When people migrate for any reason, they want to carry their culinary culture around with them. The resources in the region of immigration are decisive in ensuring the continuity of the culinary culture. In this study, Situations of keeping local culinary cultures alive of the people of Kars, who migrated to Kocaeli province, was investigated. For this purpose, in March 2019, interviews were conducted in Darıca, İzmit, Çayırova, Dilovası, Gebze, Körfez, Derince, Karamürsel, Gölcük districts of Kocaeli with 18 housewives with using the in-depth interview technique which one of the qualitative research methods. According to the findings obtained from 18 housewives who are the source people, it has been determined that Dishes such as goose, hangel, Buttermilk Soup, bulghur pilaff, feselli, vermicelli, haşıl, umaç halva are still made at home and they cook and serve dishes such as umaç halvah from Kars cuisine for their guests on special days when they participate in goose nights. It has been concluded that the people of Kars who migrated to Kocaeli protect and try to keep their local cuisine culture alive.
İnsanlar herhangi bir sebeple göç ettiklerinde mutfak kültürlerini de yanlarında taşımak istemektedirler. Göç sonucu gidilen yerleşilen bölgedeki kaynaklar mutfak kültürünün devamlılığını sağlamada belirleyici olmaktadır. Bu çalışmada Kocaeli iline göç etmiş olan Karslıların yöresel mutfak kültürlerini yaşatma durumları araştırılmıştır. Bu amaçla nitel araştırma yöntemlerinden derinlemesine mülakat tekniği ile Kocaeli’ye bağlı Darıca, İzmit, Çayırova, Dilovası, Gebze, Körfez, Derince, Karamürsel, Gölcük ilçelerinde 2019 yılı Mart ayında 18 ev hanımıyla görüşmeler yapılmıştır. Kaynak kişi olan 18 ev hanımından elde edilen bulgulara göre kaz, hangel, ayran aşı, bulgur pilavı, feselli, kesme makarna, haşıl, umaç helvası, gibi yemeklerin halen daha evlerinde yapıldığı, kaz gecelerine katılım sağladıkları, özel günlerde Kars mutfağına ait umaç helvası gibi ürünleri misafirleri için pişirdikleri ve ikram ettikleri değerlendirilmiştir. Kocaeli’ye göç eden Karslıların yöresel mutfak kültürlerine sahip çıktıkları ve yaşatmaya çalıştıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bölgesel Çalışmalar |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2021 |
Gönderilme Tarihi | 5 Ekim 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 26 Sayı: 45 |
Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License