Kimlik; topluma benlik katan, biz duygusunu oluşturan ve toplumları birbirlerinden
ayıran bir olgudur. Kimlik kavramı ile ilgili olarak kültürel kimlik de sadece gelenekler,
görenekler, el sanatları ve edebiyatta değil aynı zamanda toplumun
beslenmesinde de etkisini gösterir ve yemek kültürünün oluşumunu sağlar.
Toplumların yemek kültürleri içerisinde belirleyici ve ayırıcı olan tüm özellikleri,
o toplumun gastronomik kimliğini meydana getirir. Gastronomik kimlik gerek
kültürel gerekse çevresel şartların etkisi ile gelişir ve bu şartlara doğrudan
bağlıdır. Bu açıdan ele alındığında kültürel kimliğin bir unsuru doğrudan
gastronomik kimliğin de unsurunu oluşturur. Stratejik konumu ile tarih boyunca
birçok topluma ev sahipliği yapan Kars ili, bu hususun örneklerini
taşımaktadır. Nitel araştırma tekniklerinden betimsel analiz ile derinlemesine
içerik analizinden ve görüşme tekniğinden yararlanılarak yapılan bu
araştırmada, Türk kültüründe ve mitolojisinde önemli bir yeri olan kazın Kars
ilinin kültürel ve gastronomik kimliğindeki yeri araştırılmıştır. Araştırma
sonucunda kazın toplumsal rollerin oluşumundan kişilere atfedilen sıfatlara, el
sanatlarından edebiyata kadar birçok şekilde kültürel kimliğin bir parçası olduğu
belirlenmiştir. Ayrıca Kars ili, kaz pilavı gibi kaz etinden yapılan birçok
yemek anıldığında akla ilk gelecek il olacak kadar gastronomik kimlik
içerisinde kendine yer bulmuştur. Ekonomik değeriyle de öne çıkan kaz
kültürünün il için son derece önemli olduğu ve nesilden nesile aktarılması
gereken bir miras olduğu araştırma sonucu elde edilen diğer bir bilgidir. Bu
bağlamda alınacak önlemler ile bu kültürün yok olmaması önem taşımaktadır.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Temmuz 2017 |
Gönderilme Tarihi | 31 Mart 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 22 Sayı: 38 |
Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License