Amaç: Çalışmanın amacı, Bilgisayar destekli
tasarım-Bilgisayar destekli üretim ve
Isı ile Presleme yöntemleriyle üretilmiş porselen laminat venerlerin kenar ve
iç yüzey uyumlarının karşılaştırılmasıdır.
Gereç ve yöntem: Kenar ve iç yüzey uyumlarının fabrikasyon tekniğine
göre farklılık gösterip göster- mediğini belirlemek amacıyla toplam 40
adet porselen laminat vener değerlendirildi. Venerler, Bilgisayar des- tekli
tasarım-Bilgisayar destekli üretim ve
Isı ile Presleme yöntemleriyle üretildi (n=20). Kenar ve iç yüzey uyumları
replika tekniği kullanılarak değerlendirildi. Her bir venerin replikası akışkan
kıvamlı elastomerik ölçü materyali kulanı- larak alındı ve replikalar,
meziyo-distal ve insizo-gingival yönde kesildi. Her bir kesitin iç yüzey ve
kenar uyumları ışık mikroskobunda x40 büyütme kullanılarak ölçüldü. İç yüzey
uyumu için 9 nokta, kenar uyum içinse 3 nokta ölçüldü ve ortalamaları alındı.
Levene ve independent samples t testi kullanılarak istatistiksel analiz yapıldı
(p<0,05).
Bulgular: Isı ile Presleme sistemi ile üretilen venerlerin
kenar aralık değerleri (269±136,92 μm), Bilgisayar destekli tasarım-Bilgisayar destekli üretim ile üretilenlere (192±61,02 μm) göre daha yüksektir (p= 0,028). İki
yöntemin iç yüzey aralık değerleri karşılaştırıldığında yine, Isı ile Presleme
sistemi ile üretilen venerlerin iç yüzey aralık değerleri (190,43±63,33 μm), Bilgisayar destekli tasarım-Bilgisayar destekli üretim ile üretilenlere (105,61±24,39 μm) göre daha
yüksektir (p=0,00).
Sonuç: Bu çalışmanın kısıtlamaları dahilinde, Bilgisayar
destekli tasarım-Bilgisayar
destekli üretim yöntemi ile üre- tilen porselen laminat venerlerin kenar ve iç
yüzey uyum- ları, Isı ile
Presleme sistemi ile üretilenlere göre daha iyidir.
Anahtar Kelimeler:
Laminat vener, Bilgisayar
destekli tasarım-Bilgisayar
destekli üretim, Isı ile Presleme, Kenar uyum, İç yüzey uyumu, Replika
yöntemi
COMPARISON OF MARGINAL
AND INTERNAL ADAPTATION OF COMPUTER AIDED DESIGN-COMPUTER AIDED MANUFACTURING
AND HEAT-PRESSED CERAMIC LAMINATE VENEERS: AN IN-VITRO STUDY
ABSTRACT
adaptations of porcelain laminate veneers produced with Computer aided
design-Computer aided manufacturing and Heat-pressed techniques.
Material
and Methods: A total of 40 porcelain laminate veneers were
evaluated whether the marginal and internal adaptations are changed due to
fabrication technique. The veneers were fabricated with Computer aided
design-Computer aided manufacturing and Heat-pressed techniques (n=20). The
marginal and internal adaptations of veneers were measured by using a replica
technique. Replicas of each veneer were obtained by using a light-body silicone
impression material. The replicas were sectioned mesio-distally and
gingivo-incisally. Then the marginal and internal gap adaptation of each cross
section were measured by a stereomicros- cope at x40 magnification. Nine
measurement locations for internal, 3 measurement locations for marginal
adaptation were used to obtain the mean values. Levene and independent samples
t-test was used to identify the statistical difference among the groups
(p<0.05).
Results: The mean marginal
adaptation values of Heat-pressed and Computer aided design-Computer aided
manufacturing veneers were 269±136.92 μm and 192± 61.02 μm respectively. There was a significant
difference between the values (p=0.028). A significant difference was found
between the internal adaptation values of Heat-pressed (190.43±63.33 μm) and Computer aided design-Computer aided manufacturing veneers
(105.61± 24.39 μm) (p=0.00).
Conclusion:
Within the limitations of this in-vitro study, the Computer aided
design-Computer aided manufac- turing
veneers showed statistically better marginal and internal adaptation values
than the Heat-pressed veneers.
Keywords: Laminate veneer, Computer
aided design-Computer aided manufacturing, Heat-pressed, Marginal adaptation, Internal adaptation, Replica technique
Laminat vener Bilgisayar destekli tasarım-Bilgisayar destekli üretim Isı ile Presleme Kenar uyum İç yüzey uyumu
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 16 Nisan 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 27 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Tıklayınız.