BibTex RIS Kaynak Göster

Türk Mutfağının Gelişiminde Gurmelerin Rollerine Yönelik Algılamalar

Yıl 2015, Cilt: 26 Sayı: 2, 0 - 0, 01.12.2015
https://doi.org/10.17123/atad.vol26iss244901

Öz

Türk mutfağı kültür çalışmaları içinde farklı bakış açılarıyla değerlendirilen önemli bir kültür unsurudur. Sosyo-kültürel olarak çok zengin ve çeşitli bir yapıya sahip olan Türk mutfağı, son yıllarda birçok araştırmaya konu olmaktadır. Gurmeler de bu süreçte mutfak ve yemek kültürü alanında bilgi ve tecrübelerini paylaşan mutfak uzmanları olarak gastronominin içinde yer almaktadır. Özellikle, yiyecek-içecek endüstrisinin ve ağız tadına düşkün, farklı lezzetler keşfetmeye meraklı tüketicilerin dikkatini çeken gurmeler, günümüzde yiyecek-içecek tüketimi konusunda etkileyici role sahiptir. Bu nedenle, gurmelerin Türk mutfağının gelişimindeki rollerinin ve sahip oldukları genel niteliklerinin belirlenmesinin amaçlandığı bu çalışma, nitel araştırma modeli altında gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda, Türk mutfağı alanında uzman 20 kişi ile İstanbul’da yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler sonucunda elde edilen veriler içerik analizine tabi tutularak kod ve temalar oluşturulmuş ve bulgular yorumlanmıştır. Sonuç olarak, kişilere sahip oldukları özelliklerden ötürü atfedilen gurmeliğin; tecrübe, merak, yemek kültürü ve mutfak bilgisi gibi temel nitelikler gerektirdiği, gurmelerin mutfağın gelişiminde öneri, eleştiri ve yorumlarıyla dikkat çekip, farkındalık yaratarak yer aldıkları sonucuna ulaşılmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Hakem Denetimli Makaleler
Yazarlar

Hande Türkoğlu Bu kişi benim

Meryem Akoğlan Kozak

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 26 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Türkoğlu, H., & Akoğlan Kozak, M. (2015). Türk Mutfağının Gelişiminde Gurmelerin Rollerine Yönelik Algılamalar. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 26(2). https://doi.org/10.17123/atad.vol26iss244901
AMA Türkoğlu H, Akoğlan Kozak M. Türk Mutfağının Gelişiminde Gurmelerin Rollerine Yönelik Algılamalar. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi. Aralık 2015;26(2). doi:10.17123/atad.vol26iss244901
Chicago Türkoğlu, Hande, ve Meryem Akoğlan Kozak. “Türk Mutfağının Gelişiminde Gurmelerin Rollerine Yönelik Algılamalar”. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi 26, sy. 2 (Aralık 2015). https://doi.org/10.17123/atad.vol26iss244901.
EndNote Türkoğlu H, Akoğlan Kozak M (01 Aralık 2015) Türk Mutfağının Gelişiminde Gurmelerin Rollerine Yönelik Algılamalar. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi 26 2
IEEE H. Türkoğlu ve M. Akoğlan Kozak, “Türk Mutfağının Gelişiminde Gurmelerin Rollerine Yönelik Algılamalar”, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, c. 26, sy. 2, 2015, doi: 10.17123/atad.vol26iss244901.
ISNAD Türkoğlu, Hande - Akoğlan Kozak, Meryem. “Türk Mutfağının Gelişiminde Gurmelerin Rollerine Yönelik Algılamalar”. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi 26/2 (Aralık 2015). https://doi.org/10.17123/atad.vol26iss244901.
JAMA Türkoğlu H, Akoğlan Kozak M. Türk Mutfağının Gelişiminde Gurmelerin Rollerine Yönelik Algılamalar. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi. 2015;26. doi:10.17123/atad.vol26iss244901.
MLA Türkoğlu, Hande ve Meryem Akoğlan Kozak. “Türk Mutfağının Gelişiminde Gurmelerin Rollerine Yönelik Algılamalar”. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, c. 26, sy. 2, 2015, doi:10.17123/atad.vol26iss244901.
Vancouver Türkoğlu H, Akoğlan Kozak M. Türk Mutfağının Gelişiminde Gurmelerin Rollerine Yönelik Algılamalar. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi. 2015;26(2).