Bu çalışmada basketbol branşında aktif olarak alt yapılarda müsabakalara katılan sporcuların branşa yönelik tutum ve beslenme alışkanlıklarının incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma evreni Türkiye basketbol alt yapı liglerinde basketbol oynayan sporcular olurken örneklem grubu ise rasgele seçilmiş gönüllülük esasına göre katılmak isteyen 378 kişiden oluşmaktadır. Elde edilen bulguların İstatiksel analizde SPSS 22 programı kullanılmıştır. Örneklem büyüklüğü tespiti için ise G*Power (1.3.9.4) Araştırmada iki farklı ölçek kullanılmıştır. Öncü ve ark. (2015) tarafından geliştirilen 21 soru ve Algı, İlgi alt boyutlarından oluşan Basketbol Tutum Ölçeği (BTÖ) kullanılmıştır. Demir ve Cicioğlu (2019) birlikte geliştirmiş oldukları Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği (SBYİTÖ) uygulanmıştır. Ölçekte ise; 4 alt boyuttan beslenme hakkında bilgi (BHB), beslenmeye yönelik davranış (BYD), kötü beslenme (KB) olumlu beslenme (OB) olmak üzere toplam 21 sorudan oluşmaktadır Araştırmada tanımlayıcı istatistiklerin yanında bağımsız örneklem t test ve Man-Wtitney U, ikiden fazla ortalamaların karşılaştırılması ise tek yönlü varyans analizi testi ve Kruskal- Wallis testleri kullanılarak gerçekleşmiştir. Çalışma sonunda cinsiyet değişkeni skorlarına göre BYO, KB, Algı; okul türüne göre BHB, İlgi; Aile gelir durumuna göre BHB, BYD, İlgi, Algı alt boyutları bakımından anlamlı farklılaşma olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.
In the this study, it is aimed to examine the attitudes and nutritional habits of the athletes who actively participate in the competitions in the basketball branch. While the population of the research is the athletes playing basketball in Turkey basketball sub-structure leagues, the sample group consists of 378 people who want to participate on a voluntary basis. SPSS 22 program was used in the statistical analysis of the findings obtained. For sample size determination, two different scales were used in the G*Power Study. The Basketball Attitude Scale (BAS) developed by Öncü et al. (2015), which consists of 21 questions and sub-dimensions of Perception and Interest, was used. The Healthy Nutrition Attitude Scale (HNAS) developed by Demir and Cicioğlu (2019) was used. In this scale; It consists of a total of 21 questions from 4 sub-dimensions, including knowledge about nutrition (BHB), behavior towards nutrition (BYD), poor nutrition (KB), positive nutrition (OB) In addition to descriptive statistics, independent sample t test and Man-Wtitney U, one-way variance analysis and the comparison was made using one-way analysis of variance test and Kruskal-Wallis tests.At the end of the study, it was found that there was a significant difference in the sub-dimensions of CBM, CK, Perception according to gender variable; CBM, Interest according to school type; and CBM, CK, Interest, Perception according to family income status.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Spor ve Beslenme |
Bölüm | Arşiv |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 23 Ekim 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 29 Ekim 2023 |
Gönderilme Tarihi | 28 Ağustos 2023 |
Kabul Tarihi | 11 Ekim 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: 1-Cumhuriyet'in 100. Yılı Özel Sayısı |
Mediterranean Journal of Sport Science (MJSS) is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License CC BY-NC 4.0 .