Quality of fabric in the apparel industry is crucial in terms of delivering the customers defect-free products. A defected product not only causes the loss of customers but also, if the defect is detected before it is delivered to the customer, causes loss in production such as time and labor. Because of these reasons, fuzzy DEMATEL (The Decision-Making Trial and Evaluation Laboratory) technique has been used to analyze the factors that affect the quality of the fabric in a ready-made clothing factory. In addition; the DEMATEL technique being reinforced by the fuzzy set theory will eliminate the uncertainties included in the linguistic evaluations that were prepared in the light of the knowledge and experiences of experts. This study’s novelty is the use of the fuzzy DEMATEL method for analyzing the factors that may affect quality of the fabric used.
Hazır giyim üretiminde giysilerin ana malzemesi olan kumaşın kalite düzeyi, müşteriye hatasız ürünlerin teslimi açısından oldukça önemlidir. Hatalı ürün müşteri kaybına sebep olabileceği gibi, eğer müşteriye teslim edilmeden önce tespit edilmişse de yeniden işlemenin getirdiği zaman ve işçilik kayıpları gibi üretim kayıplarına sebep olmaktadır. Bu nedenle bu çalışmada, konfeksiyon üretimi yapan bir fabrikada kumaş kalitesine etki eden faktörler bulanık DEMATEL (The Decision Making Trial and Evaluation Laboratory) tekniği ile analiz edilmiştir. Kullanılan yöntem ile bu faktörlerin birbirleri ile olan ilişkilerinin ortaya konulması ve kumaş kalitesi üzerindeki etki değerlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca bu çalışmada DEMATEL tekniğinin bulanık küme teorisinden faydalanarak güçlendirilmesi ile uzmanların sahip oldukları bilgi ve tecrübelerinin ışığında yaptıkları dilsel değerlendirmelerin içerdiği belirsizliğin üstesinden gelinmiştir. Yapılan çalışmada elde edilen sonuçlara göre, boyama işleminde kullanılan suyun sertliği faktörü, kaliteye etki eden en önemli faktör olarak belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2018 |
Submission Date | July 11, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 6 Issue: 3 |