Dehydration emerges due to lack of fluid balance in the body. In addition, minerals such as sodium, potassium, calcium, and magnesium are lost because of dehydration. Athletes lose fluids and electrolytes through sweating during exercise, and replacing the lost fluid and electrolytes is crucial for the continuity of their sports performance. Sports drinks can be consumed by athletes to replace fluid and electrolytes lost during exercise and to improve performance. During this period, consumption of sports drinks minimizes dehydration by restoring the lost mineral and fluid balance. However, the composition of these products, their active ingredients, their effects on sports performance, and their risk factors are matters of debate. This study was carried out in order to compare sports drinks with the local mineral water that comes out naturally in the province of Agri. The mineral determinations of the local mineral water were made using Inductively Coupled Plasma-Mass Spectroscopy (ICP- MS) instruments. As a result of the analyses, the average sodium (Na) value in the local mineral water was 26.6 ppm, and the magnesium (Mg) average was 7.782 ppm. No potassium (K) mineral was detected in Agri local mineral water. Calcium (Ca) mineral average was found to be 65.04 ppm, iron (Fe) mineral average 0.0068 ppm, and zinc (Zn) mineral average 0.02457 ppm. Agri natural mineral water contains minerals in similar amounts to sports drinks. Considering these values, it can be a natural alternative to sports drinks if potassium mineral and glucose is added to its content, so it can be an alternative to sports drinks.
Vücutta sıvı dengesinin sağlanamaması nedeniyle dehidratasyon durumu ortaya çıkmaktadır. Ek olarak dehidratasyon sonucu sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerde de kayıp yaşanır. Sporcular, egzersiz esnasında terleme yoluyla sıvı ve elektrolit kaybetmektedir ve kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konması spor performansının devamlılığı açısından önemlidir. Sporcu içecekleri, sporcular tarafından egzersiz esnasında kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konması ve performansı artırması amacıyla tüketilebilmektedir. Bu dönemde sporcu içecekleri tüketimi kaybedilen mineral ve sıvı dengesini düzelterek dehidratasyonu minumuma indirmektedir. Ancak bu ürünlerin bileşimi, etken maddeleri, spor performansı üzerine etkileri ve risk faktörleri açısından tartışma konusudur. Bu çalışma Ağrı ilinde doğal olarak çıkmakta olan yerel maden suyunun sporcu içecekleri ile karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Yerel maden suyu mineral tayinleri İndüktif Eşleşmiş Plazma-Kütle Spektroskopisi (ICP-MS) cihazları kullanılarak yapılmıştır. Analizler sonucu yerel maden suyunda ortalama sodyum (Na) değeri 26,6 ppm, magnezyum (Mg) yerel maden suyunda ortalama 7,782 ppm olarak tespit edilmiştir. Ağrı yerel mineral suyunda potasyum (K) minerali tespit edilmemiştir. Kalsiyum (Ca) minerali ortalama 65,04 ppm, demir (Fe) minerali ortalama 0,0068 ppm ve çinko (Zn) minerali ortalama 0,02457 ppm olarak tespit edilmiştir. Ağrı doğal maden suyu sporcu içeceklerine benzer değerlerde mineral içermektedir. Bu değerler göz önüne alındığı zaman potasyum ve glikoz ilave edilmesi durumunda, yerel maden suyu sporcu içeceklerine alternatif olabilir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Fiziksel Aktivite ve Sağlık |
Bölüm | Arşiv |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Mart 2023 |
Gönderilme Tarihi | 12 Ağustos 2022 |
Kabul Tarihi | 24 Kasım 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: 1 |
Mediterranean Journal of Sport Science (MJSS) is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License CC BY-NC 4.0 .