Çalışmanın amacı, futbolcularda müsabaka döneminde uygulanan koruma antrenmanlarının seçilmiş bazı fiziksel özellikler üzerine etkisinin araştırılmasıdır. Çalışmaya Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 3. liginde top oynayan 20 erkek sporcu katılmıştır.Sporcuların yaş ortalamaları 23,95 yıl, spor yaşları 5 yıl, boyları 181,3 cm.,vücut ağırlıkları 77,80 kg., BKİ (Beden Kütle İndeksi) 23,63 kg/m² olarak hesaplanmıştır. 6 hafta boyunca, haftada 5 gün olmak üzere müsabaka dönemi (koruma) antrenman programı uygulanmıştır. Ayrıca haftada birgün futbolcular resmi müsabaka maçı oynamışlardır. Katılımcılara 6 haftalık uygulama başlamadan önce ve sonra vücut yağ yüzdesi, deri altı yağ (biceps, triceps, supscapula, pectoral, abdomen, iliac, quadriceps ve calf) ve çevre ölçümleri (omuz, kol, önkol, göğüs, karın, kalça, uyluk, baldır) uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar, SPSS 19.0 paket programı kullanılırak analiz edilmiştir. Verilen normal dağılımı için shapiro-Wilk testi, ön-test son-test karşılaştırması için Paired Sample T Testi, mevkiler arasındaki farklılıkları belirlemek için tek yölü varyans analizi (Anova) kullanılmıştır.Futbolculara uygulanan ön ve son testler arasında vücut yağ yüzdesi, deri altı yağ ölçümlerinden pectoral ve abdomen, çevre ölçümlerinden ise karın ve kalça verileri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0.05).Mevkisel farklılıkların incelenmesinde istatistiksel olarak bir fark bulunmamıştır. Bu çalışmanın sonucu olarak, müsabaka döneminde uygulanan koruma antrenmanlarının seçilmiş fiziksel özelliklerden bazıları üzerine etkisi olduğu fakat oynadıkları mevkiler açısından bakıldığından herhangi bir fark bulunmamıştır. |
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Spor Hekimliği |
Bölüm | Arşiv |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Haziran 2019 |
Gönderilme Tarihi | 5 Haziran 2019 |
Kabul Tarihi | 19 Ağustos 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 1 |
Mediterranean Journal of Sport Science (MJSS) is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License CC BY-NC 4.0 .