Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bibliometric Analysis of Graduate Theses Made by Tobacco Experts and Tobacco Technology Engineers

Yıl 2023, , 690 - 705, 31.07.2023
https://doi.org/10.11616/asbi.1205169

Öz

In this research, it is aimed to obtain information about the postgraduate thesis studies of tobacco experts, the only specialization branch related to tobacco and its technology in our country. The history of the tobacco expert profession in Turkey dates back to 1875. In tobacco expertise education, the process, which started as a course in 1928, continued in 1975 within the structure of the college. The undergraduate education of the tobacco expert profession started in 1984, the first graduate education was obtained in 1987 and the doctorate education was obtained in 1990. During the period covering the years 1987-2020, 52 tobacco experts-tobacco technology engineers completed postgraduate education. In the research, it was revealed that tobacco experts contributed to the field of science by doing postgraduate studies in different programs of 4 basic science fields in science and social science institutes.

Kaynakça

  • Alıcı, S. (2010). Tütün Tarımı ve Endüstrisine Serbest Piyasa Uygulamalarının Etkileri, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Aytaç, B. (2016). Bafranın Farklı Lokasyonlarında Nail Tütün Hattı Performanslarının Belirlenmesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun.
  • Belter, C. W. ve Seidel, D. J. (2013). A Bibliometric Analysis of Climate Engineering Research, WIREs Climate Change, 4(5), s.417–427.
  • Bhowmik, P. (2021). Heritage Tourism: A Bibliometric Review, Anatolia, 32(3), s.387-403.
  • Bulgur, F. S. (2018). Bazı Organik Gübrelerin Tütün (Nicotiana Tabacum) Gelişimi Üzerine Etkileri, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Manisa.
  • Chahrour, M., Assi, S., Bejjani, M., Nasrallah, A. A., Salhab, H., Fares, M. ve Khachfe, H. H. (2020). A Bibliometric Analysis of COVID-19 Research Activity: A Call for Increased Output, Cureus, 12(3), https://doi.org/10.7759/cureus.7357
  • Çıkı, K. D. (2022). Bibliometric Analysis of Diaspora Tourism Studies, The Central European Journal of Regional Development and Tourism, 14(2), s.62-81. https://doi.org/10.32725/det.2022.014
  • Davis, G. F. (2015). Editorial Essay: What is Organizational Research for? Administrative Science Quarterly, 60(2), s.179–188.
  • Dikmen, N. (1988). Sigara Sanayi Yatırım Projeleri Yönetimi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Donthu, N., Kumar, S. ve Pattnaik, D. (2020). Forty-Five Years of Journal of Business Research: A Bibliometric Analysis, Journal of Business Research, 109, 1-14. https://doi.org/10.1016/j.jbusres.2019.10.039
  • Dürüst, A. (2019). Karadeniz Bölgesinde Yetiştirilen Bazı Tütün Çeşitlerinde Farklı Azot ve Sulama Seviyelerinin Verim ve Randıman Üzerine Etkisi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun.
  • Echchakoui, S. (2020). Why and How to Merge Scopus and Web of Science during Bibliometric Analysis: The Case of Sales Force Literature from 1912 to 2019, Journal of Marketing Analytics, 8, s.165-184. https://doi.org/10.1057/s41270-020-00081-9
  • Ellegaard, O. ve Wallin, J. A. (2015). The Bibliometric Analysis of Scholarly Production: How Great is The Impact? Scientometrics, 1809-1831.
  • Erdoğan, M. (1993). Türkiye'de Tütüncülük Siyaseti ve Istihdam, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Evren, S. ve Kozak, N. (2014). Bibliometric Analysis of Tourism and Hospitality Related Articles Published in Turkey, Anatolia, 25(1), s.61–80.
  • Fahimnia, B., Sarkis, J. ve Davarzani, H. (2015). Green supply chain management: A review and bibliometric analysis. International Journal of Production Economics, 162, 101–114. https://doi.org/10.1016/j.ijpe.2015.01.003
  • Gümüş, A. H. (2009). Türkiye'de Tütün Üretiminde Pazarlama Durumu, Sorunları ve Alternatif Pazarlama Model Önerileri Üzerine Bir Araştırma, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Guo, Y., Hao, Z., Zhao, S., Gong, J. ve Yang, F. (2020). Artificial Intelligence in Health Care: Bibliometric Analysis, Journal of Medical Internet Research, 22(7), 18228. https://doi.org/10.2196/18228
  • Karabacak, K. (2017). Türkiye’de Tütün Tarımı ve Coğrafi Dağılışı, Coğrafi Bilimler Dergisi, 15(1), 27-48.
  • Kavak, S. (2010). Struggling for Survival in The Village after The Disturbance of Tobaccoland: Tracing New Rurality Behind The Footprints of Tobacco Farmers, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Boğaziçi University Atatürk Yeni Türk Tarihi Enstitüsü, İstanbul.
  • Kınay, A. (2014). Bazı Oriental Tütün (Nicotiana Tabacum L.)Melezlerinde Verim ve Kalite Özellikleri, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Koseoglu, A., Rahimi, R., Okumus, F. ve Liu, J. (2016). Bibliometric Studies in Tourism, Annals of Tourism Research, 61, s.180-198.
  • Kulcu, A. (2020). Akhisar ve çevresindeki Tütün Fideliklerinde Görülen Çökerten Hastalığına Neden Olan Etmenlerin Belirlenmesi ve Hastalık Yönetimi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Kurt, D. (2011). Organik Tütün (Nicotiana Tabacum L.) Üretiminde Farklı Gübre Kaynakları ve Dozlarının Verim ve Kaliteye Etkisi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun.
  • Mercimek, H. V. (2016). Oryantal Tütünde (Nicotiana Tabacum L.) Hasat Sonrası Farklı Kurutma Sistemlerinin Verim ve Kalite Özelliklerine Etkileri, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Merigo, J. M., Pedrycz, W., Weber, R. ve Sotta, C. (2018). Fifty Years of Information Sciences: A Bibliometric Overview, Information Sciences, 432, s.245–268.
  • Meyer, R., ve Winer, R. S. (2014). Introduction to the JMR 50 Anniversary Special Section. Journal of Marketing Research, 51(1), s.83–83.
  • Modak, N. M., Lobos, V., Merigó, J. M., Gabrys, B. ve Lee, J. H. (2020). Forty Years of Computers & Chemical Engineering: A bibliometric Analysis, Computers & Chemical Engineering, 106978.
  • National Cancer Institute (NIH). (2016). The Economics of Tobacoo and Tobacco Control. Erişim tarihi: 24.04.2017 https://cancercontrol.cancer.gov/brp/tcrb/monographs/21/in dex.html
  • Ogretmenoglu, M., Goktepe, S. ve Atsiz, O. (2022). A Bibliometric Analysis of Food Studies: Evidence from British Food Journal, Journal of Multidisciplinary Academic Tourism, 7(1), s.67-79.
  • Öner, M. (1988). Toplam Kalite Kontrolunun Sigara Teknolojisinde Uygulama Olanaklarının Incelenmesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Oral, H. S. (2010). Bursa Tütünlerinin Bazı Verim ve Kalite Özelliklerinin Varyasyonu, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bursa.
  • Otan, H. ve Apti, R. (1989). Tütün, 1. Baskı. İzmir: ETAEM yayıncılık.
  • Pritchard, A. (1969). Statistical Bibliography or Bibliometrics? Journal of Documentation, 25, s.348–349.
  • Proctor, R. N. (2006). “Everyone Knew But No One Had Proof”: Tobacco Industry Use of Medical History Expertise in US Courts, 1990-2002, Tobacco Control, 15, s.117-125.
  • Resmi Gazete. (2002). Yasama Bölümü. https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2002/01/20020109.html
  • Şahin, G. ve Taşlıgil, N. (2014). Türkiye’de Tütün (Nicotiana Tabacum L.) Yetiştiriciliğinin Tarihsel Gelişimi ve Coğrafi Dağılımı, Doğu Coğrafya Dergisi, 18(30), 71-102.
  • Sanchez, E. B., Deegan, J. ve Perez Ricardo, E. C. (2022). Influence of Internet on Tourism Consumer Behaviour: A Systematic Review. Advances in Hospitality and Tourism Research, 10(1), s.130-156.
  • Sapan, H. (1997). Türk Tütününde Fiyatlandırma Politikası, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edirne.
  • Seydioğulları, M. (2010). Dünyada ve Türkiye'de Tütünün Tarihçesi, Üretimi, Ticareti ve Temel Politikaları. Türk Toraks Derneği. Z. A. Aytemur, Ş. Akçay ve O. Elbek (Ed.), Tütün ve Tütün Kontrolü (s. 3-20) içinde. İstanbul: Aves Yayıncılık.
  • Tanrıverdi, H. (1987). Türk Tütüncülüğünün Yabancı Tütün ve Sektöre Açılmasıyla Türk Tütüncülüğü ve Geleceğe İlişkin Tütün Politikası, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Tanrıverdi, H. (1988, Haziran). Tütün Dünyasında Eksperlikten Mühendisliğe Geçiş, Ülkemizin Kalkınmasında Mühendisliğin Rolü Sempozyumu, Yıldız Üniversitesi Mühendislik Fakültesi.
  • Tanrıverdi, H. (1989). Bir Asırlık Meslek: Tütün Eksperliği, Tekel Dergisi, 3, s.74-77.
  • Tanrıverdi, H. (1990). Türk Tütün Politikasının Avrupa Topluluğu Ortak Tütün Politikasıyla Bütünleşmesi, Yayımlanmamış Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Tanrıverdi, H. ve Koçaslan, G. (2018). Mesleki ve Örgütsel Duygusal Bağlılık Arasındaki İlişki: Tütün Eksperleri ve Tütün Teknolojisi Mühendisleri Üzerine Bir Araştırma, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 17(65), s.248-261.
  • Tanrıverdi, H. ve Seydioğulları, M. (2017). Tütün Eksperleri ve Tütün Teknolojisi Mühendislerinin; Tütüncülük ve Değişimi ile İktisat, Sağlık, Kültür ve Turizm Konularıyla İlişkisine Ait Görüşlerinin İncelenmesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 5, s.11-39.
  • Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) (2021). https://www.tarimorman.gov.tr/TADB/Menu/22/Tutun-Ve-Tutun-Mamulleri-Daire-Baskanligi
  • Ulker, P., Ulker, M. ve Karamustafa, K. (2022). Bibliometric Analysis of Bibliometric Studies in The Field of Tourism and Hospitality, Journal of Hospitality and Tourism Insights, (6)2, s.797-818. https://doi.org/10.1108/JHTI-10-2021-0291
  • Williams, W., Parkes, E.L. ve Davies, P. (2013). Wordle: A Method for Analysing MBA Student Induction Experience. The International Journal of Management Education, 11(1), s.44-53.
  • World Healt Organization (WHO). (2022). Fact Sheets-Details. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/tobacco#:~:text=Over%2080%25%20of%20the%20world's,(WHO%20FCTC)%20in%202003.
  • Xiao, H. ve Smith, S. L. J. (2006). The Making of Tourism Research Insights from A Social Sciences Journal, Annals of Tourism Research, 33(2), 490-507.
  • Yilmaz, I. (2019). Bibliometric Analysis of Bibliometric Studies on Tourism Published in Turkey, Anais Brasileiros de Estudos Turísticos, 9, s.1-9.
  • Zhang, X., Estoque, R.C., Xie, H., Murayama, Y. ve Ranagalage, M. (2019). Bibliometric Analysis of Highly Cited Articles on Ecosystem Services, PLoS ONE, 14(2), s.1-16.
  • Zorba, T. (2008). Karadeniz Bölgesine En Uygun Tütün Çeşit ve Hatlarının Tespiti ile Ürünlerin Ekspertiz Değerleri Üzerine Bir Çalışma, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun.

Tütün Eksperleri, Tütün Teknolojisi Mühendislerinin Yaptıkları Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi

Yıl 2023, , 690 - 705, 31.07.2023
https://doi.org/10.11616/asbi.1205169

Öz

Bu araştırmada, ülkemizde tütün ve teknolojisi ile ilgili tek uzmanlık kolu olan tütün eksperliği meslek mensuplarının yaptıkları lisansüstü tez çalışmaları hakkında bilgi edinilmesi amaçlanmaktadır. Türkiye’de tütün eksperliği mesleğinin tarihi geçmişi 1875’lere dayanmaktadır. Tütün eksperliği eğitiminde ise, 1928 Yılından itibaren önceleri kurs şeklinde başlayan süreç, daha sonra 1975 yılında yüksekokulu bünyesinde devam etmiştir. Tütün eksperliği mesleğinin lisans düzeyinde eğitimi 1984 yılında başlamış, ilk yüksek lisans eğitimi 1987 yılında, doktora eğitimi ise 1990 yılında elde edilmiştir. 1987-2020 Yıllarını kapsayan süreçte 52 tütün eksperi-tütün teknolojisi mühendisi lisansüstü eğitim yapmışlardır. Araştırmada tütün eksperlerinin fen ve sosyal bilim enstitülerinde 4 temel bilim alanının farklı programlarında farklı bilim dallarında lisansüstü çalışması yaparak bilim alanına katkı sundukları ortaya çıkmıştır.

Kaynakça

  • Alıcı, S. (2010). Tütün Tarımı ve Endüstrisine Serbest Piyasa Uygulamalarının Etkileri, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Aytaç, B. (2016). Bafranın Farklı Lokasyonlarında Nail Tütün Hattı Performanslarının Belirlenmesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun.
  • Belter, C. W. ve Seidel, D. J. (2013). A Bibliometric Analysis of Climate Engineering Research, WIREs Climate Change, 4(5), s.417–427.
  • Bhowmik, P. (2021). Heritage Tourism: A Bibliometric Review, Anatolia, 32(3), s.387-403.
  • Bulgur, F. S. (2018). Bazı Organik Gübrelerin Tütün (Nicotiana Tabacum) Gelişimi Üzerine Etkileri, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Manisa.
  • Chahrour, M., Assi, S., Bejjani, M., Nasrallah, A. A., Salhab, H., Fares, M. ve Khachfe, H. H. (2020). A Bibliometric Analysis of COVID-19 Research Activity: A Call for Increased Output, Cureus, 12(3), https://doi.org/10.7759/cureus.7357
  • Çıkı, K. D. (2022). Bibliometric Analysis of Diaspora Tourism Studies, The Central European Journal of Regional Development and Tourism, 14(2), s.62-81. https://doi.org/10.32725/det.2022.014
  • Davis, G. F. (2015). Editorial Essay: What is Organizational Research for? Administrative Science Quarterly, 60(2), s.179–188.
  • Dikmen, N. (1988). Sigara Sanayi Yatırım Projeleri Yönetimi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Donthu, N., Kumar, S. ve Pattnaik, D. (2020). Forty-Five Years of Journal of Business Research: A Bibliometric Analysis, Journal of Business Research, 109, 1-14. https://doi.org/10.1016/j.jbusres.2019.10.039
  • Dürüst, A. (2019). Karadeniz Bölgesinde Yetiştirilen Bazı Tütün Çeşitlerinde Farklı Azot ve Sulama Seviyelerinin Verim ve Randıman Üzerine Etkisi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun.
  • Echchakoui, S. (2020). Why and How to Merge Scopus and Web of Science during Bibliometric Analysis: The Case of Sales Force Literature from 1912 to 2019, Journal of Marketing Analytics, 8, s.165-184. https://doi.org/10.1057/s41270-020-00081-9
  • Ellegaard, O. ve Wallin, J. A. (2015). The Bibliometric Analysis of Scholarly Production: How Great is The Impact? Scientometrics, 1809-1831.
  • Erdoğan, M. (1993). Türkiye'de Tütüncülük Siyaseti ve Istihdam, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Evren, S. ve Kozak, N. (2014). Bibliometric Analysis of Tourism and Hospitality Related Articles Published in Turkey, Anatolia, 25(1), s.61–80.
  • Fahimnia, B., Sarkis, J. ve Davarzani, H. (2015). Green supply chain management: A review and bibliometric analysis. International Journal of Production Economics, 162, 101–114. https://doi.org/10.1016/j.ijpe.2015.01.003
  • Gümüş, A. H. (2009). Türkiye'de Tütün Üretiminde Pazarlama Durumu, Sorunları ve Alternatif Pazarlama Model Önerileri Üzerine Bir Araştırma, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Guo, Y., Hao, Z., Zhao, S., Gong, J. ve Yang, F. (2020). Artificial Intelligence in Health Care: Bibliometric Analysis, Journal of Medical Internet Research, 22(7), 18228. https://doi.org/10.2196/18228
  • Karabacak, K. (2017). Türkiye’de Tütün Tarımı ve Coğrafi Dağılışı, Coğrafi Bilimler Dergisi, 15(1), 27-48.
  • Kavak, S. (2010). Struggling for Survival in The Village after The Disturbance of Tobaccoland: Tracing New Rurality Behind The Footprints of Tobacco Farmers, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Boğaziçi University Atatürk Yeni Türk Tarihi Enstitüsü, İstanbul.
  • Kınay, A. (2014). Bazı Oriental Tütün (Nicotiana Tabacum L.)Melezlerinde Verim ve Kalite Özellikleri, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Koseoglu, A., Rahimi, R., Okumus, F. ve Liu, J. (2016). Bibliometric Studies in Tourism, Annals of Tourism Research, 61, s.180-198.
  • Kulcu, A. (2020). Akhisar ve çevresindeki Tütün Fideliklerinde Görülen Çökerten Hastalığına Neden Olan Etmenlerin Belirlenmesi ve Hastalık Yönetimi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Kurt, D. (2011). Organik Tütün (Nicotiana Tabacum L.) Üretiminde Farklı Gübre Kaynakları ve Dozlarının Verim ve Kaliteye Etkisi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun.
  • Mercimek, H. V. (2016). Oryantal Tütünde (Nicotiana Tabacum L.) Hasat Sonrası Farklı Kurutma Sistemlerinin Verim ve Kalite Özelliklerine Etkileri, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Merigo, J. M., Pedrycz, W., Weber, R. ve Sotta, C. (2018). Fifty Years of Information Sciences: A Bibliometric Overview, Information Sciences, 432, s.245–268.
  • Meyer, R., ve Winer, R. S. (2014). Introduction to the JMR 50 Anniversary Special Section. Journal of Marketing Research, 51(1), s.83–83.
  • Modak, N. M., Lobos, V., Merigó, J. M., Gabrys, B. ve Lee, J. H. (2020). Forty Years of Computers & Chemical Engineering: A bibliometric Analysis, Computers & Chemical Engineering, 106978.
  • National Cancer Institute (NIH). (2016). The Economics of Tobacoo and Tobacco Control. Erişim tarihi: 24.04.2017 https://cancercontrol.cancer.gov/brp/tcrb/monographs/21/in dex.html
  • Ogretmenoglu, M., Goktepe, S. ve Atsiz, O. (2022). A Bibliometric Analysis of Food Studies: Evidence from British Food Journal, Journal of Multidisciplinary Academic Tourism, 7(1), s.67-79.
  • Öner, M. (1988). Toplam Kalite Kontrolunun Sigara Teknolojisinde Uygulama Olanaklarının Incelenmesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Oral, H. S. (2010). Bursa Tütünlerinin Bazı Verim ve Kalite Özelliklerinin Varyasyonu, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bursa.
  • Otan, H. ve Apti, R. (1989). Tütün, 1. Baskı. İzmir: ETAEM yayıncılık.
  • Pritchard, A. (1969). Statistical Bibliography or Bibliometrics? Journal of Documentation, 25, s.348–349.
  • Proctor, R. N. (2006). “Everyone Knew But No One Had Proof”: Tobacco Industry Use of Medical History Expertise in US Courts, 1990-2002, Tobacco Control, 15, s.117-125.
  • Resmi Gazete. (2002). Yasama Bölümü. https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2002/01/20020109.html
  • Şahin, G. ve Taşlıgil, N. (2014). Türkiye’de Tütün (Nicotiana Tabacum L.) Yetiştiriciliğinin Tarihsel Gelişimi ve Coğrafi Dağılımı, Doğu Coğrafya Dergisi, 18(30), 71-102.
  • Sanchez, E. B., Deegan, J. ve Perez Ricardo, E. C. (2022). Influence of Internet on Tourism Consumer Behaviour: A Systematic Review. Advances in Hospitality and Tourism Research, 10(1), s.130-156.
  • Sapan, H. (1997). Türk Tütününde Fiyatlandırma Politikası, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edirne.
  • Seydioğulları, M. (2010). Dünyada ve Türkiye'de Tütünün Tarihçesi, Üretimi, Ticareti ve Temel Politikaları. Türk Toraks Derneği. Z. A. Aytemur, Ş. Akçay ve O. Elbek (Ed.), Tütün ve Tütün Kontrolü (s. 3-20) içinde. İstanbul: Aves Yayıncılık.
  • Tanrıverdi, H. (1987). Türk Tütüncülüğünün Yabancı Tütün ve Sektöre Açılmasıyla Türk Tütüncülüğü ve Geleceğe İlişkin Tütün Politikası, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Tanrıverdi, H. (1988, Haziran). Tütün Dünyasında Eksperlikten Mühendisliğe Geçiş, Ülkemizin Kalkınmasında Mühendisliğin Rolü Sempozyumu, Yıldız Üniversitesi Mühendislik Fakültesi.
  • Tanrıverdi, H. (1989). Bir Asırlık Meslek: Tütün Eksperliği, Tekel Dergisi, 3, s.74-77.
  • Tanrıverdi, H. (1990). Türk Tütün Politikasının Avrupa Topluluğu Ortak Tütün Politikasıyla Bütünleşmesi, Yayımlanmamış Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Tanrıverdi, H. ve Koçaslan, G. (2018). Mesleki ve Örgütsel Duygusal Bağlılık Arasındaki İlişki: Tütün Eksperleri ve Tütün Teknolojisi Mühendisleri Üzerine Bir Araştırma, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 17(65), s.248-261.
  • Tanrıverdi, H. ve Seydioğulları, M. (2017). Tütün Eksperleri ve Tütün Teknolojisi Mühendislerinin; Tütüncülük ve Değişimi ile İktisat, Sağlık, Kültür ve Turizm Konularıyla İlişkisine Ait Görüşlerinin İncelenmesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 5, s.11-39.
  • Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) (2021). https://www.tarimorman.gov.tr/TADB/Menu/22/Tutun-Ve-Tutun-Mamulleri-Daire-Baskanligi
  • Ulker, P., Ulker, M. ve Karamustafa, K. (2022). Bibliometric Analysis of Bibliometric Studies in The Field of Tourism and Hospitality, Journal of Hospitality and Tourism Insights, (6)2, s.797-818. https://doi.org/10.1108/JHTI-10-2021-0291
  • Williams, W., Parkes, E.L. ve Davies, P. (2013). Wordle: A Method for Analysing MBA Student Induction Experience. The International Journal of Management Education, 11(1), s.44-53.
  • World Healt Organization (WHO). (2022). Fact Sheets-Details. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/tobacco#:~:text=Over%2080%25%20of%20the%20world's,(WHO%20FCTC)%20in%202003.
  • Xiao, H. ve Smith, S. L. J. (2006). The Making of Tourism Research Insights from A Social Sciences Journal, Annals of Tourism Research, 33(2), 490-507.
  • Yilmaz, I. (2019). Bibliometric Analysis of Bibliometric Studies on Tourism Published in Turkey, Anais Brasileiros de Estudos Turísticos, 9, s.1-9.
  • Zhang, X., Estoque, R.C., Xie, H., Murayama, Y. ve Ranagalage, M. (2019). Bibliometric Analysis of Highly Cited Articles on Ecosystem Services, PLoS ONE, 14(2), s.1-16.
  • Zorba, T. (2008). Karadeniz Bölgesine En Uygun Tütün Çeşit ve Hatlarının Tespiti ile Ürünlerin Ekspertiz Değerleri Üzerine Bir Çalışma, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun.
Toplam 54 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Zaman Serileri Analizi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Haluk Tanrıverdi 0000-0002-2716-0405

Kartal Doğukan Çıkı 0000-0002-8307-8561

Erken Görünüm Tarihi 31 Temmuz 2023
Yayımlanma Tarihi 31 Temmuz 2023
Gönderilme Tarihi 15 Kasım 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023

Kaynak Göster

APA Tanrıverdi, H., & Çıkı, K. D. (2023). Tütün Eksperleri, Tütün Teknolojisi Mühendislerinin Yaptıkları Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi. Abant Sosyal Bilimler Dergisi, 23(2), 690-705. https://doi.org/10.11616/asbi.1205169
AMA Tanrıverdi H, Çıkı KD. Tütün Eksperleri, Tütün Teknolojisi Mühendislerinin Yaptıkları Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi. ASBİ. Temmuz 2023;23(2):690-705. doi:10.11616/asbi.1205169
Chicago Tanrıverdi, Haluk, ve Kartal Doğukan Çıkı. “Tütün Eksperleri, Tütün Teknolojisi Mühendislerinin Yaptıkları Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi”. Abant Sosyal Bilimler Dergisi 23, sy. 2 (Temmuz 2023): 690-705. https://doi.org/10.11616/asbi.1205169.
EndNote Tanrıverdi H, Çıkı KD (01 Temmuz 2023) Tütün Eksperleri, Tütün Teknolojisi Mühendislerinin Yaptıkları Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi. Abant Sosyal Bilimler Dergisi 23 2 690–705.
IEEE H. Tanrıverdi ve K. D. Çıkı, “Tütün Eksperleri, Tütün Teknolojisi Mühendislerinin Yaptıkları Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi”, ASBİ, c. 23, sy. 2, ss. 690–705, 2023, doi: 10.11616/asbi.1205169.
ISNAD Tanrıverdi, Haluk - Çıkı, Kartal Doğukan. “Tütün Eksperleri, Tütün Teknolojisi Mühendislerinin Yaptıkları Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi”. Abant Sosyal Bilimler Dergisi 23/2 (Temmuz 2023), 690-705. https://doi.org/10.11616/asbi.1205169.
JAMA Tanrıverdi H, Çıkı KD. Tütün Eksperleri, Tütün Teknolojisi Mühendislerinin Yaptıkları Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi. ASBİ. 2023;23:690–705.
MLA Tanrıverdi, Haluk ve Kartal Doğukan Çıkı. “Tütün Eksperleri, Tütün Teknolojisi Mühendislerinin Yaptıkları Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi”. Abant Sosyal Bilimler Dergisi, c. 23, sy. 2, 2023, ss. 690-05, doi:10.11616/asbi.1205169.
Vancouver Tanrıverdi H, Çıkı KD. Tütün Eksperleri, Tütün Teknolojisi Mühendislerinin Yaptıkları Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi. ASBİ. 2023;23(2):690-705.