yine de lisans sahibi olarak Antropoloji’nin sizi ve çalışmanızı onaylayacağı anlamına gelmek zorunda değildir.
Budapeşte Açık Erişim Girişimi