Bu çalışmanın amacı, elit düzeyde boks sporu ile uğraşan boksörlerin beslenme alışkanlıkları ile bilgi düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır.
Çalışmada, İstanbul, Sakarya, Kocaeli, Aydın, Burdur, Isparta, Antalya, Bursa, Ankara, Samsun illerinde Boks sporu ile uğraşan 47 bayan boksör ve 134 erkek boksör olmak üzere toplam 181 boksör araştırma gurubunu oluşturmuştur. Araştırmada verilerin toplanması için anket yöntemi kullanılmıştır. Anketin I. bölümünde boksörlere ait genel bilgi soruları kısmı ve anketin II. bölümünde ise beslenme alışkanlık bilgilerine ait sorular bulunmaktadır.
Araştırmada verilerin toplanması için uygulanan anket, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Sporcu Eğitim Sağlık Merkezi’nin beslenme birimi diyetisyenlerinin geliştirdikleri, geçerlilik ve güvenirliliği yaptıkları, Sporcu Beslenme Değerlendirme Formun’dan yararlanılmıştır. Verilerin toplanmasında kullanılan anket formu yirmi dokuz sorudan oluşmaktadır. Anket formunda Bölüm I’de 1. soru ile 11. Soru arasındaki sorular boksörleri tanımlayıcı genel bilgiler, Bölüm II’de ise 1. Soru ile 18. Soru arasındaki sorular boksörlerin beslenme alışkanlıkları ile ilgilidir. Anket uygulaması internet üzerinden form anket olarak uygulanmıştır.
Verilerin değerlendirilmesinde sosyal bilimler için geliştirilen istatistik programı SSPS 22.0 kullanılmıştır. Sonuçlar NPar Test, Kruskal-Wallis Test, Mann-Whitney Testleri uygulanmış ve anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak değerlendirilmiştir.
Çalışmada boksörlerin cinsiyet ile yaşa bağlı beslenme alışkanlıkları ve bilgi düzeyleri değerlendirilmesinde, cinsiyete bağlı “Kilo verme amacıyla yaptığım egzersizlerin uzun süreli ve şiddetinin düşük olmasına dikkat ederim” maddesinde pozitif anlamlılık bulunmuştur (p<0.05). Boksörlerin yaşlarına göre ise 4 maddede “Sigara kullanıyor musunuz?, alkol kullanıyor musunuz?, Egzersiz sırasında düzenli aralıklarla yaklaşık 20 dk. yeterli su içerim ve Fast- food (hamburger, cips, vb.) ürünlerini yemem.” anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir (p<0.05).
Sonuç olarak sporcuların büyük bir kısmının, sporcu beslenmesi bilgisinin iyi sayılabilecek düzeyde bilgiye sahip oldukları söylenebilir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Spor Hekimliği |
Bölüm | Arşiv |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 9 Ekim 2020 |
Kabul Tarihi | 2 Kasım 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 2 |
Mediterranean Journal of Sport Science (MJSS) is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License CC BY-NC 4.0 .