Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

SAĞLIK HİZMETLERİNDE KRİZ İLETİŞİMİ ve YENİ MEDYA

Yıl 2017, Sayı: 14, 279 - 296, 12.12.2017

Öz

Sağlık, bireyin; bedenen, zihnen, ruhen ve sosyal açıdan tam iyilik hali
olarak tanımlanmaktadır. Başta Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) olmak üzere çok sayıda
sağlık ile ilişkili kurum, sağlığın bu dört boyutuna vurgu yaparak sağlıklı
bireyi tanımlamaktadır. Bireylerin tam iyiliğine yönelik olarak sunulan tüm
hizmetler, sağlık hizmeti olarak anılmaktadır. Türkiye’de kamu ve özel
girişimciler tarafından sunulan sağlık hizmetleri, teknolojik gelişmelerden
doğrudan etkilenen yapıdadır. Bu etkilenim, hem bilgiye erişim boyutuyla hem de
doğrudan sağlık için kullanılan teknoloji yönüyle bireylerin ve toplumun
sağlıklılık hali üzerinde doğrudan etkide bulunabilmektedir.



Sağlık hizmetlerinde yaşanan kriz durumlarının çok sayıda nedeni
vardır. Her bir neden, aynı zamanda, kriz iletişiminin de desenini belirleyen
niteliktedir. Kriz durumları zaten yapıları gereği iletişimi en çok gerektiren;
medya, tanıtım, reklam ve pazarlama faaliyetlerine en çok çabanın harcanmasını
gerektiren durumlardır. Sağlık hizmetlerinin sunumunda ortaya çıkan kriz
durumlarında da krizin niteliğine göre iletişim araçlarının etkili kullanımı,
stratejik açıdan son derece önemlidir. Bilginin hızla yayılımı, kriz
durumlarında iletişimi yönetmek için büyük avantajlar sağlasa da yeni medya
olarak adlandırılan mecranın kendisinin kullanımı da krize neden
olabilmektedir. Krizi yönetmekte bu yeni mecranın özensiz kullanımı, çeşitli
nedenlerle sağlık örgütleri için daha büyük krizlere yol açabilmektedir. Bu
çalışma, sağlık hizmetlerinde yaşanan kriz durumlarının yeni medya ile etkin
yönetimine ilişkin yapılması gerekenleri ortaya koymayı amaçlamaktadır.  

Kaynakça

  • Akdağ, M. & Arklan, Ü. (2013). Kamu Yönetiminde Kriz Yönetimi. The Journal of Academic Social Science Studies, 6(4), 33-55. Baubion, C. (2013). OECD Risk Management: Strategic Crisis Management. https://www.mmc.com/content/dam/mmc-web/Files/Strategic-Crisis-Management-paper-July-2013.pdf, E.T.: 22.10.2017 Budak, G. & Budak, G. (2004). Halkla İlişkiler Davranışsal Bir Yaklaşım, İzmir: Barış Yayınları. Bulduklu, Y. (2015a). Sağlık Hizmetlerinin Sunumunda Beklenmeyen Durumlar ve Halkla İlişkiler. SD Platform, 35, 90-93.
  • Bulduklu, Y. (2015b). Sağlık Hizmetlerinde Kriz ve Kriz İletişimi. Sağlık Kurumlarında İletişim, (Ed: E. Yüksel) Anadolu Üniversitesi Yayınları, 203-231. Can, H. (2002). Organizasyon ve Yönetim. 6. Baskı. Ankara: Siyasal Kitabevi. CDC-Centers for Disease Control and Prevention (2002). Crisis and Emergency Risk Communication, http://www.nclr.org Haşit, G. (2000). İşletmelerde Kriz Yönetimi ve Türkiye’nin Büyük Sanayi İşletmeleri Üzerinde Yapılan Araştırma Çalışması. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayınları. Hayran, O. (2017). Yönetim ve Sağlık Yönetiminin Temel Kavramları. Sağlık Kurumları Yönetimi-I (Ed: M.Şeker & Y.Bulduklu), Eskilehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları, 3-30. Karaçor, Z. (2007). Öğrenen Ekonomi Türkiye Küreselleşme Sürecinde, Kriz Aralıklarında. Konya: Çizgi Kitabevi.
  • Öztürk, G. & Öymen, G. (2014). Sağlık İletişiminde Sosyal Medya Kullanımının Stratejik Önemi: Türkiye’de Kalp Sağlığı ile İlgili Kâr Amacı Gütmeyen Kuruluşlar Üzerine Bir Değerlendirme. Galatasaray Üniversitesi İleti-ş-im Dergisi, 109-132. Panos, E., Dafni, P., Kostas, G. & Zacharoula, M. (2009). Crisis Management in The Health Sector; Qualities And Characteristics of Health Crisis Managers. International Journal of Caring Sciences, 2(3), 105-107. Sarp, N. (2017). Sağlık Hizmetleri ve Sağlık Hizmet Kuruluşları. Sağlık Kurumları Yönetimi-I (Ed: M.Şeker & Y.Bulduklu), Eskilehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları, 31-52.
Yıl 2017, Sayı: 14, 279 - 296, 12.12.2017

Öz

Kaynakça

  • Akdağ, M. & Arklan, Ü. (2013). Kamu Yönetiminde Kriz Yönetimi. The Journal of Academic Social Science Studies, 6(4), 33-55. Baubion, C. (2013). OECD Risk Management: Strategic Crisis Management. https://www.mmc.com/content/dam/mmc-web/Files/Strategic-Crisis-Management-paper-July-2013.pdf, E.T.: 22.10.2017 Budak, G. & Budak, G. (2004). Halkla İlişkiler Davranışsal Bir Yaklaşım, İzmir: Barış Yayınları. Bulduklu, Y. (2015a). Sağlık Hizmetlerinin Sunumunda Beklenmeyen Durumlar ve Halkla İlişkiler. SD Platform, 35, 90-93.
  • Bulduklu, Y. (2015b). Sağlık Hizmetlerinde Kriz ve Kriz İletişimi. Sağlık Kurumlarında İletişim, (Ed: E. Yüksel) Anadolu Üniversitesi Yayınları, 203-231. Can, H. (2002). Organizasyon ve Yönetim. 6. Baskı. Ankara: Siyasal Kitabevi. CDC-Centers for Disease Control and Prevention (2002). Crisis and Emergency Risk Communication, http://www.nclr.org Haşit, G. (2000). İşletmelerde Kriz Yönetimi ve Türkiye’nin Büyük Sanayi İşletmeleri Üzerinde Yapılan Araştırma Çalışması. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayınları. Hayran, O. (2017). Yönetim ve Sağlık Yönetiminin Temel Kavramları. Sağlık Kurumları Yönetimi-I (Ed: M.Şeker & Y.Bulduklu), Eskilehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları, 3-30. Karaçor, Z. (2007). Öğrenen Ekonomi Türkiye Küreselleşme Sürecinde, Kriz Aralıklarında. Konya: Çizgi Kitabevi.
  • Öztürk, G. & Öymen, G. (2014). Sağlık İletişiminde Sosyal Medya Kullanımının Stratejik Önemi: Türkiye’de Kalp Sağlığı ile İlgili Kâr Amacı Gütmeyen Kuruluşlar Üzerine Bir Değerlendirme. Galatasaray Üniversitesi İleti-ş-im Dergisi, 109-132. Panos, E., Dafni, P., Kostas, G. & Zacharoula, M. (2009). Crisis Management in The Health Sector; Qualities And Characteristics of Health Crisis Managers. International Journal of Caring Sciences, 2(3), 105-107. Sarp, N. (2017). Sağlık Hizmetleri ve Sağlık Hizmet Kuruluşları. Sağlık Kurumları Yönetimi-I (Ed: M.Şeker & Y.Bulduklu), Eskilehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları, 31-52.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yasin Bulduklu

Süleyman Karaçor

Yayımlanma Tarihi 12 Aralık 2017
Gönderilme Tarihi 23 Kasım 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Sayı: 14

Kaynak Göster

APA Bulduklu, Y., & Karaçor, S. (2017). SAĞLIK HİZMETLERİNDE KRİZ İLETİŞİMİ ve YENİ MEDYA. Atatürk İletişim Dergisi(14), 279-296.

19179