Son dönemde estetik
kaygıların artması neticesinde rezin esaslı materyallerin kullanımının
yaygınlaşmasıyla diş dokularının korunmasına yönelik koruyucu kavite
preperasyonu teknikleri gündeme gelmiştir. Dentin dokusunun rengine ve
sertliğine bakılarak çürüğün uzaklaştırılmasına karar verilen koruyucu
yöntemler görsel ve dokunma duyularına dayanması nedeniyle subjektif veriler sunmakta
ve diş dokularının içinde yer alan bakterileri uzaklaştırmakta yetersiz
kalmaktadır. Dentinin içinde yer alan bu rezidüel bakteriler; enzimatik
aktivetelerini sürdürerek sayılarını artırmakta, postoperatif hassasiyet,
ikincil çürük ve pulpal enflamasyona sebep olabilmektedirler. Günümüzde bu
problemleri önlemek amacıyla kavite dezenfeksiyon yöntemleri önerilmektedir.
Bununla birlikte kullanılan kavite dezenfektanlarının antibak- teriyel
özelliklerine ilaveten; restoratif materyallerin diş sert dokularına bağlanma
dayanımına ve mikrosızıntıya etkilerinin de bilinmesi önem taşımaktadır.
Anahtar Kelimeler: Çürük, bakteri, kavite dezenfeksiyonu
CAVITY DISINFECTION
METHODS USED IN PEDIATRIC DENTISTRY
ABSTRACT
Recently, preventive cavity
preperation has gained popularity due to widespreading resin based materials
for esthetic reasons. Preventive methods
which examine tooth color and structure provide subjective data and they are
insufficient to eliminate bacterias in dental tissues. These residual bacterias
in dentin continue to enzimatic activities and increase the numbers so cause
postoperative sensivity, secondary caries and pulpal inflamation. Today, cavity
disinfection methods are recommended to avoid these problem. In addition to
their antibacterial properties it is also important to know their effects on
the bond strength of restorative materials to dental hard tissues and effects
on microleakage.
Key
words: Dental caries,
bacteria, cavity disinfection
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ocak 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 29 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Tıklayınız.