Bu araştırmada, Antalya Körfezi'nden avlanan barbun balığı (Mullus barbatus L.
1758)'nın sıcak dumanlama yöntemine uygunluğu ile dumanlama sonrası besinsel
bileşenlerindeki bazı kimyasal değişimler araştırılmıştır. Barbun balığı (Mullus barbatus
L. 1758)'nın gerek kimyasal bileşenlerinin tespiti gerekse işleme teknolojisindeki
kullanılabilirliği konusundaki araştırmaların yetersizliği nedeniyle çalışmada bu tür,
materyal seçilerek her boy grubuna ait 20'şer adet olmak üzere toplam 3 grupta 60 örnek
incelenmiştir. Sıcak dumanlama sonrası gruplar arasında pazarlanabilir verim istatistiki
olarak önemsiz (P> 0.05) bulunmuştur. Taze, sıcak dumanlama öncesi tuzlanmış ve
sıcak dumanlanmış küçük-orta büyük boy barbun balıklarının su, protein, yağ ve ham kül
bileşenlerindeki değişimin farkı önemli (P< 0.05) bulunmuştur. Kuru madde üzerinden
yapılan hesaplamalarda tüm gruplarda tuzlama ve dumanlama sonrası kül ve yağ
oranında artış tespit edilmiştir. Panelistler tarafından gerçekleştirilen organoleptik analiz
sonucunda sıcak dumanlanmış büyük boy barbun balığı daha çok beğenilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2011 |
Gönderilme Tarihi | 29 Aralık 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 24 Sayı: 1 |
Open Access Statement:
This is an open access journal which means that all content is freely available without charge to the user or his/her institution. Users are allowed to read, download, copy, distribute, print, search, or link to the full texts of the articles, or use them for any other lawful purpose, without asking prior permission from the publisher or the author. This is in accordance with the BOAI definition of open access.