İçkontrol sistemi,
işletme faaliyetlerinin etkenliğini ve verimliliğini, kârlılık hedeflerine ulaşmasını,
varlıklarının korunmasını, finansal tabloların güvenirliğini sağlanmasını ve
yasal düzenlemelere uyumunu sağlamaktadır. Ülke ekonomimizde önemli bir yere
sahip olan tarım sektöründe pazarlama kanalı rolünü üstlenen ve tarımsal
ürünleri üreticiden alıp ya doğrudan tüketiciye ya da toptancılar aracılığıyla
tüketiciye satan meyve ve sebze ticaretini yapan hal işletmelerinin iç kontrol
yeterliliği sektörün dinamik bir yapı kazanması açısından çok önemlidir. Çalışmanın amacı Edirne ve Çanakkale ili meyve-
sebze hallerindeki işletmelerin iç kontrol sistemlerinin test edilmesi ve hal
işletmelerinin sorunlarının tespit edilmesidir. Bu amaç doğrultusunda anket ve
yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi uygulanarak, elde edilen bulgular
değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda işletmelerde eğitim düzeyi arttıkça iç
kontrol etkinliğinin arttığı, daha fazla personel çalıştıran işletmelerin iç
kontrol puanının daha yüksek olduğu; şirket faaliyet sürelerine göre iç kontrol
sistemi puanları arasında farklılık olmadığı, şirketlerin hukuki yapılarına
baktığımızda da sermaye şirketlerinin iç kontrol sistemi puanının daha yüksek
olduğu belirlenmiştir. Yarı yapılandırışmış görüşme yöntemi ile de sektör
içinde yaşanan sorunlar tespit edilerek, çözüm önerileri sunulmuştur
Sebze ve Meyve Hallerindeki İşletmeler İç Kontrol Sistemi Hal kayıt sistemi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Temmuz 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 34 Sayı: 3 |