Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

EDİRNE MUTFAK KÜLTÜRÜ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Yıl 2020, Cilt: 7 Sayı: 12, 100 - 113, 31.12.2020

Öz

Edirne, geçmişten günümüze kadar farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bu farklı medeniyetler Edirne mutfak kültürünün şekillenmesinde önemli bir role sahiptir. Türkiye’nin kuzey batısında bulunan ve karasal iklime sahip olan Edirne, verimli topraklara sahiptir. Bunun yanı sıra hayvancılık da bölgenin mutfak kültürünü şekillendiren önemli unsurlardan biridir. Bu çalışma literatür incelenmesi olarak yapılmış olup; Edirne’ye gelen ziyaretçiler için çekicilik unsuru yaratan başlıca ürünlerin Tava Ciğer, Köfte, Badem Ezmesi ve Beyaz Peynir şeklinde sıralandığını söylemek mümkündür. Ayrıca Edirne’nin mutfak kültürü; çorbalar, et yemekleri, sebze yemekleri, hamur işleri, reçeller, tatlılar ve helvalar, şerbetler ve içecekler, turşular olarak temel başlıklar altında incelendiğinde, oldukça geniş bir çeşitliliğe sahip olduğu görülmektedir. Geçmiş zamanlardan bu yana, mutfaklarda kullanılan araç gereçlerin çeşitliliği ve sayısı, ileri bir uygarlığa sahip olduğunun göstergelerinden biridir. Sonuç olarak Edirne’nin, ürün çeşitliliği açısından verimli topraklara ve köklü bir uygarlığa sahip olması mutfak kültürünün de önemli ölçüde şekillenmesine sebep olmuştur.

Kaynakça

  • Edirne Valiliği, (2019). Erişim linki: http://www.edirne.gov.tr/tarihce, Erişim tarihi: 15.03.19.
  • Er, Ö., Bardakoğlu Ö. (2016). Kültürel mirasın sürdürülebilir turizm ürünü çeşidi olarak değerlendirilmesi: Edirne örneği, İşletme Fakültesi Dergisi, 17/2: 95-111.
  • GastroManya, (2016), Edirne Mutfağı Hakkında Genel Bilgiler, Erişim linki: https://gastromanya.com/edirne-mutfagi-hakkinda-genel-bilgiler, Erişim tarihi: 14.06.19.
  • Gizerler, M. (2004). Türk Mutfağı ve Edirne'den Yemek Kültürümüz, Edirne, Edirne Valiliği Yayınları, s. 67. Göynüşen, S. E. (2011). Edirne'deki gastronomik kültürün kentin pazarlama ve markalaşmasına etkileri, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edirne.
  • Kamber, U. (2006). Peynirin tarihçesi, Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, 77/2, Ankara.
  • Kar, Z. (2006). Edirne'nin markalaşan lezzeti: tava ciğeri, Edirne Dergisi, 18: 18-19, Edirne.
  • Olğaç, İ. (2019). Edirne'nin şehirsel gelişim süreci: mekânsal analiz, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • T.C. Edirne Belediyesi, (2019). Genel Bilgi, Erişim Linki: http://www.edirne.bel.tr/s/genel-bilgi-8.html, Erişim tarihi 20.03.2019.
  • T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, (2019). Genel bilgi, Erişim Linki: http://www.edirnekulturturizm.gov.tr/TR-90053/yemekler.html, Erişim Tarihi: 20.03.19.
  • T.C. Türk Patent Enstitüsü, (2009). Coğrafi İşaret Tescil Belgesi, (Tescil No. 128). Ankara.
  • TrakyaGezi, (2012). Badem ezmesi, Erişim Linki: http://www.trakyagezi.com/badem-ezmesi/. Erişim Tarihi: 22.03.19.
  • Uca Özer, S., Albayrak, A., Güdük, T. (2016). Edirne iline özgü gastronomi kültürünün pazarlanmasında sosyal medyanın rolü "Instagram'da Edirne iline yönelik etiketlemeler üzerine bir içerik analizi”, International Journal of Social and Economic Sciences, E-ISSN: 2667-4904, 6/2: 71-80.
  • Usal, A. (2006). Edirne tarihi ve kültürü, Edirne: Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Özgür Kızıldemir

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 7 Sayı: 12

Kaynak Göster

APA Kızıldemir, Ö. (2020). EDİRNE MUTFAK KÜLTÜRÜ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Avrasya Sosyal Ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 7(12), 100-113.