Introduction: Food neophobia (FN) is an issue that can affect the food choices and nutritional status of individuals.
Objective: This study aimed to determine FN levels of adults and to evaluate the nutritional habits and food consumption frequencies according to these levels.
Materials and Methods: The study is cross-sectional and was conducted with 1681 volunteers aged between 20 and 64 years old. The data were obtained by face-to-face interview method using the general characteristics, a food consumption frequency form including 45 types of foods, questions related to eating habits (frequencies of the daily main meal, snack, skipping meal), and the Turkish Form Food Neophobia Scale (T-FNS). Individuals were divided into three groups neophilic, neutral, and neophobic according to their T-FNS scores.
Results: Of the participants, 22.8% (n=384) were neophilic, 53.0% (n=890) were neutral, and 24.2% (n=407) were neophobic. The mean T-FNS scores were found to be statistically significantly different in groups gender (t=3.369, p=0.001), age (t=-3.408, p=0.001), educational status (F=8.699, p<0.001), marital status (t=-5.207, p<0.001), employment status (F=5.991, p<0.001), and presence of disease (t=3.467, p=0.001). Mean consumption of meat, egg, and legumes group in neophilics (176.14±96.58 g/day) compared to neutrals (160.30±96.48 g/day), fresh fruit consumption in neophobics (137.38±124.94 g/day) /day) compared to neutrals (107.51±101.57 g/day) were higher (F=4.018 p=0.018, and F=10.668 p=<0.001, respectively). Consumption of cream cheese, margarine, chocolate, fruit juice, and alcoholic beverages also differed between groups (p<0.05).
Conclusion: It was concluded that FN may affect nutritional status. However, there is a necessity for large-scale studies investigating the relationship between FN and nutritional status.
-
-
The authors would like to thank research assistant Merve Ekici for their contributions during the planning phase of the study, the Department of Nutrition and Dietetics’ students for their help in data collection, and participants.
Giriş: Yeni besin korkusu (YBK), bireylerin besin seçimlerini ve beslenme durumlarını etkileyebilen bir durumdur.
Amaç: Bu çalışmada, yetişkin bireylerin yeni besin korkusu düzeylerinin belirlenmesi ve bu düzeylere göre beslenme alışkanlıkları ve besin tüketim sıklıklarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışma kesitsel nitelikte olup 20 ile 64 yaş aralığındaki 1681 gönüllü birey ile yürütülmüştür. Veriler, katılımcıların genel özellikleri, beslenme alışkanlıkları, 45 besin çeşidini içeren besin tüketim sıklığı formu, beslenme alışkanlıkları ile ilgili sorular (günlük ana öğün yapma, ara öğün yapma ve öğün atlama sıklıkları) ve Yeni Besin Korkusu Ölçeği'nin Türkçe Formu’nu içeren anket formu kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemi ile elde edilmiştir. Bireyler, YBK puanlarına göre neofilik, nötr ve neofobik olmak üzere üç gruba ayrılmıştır.
Bulgular: Katılımcıların %22,8'i (n=384) neofilik, %53.0'ü (n=890) nötr ve %24,2'si (n=407) neofobik olarak belirlenmiştir. Cinsiyet (t=3,369; p=0,001), yaş (t=-3,408; p=0,001), eğitim durumu (F=8,699
p<0,001), medeni durum (t=5,207; p<0,001), meslek (F=5,991; p<0,001) ve hastalığa sahip olma (t=3,467; p=0,001) durumuna göre belirlenen gruplar arasında ortalama YBK ölçeği puanları istatistiksel açıdan anlamlı olarak farklı bulunmuştur. Ortalama et, yumurta, kurubaklagil grubu besin tüketim miktarı neofiliklerde (176,14±96,58 g/gün) nötrlere (160,30±96,48 g/gün), taze meyve tüketimi neofobiklerde (137,38±124,94 g/gün) nötrlere (107,51±101,57 g/gün) kıyasla daha yüksektir (sırası ile F=4,018 p=0,018, F=10,668 p=<0,001). Krem peynir, margarin, çikolata, meyve suyu ve alkollü içecek tüketimleri de gruplar arasında farklılık göstermiştir (p<0,05).
Sonuç: Yeni besin korkusunun beslenme durumunu etkileyebileceği sonucuna varılmıştır. Ancak yeni besin korkusu ile beslenme durumu arasındaki ilişkiyi araştıran geniş çaplı çalışmalara ihtiyaç vardır.
-
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Beslenme ve Diyetetik |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | - |
Yayımlanma Tarihi | 12 Nisan 2023 |
Gönderilme Tarihi | 31 Ocak 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 3 Sayı: 1 |
AIJHS dergisi ve AIJHS'de yayımlanan tüm makaleler Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.