Türkiye’de
tahıl ürünü olarak en çok tüketilen besinlerden biri ekmektir. Popüler medyada
yer alan ekmekle ilgili kanıta dayanmayan haberler, tüketiciler açısından
endişe kaynağı olmuştur. Bu derlemede ekmeğin sağlık üzerindeki etkileri,
glüten proteini ile ilgili hastalıklar, ekmeklerde kullanılan katkı maddeleri
ve bunların helallik durumları değerlendirilmiştir. Özetle, sağlığa olan olumlu
etkileri göz önünde bulundurulduğunda, tam tahıllı ürünlerin diğerlerine göre
tercih edilmesi ve ölçülü şekilde tüketilmesi teşvik edilmelidir. Ekmek
türlerinden ekşi mayalı tam buğday ekmeği iyi bir besin kaynağıdır. Çölyak
hastalığı ve buğday alerjisi olanlar glütensiz diyetle beslenmelidir. Çölyak
dışı glüten duyarlılığı olanlar da glütenli ürünlerden uzak durmalıdırlar.
Yapılan araştırmalara göre herhangi bir hastalık durumu olmaksızın uygulanan
glütensiz diyetler hem ekonomik hem de sağlık açısından uygun değildir. Ekmek
alırken Türkiye’deki paketsiz ekmekler gıda katkı maddesi içermediği için
paketli olanlara tercih edilebilir. Paketli ekmek tercihinde ise ürünün en az
sayıda katkı maddesi içermesi veya sağlık riski olan katkı maddelerini
olabildiğince az sayıda içermesi gibi faktörler dikkate alınabilir. Ayrıca bazı
katkı maddelerinin üretiminde hayvansal kaynaklar da kullanılabileceğinden
kullanılan kaynağa bağlı olarak helallik riski oluşabilmektedir.
Bread,
as a grain species, is one of the most consumed food in Turkey. News about
bread in the popular media that are not evidence based has become a source of
concern for consumers. In this review health effects of bread, gluten-related
diseases, food additives that are used in breads and their halal issues will be
evaluated. In summary, when considering positive health effects, whole grain
products should be encouraged to prefer to others. Also, these products should
be consumed moderately. Whole grain sourdough bread is a rich nutrient. People
with celiac sensitivity and wheat allergy should avoid gluten containing
products. Additionally, those with nonceliac gluten sensitivities should also
prefer gluten-free diet. Evidence-based researches suggest that without having
health problems, gluten-free diet practices are not appropriate for both
medical and economical reasons. In Turkey instead of packed ones unpacked
breads can be preferred because they don’t contain any food additives. If
packed bread is to be bought, some factors can be considered such as
containment of minimum number of additives and containment of additives having
minimum health risks. Moreover,
some non-halal animal sources may be used in the production of certain
additives. This gives rise to concerns about halal issues of these products.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2019 |
Kabul Tarihi | 2 Haziran 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 1 Sayı: 1 |