Shalgam juice is a fermented beverage which has
red colored, cloudy and acidic features containing bulgur flour, sourdough,
water and salt and is obtained with addition of sliced purple carrot (Daucus carota) and turnip to fermented
liquid (Brassica rapa) after lactic
acid fermentation that lasts about 2-4 weeks. The characteristic red color of shalgam
juices arises from purple carrot that is the main ingredient of the beverage.
The positive effects of shalgam juices on health come from functional components
such as anthocyanins and phenolic acids which are in high amount in purple
carrot. The amount of phenolic component in shalgam juice is depends on several
factors such as temperature and time of fermentation, harvesting time of purple
carrot, temperature and time of heat treatment of shalgam juice and production
method (traditional or direct). It has been reported that total phenolic
content of shalgam juice has varied from 642.33 to 783.71 mg/mL gallic acid
equivalents depending on these factors Moreover, it has been stated that the
content of anthocyanin in shalgam juice has changed between 94-238 mg/L. Shalgam
juice contained cyanidin, malvidin and peonidin glycoside of anthocyanin
derivate while it has been reported that the main anthocyanins are cyanidin and
cyanidin glycoside derivatives. In
addition, caffeic acid, 4-caffeoyl-quinic acid and 5-caffeoyl-quinic acid,
vanillic acid have been identified as the major phenolic components of shalgam
juices. Shalgam juices have been
reported to have high antioxidant potential due to the presence of these
compounds. Considering these studies, it can be said that shalgam juice can be
considered as a functional beverage due to its high content of phenolic content
and antioxidant potential.
Şalgam suyu, bulgur unu, ekşi hamur, içme suyu ve yemeklik tuzun
karıştırılıp laktik asit fermantasyonu yoluyla elde edilen sıvı özütün
dilimlenmiş mor havuç (Daucus carota)
ve şalgam turbu (Brassica rapa) ilave
edildikten sonra yaklaşık 2-4 haftalık laktik asit fermantasyonuna tabi
tutulmasıyla elde edilen kırmızı renkli, bulanık ve asidik karakterli fermente
bir içecektir. Şalgam suyunun karakteristik kırmızı rengi, şalgamın en önemli
hammaddesi olan mor havuçtan kaynaklanmaktadır. Şalgam suyunun sağlık üzerine
olumlu etkisi, mor havucun yüksek oranda içerdiği antosiyanin veya fenolik
asitler gibi fonksiyonel bileşenlerden ileri gelmektedir. Şalgam suyunun
içerdiği fenolik madde miktarı, fermantasyon süresi ve derecesi, mor havucun
hasat yılı, şalgam suyunun ısıl işlem derecesi ve süresi, şalgamın üretim
yöntemi (geleneksel veya doğrudan üretim)
gibi birçok faktöre bağlı olarak değişebilmektedir. Yapılan
çalışmalarda, şalgamın belirtilen bu faktörlere bağlı olarak toplam fenolik
madde içeriğinin 642 ile 783 mg/mL gallik asit eşdeğeri arasında değiştiği
bildirilmektedir. Ayrıca, şalgam sularının antosiyanin içeriğinin ise 94-238
mg/L arasında olduğu belirtilmektedir. Şalgam suyunda bulunan antosiyanin
çeşitlerinin siyanidin, malvidin ve peonidin glikozitleri olduğu ve baskın bileşiğin
ise siyanidin ve siyanidin türevi glikozitler olduğu yapılan çalışmalarda
görülmüştür. Ayrıca şalgam sularında kafeik asit, 4-kaffeoylkuinik asit ve
5-kaffeoylkuinik asit, vanilik asit fenolikleri baskın fenolik bileşikler
olarak saptanmıştır. Şalgam
sularının içerdikleri bu bileşiklere bağlı olarak yüksek antioksidan
potansiyele sahip olduğu bildirilmiştir. Tüm bu çalışmalar şalgam suyunun içerdiği
yüksek miktardaki fenolik bileşiklerden ve antioksidan potansiyelinden dolayı,
şalgamın fonksiyonel bir içecek olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 1 |