Bu çalışmada, cocobolo (Dalbergia retusa Hemsl.,) ahşabına ait renk parametreleri, parlaklık değerleri ve beyazlık indeksi değerleri üzerine tek ve çift bileşenli ahşap ağartıcı kimyasallarının etkileri araştırılmıştır. Tek ve çift bileşenli ağartıcı kimyasalları ahşap malzeme yüzeylerine firma önerileri doğrultusunda sürme tekniği ile uygulanmıştır. Ağartma işlemi görmüş ve görmemiş ahşap malzemeler üzerinde test ölçümleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar birbirleri ile kıyaslanmıştır. Belirlenmiş olan sonuçlara göre, ışıklılık (L*) değeri, kroma (C*) değeri, kırmızı (a*) renk tonu değeri, sarı (b*) renk tonu değeri, ton (ho) açısı değeri, liflere dik (⊥) ve paralel (║) yönlerdeki 60o’de parlaklık değerleri, liflere paralel (║) yöndeki 85o’de parlaklık değeri ile liflere dik (⊥) ve paralel (║) yönlerdeki beyazlık indeksi değerleri (WI*) anlamlı olarak belirlenmiştir. ∆E* değerleri çift komponentlide 10.22 ve tek komponentlide 2.31 olarak bulunmuştur. Çift komponentli ağartma kimyasalı L*, b*, a*, C* ve ho değerleri için artışa sebep verirken, tek komponentli ağartıcı kimyasalında azalışa sebep vermiştir. Bütün WI* değerleri çift komponentli ağartıcı kimyasalı ile artmıştır. Liflere dik ve paralel yönlerdeki 60o’de parlaklık değerleri tek komponentli ağartıcı kimyasal ile azalmıştır. Çalışmada kullanılan ağartıcı kimyasalları ahşap malzeme yüzeylerinde farklı sonuçların elde edilmesine sebep vermiştir.
Cocobolo Dalbergia retusa Hemsl. ahşap ağartma renk beyazlık indeksi parlaklık
In this study, the effects of single and double component wood bleaching chemicals on the color parameters, glossines values and whiteness index values of cocobolo (Dalbergia retusa Hemsl.,) wood were investigated. Single and double component bleaching chemicals were applied to the wood material surfaces with the application technique in line with the company’s recommendations. Test measurements were made on bleached and unbleached wood materials. Obtained results were compared with each other. According to the determined results, lightness (L*) value, chroma (C*) value, red (a*) color tone, yellow (b*) color tone, hue (ho) angle value, glossiness values perpendicular to fibers (⊥) and parallel (║) directions at 60o, glossiness value at 85o in parallel (║) direction to the fibers, and whiteness index (WI*) values in perpendicular (⊥) and parallel (║) directions to the fibers were determined. The ∆E* values were found to be 10.22 in the double component and 2.31 in the single component. While the two-component bleaching chemical caused an increase in L*, b*, a*, C* and ho values, it caused a decrease in the one-component bleach chemical. All WI* values were increased with two component bleaching chemicals. The glossiness values at 60° in the perpendicular and parallel directions to the fibers were decreased with one component bleaching chemical. The bleaching chemicals used in the study caused different results on wood material surfaces.
Cocobolo Dalbergia retusa Hemsl. wood bleaching colour whiteness index glossiness
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Kereste, Hamur ve Kağıt |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 6 Sayı: 1 |