In this study, it was examined the effects of dietary antioxidant (vitamin E (VE), vitamin C (VC)) which supplemented on crayfish Astacus Leptodactylus diets during moulting on survival rate, live weight gain, specific growth rate, oxidative stress in hepatopancreas, muscle and gills tissues (malondialdehyde (MDA)), vitamins A, E, C, amount of β-carotene and astaxanthin. For this aim, a control diet (K) containing 38% crude protein was prepared. Crayfish of the experimental E (DE), experimental C (DC) and experimental DC (DEC) groups were respectively fed by adding the 150 mg kg-1 vitamin E, 200 mg kg-1 vitamin C and 150 mg kg-1 and vitamin E /200 mg kg-1 vitamin C in this ration. At the end of the study, it was determined that the supplemental of antioxidants in the diet decreased MDA levels in the tissues during moult, but it wasn't effected on the growth. It was assigned that the levels of vitamin E, C, A, beta-carotene, and astaxanthin were high in the tissues of crayfish in the DE, DC and DEC groups according to C group. It was determined that the addition of 150 mg kg-1 vitamin E to the diet during moulting is beneficial. Additionally, the meat quality of abdominal muscles of crayfish which consumed by people was also found to be reduced in a considerable amount during molting.
Bu araştırmada; kabuk
değiştirme döneminde olan Astacus leptodactylus türü kerevitlerin yemine
ilave edilen antioksidanların (vitamin E, C) yaşama oranı, canlı ağırlık
artışı, spesifik büyüme oranı, hepatopankreas, kas ve solungaç dokularındaki
oxidatif stres (malondialdehit (MDA)), vitamins A, E, C, beta karoten ve
astaksantin miktarı üzerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla %38 oranında ham
protein içeren bir kontrol rasyonu (K) düzenlenmiştir. Bu rasyona 150 mg kg-1
vitamin E, 200 mg kg-1 vitamin C ve 150 mg kg-1 vitamin
E/200 mg kg-1 vitamin C ilave edilerek sırasıyla deneme E (DE),
deneme C (DC) ve deneme DEC (DEC) grupları beslenmiştir. Çalışma sonunda; yeme
ilave edilen antioksidan maddelerin kerevitlerin kabuk değiştirme döneminde dokulardaki
MDA değerini düşürdüğü ancak büyüme üzerine etkili olmadığı belirlenmiştir.
Kontrol grubuna oranla DE, DC ve DEC grubundaki kerevitlerin dokularındaki
vitamin E, C, A, beta karoten ve astaksantin miktarlarının yüksek olduğu tespit
edilmiştir. Kabuk değiştirme döneminde 150 mg kg-1 vitamin E’nin
yeme ilave edilmesinin yararlı olacağı belirlenmiştir. Ayrıca insanlar
tarafından tüketilen kerevitlerin abdomen kasının et kalitesinin de kabuk
değiştirme döneminde oldukça önemli miktarda azaldığı tespit edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 11 Sayı: 3 |