Bilimsel, teknolojik, endüstriyel ve kırsal gelişmişlikle ilgili alanlardaki ilerlemeler, tarımsal faaliyetlerin oluşma şeklini ve tarım faaliyetlerindenbeklentilerin değişmesine yol açmıştır. Bu değişim sürecinin tarım alanlarına etkisi, organik tarım biçiminde ortaya çıkmıştır. Hayvansalvebitkiselüretimlerinibirbütünlükiçindeelealan, toprağın verimliliği ile hayvan sağlığını amaç edinen, gelişmiş bilimsel ve teknolojik verilerden faydalanan; tohumdan toprağa, girdilerden ürünlerin işlemesine kadar belli kurallar içerisinde kontrol etmeyi ve belgelendirmeyi gerekli kılan bir tarımsalsistem olan organik tarım, bir tarım yöntemi olmakla kalmayıp aynı zamanda, sağlık ve hayat formülü olarak da kabul edilmektedir. Toplumlarda çevreye vesağlığabakıştakiduyarlılıkseviyesinedoğruorantılıolarakorganiktarımaolanilgi de yükselmekte ve küresel anlamda organik tarım piyasası her geçen gün büyümektedir.
Bu çalışma, genelde Türkiye’de, özelde ise Kilis ilinde organik tarım ürünlerinin oluşturduğu piyasanın ekonomik boyutu değerlendirilmiştir. Türkiye, özellikle Kilis ili mevcut potansiyelinin çok gerisinde kalarak bünyesinde bulunan ekolojik tarım avantajlarını henüz harekete geçirememiştir. Bu gerçekler ışığında uygulanacaktarımstratejilerinin,ilinihtiyaçlarınıgidermeyeteneğininüstdüzeylerde olması beklenmektedir. Bu süreç içinde, kırsal kalkınmanın amaçlanan seviyede oluşabilmesi için üretici ve tüketicilerin zihninde organik tarımla ilgili farkındalığın arttırılması büyük bir önem taşımaktadır. Kilis ilinin mevcut durumu ve potansiyeli ortaya konulmuş, üretimin arttırılması için çözüm önerilerisunulmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2019 |
Gönderilme Tarihi | 4 Ekim 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 13 |
ASSAM-UHAD Nisan ve Kasım aylarında yayınlanan süreli ve elektronik basımı yapılan, uluslararası indeksli hakemli bir dergidir.