Bu araştırma, arpa hasılı ve korunganın eşit orandaki karışımıyla yapılan silajlara farklı
düzeylerde katılan melasın silaj kalitesi ve sindirilebilirliği üzerindeki etkilerini araştırmak amacı ile
yapılmıştır. İki faklı vejetasyon döneminde biçilen arpa hasılı ve korunga 1:1 oranında karıştırılarak
Arpa-Korunga (AK, Kontrol), AK+%2 Melas, AK+%4 Melas ve AK+%6 Melas olmak üzere dört grup
halinde 1lt’lik kavanozlarda silolanmıştır. Silajların ham besin madde analizleri, fermantasyon
parametreleri (pH, NH3-N, organik asitler) ve in vitro organik madde sindirilebilirliği (İOMS)
belirlenmiştir. İki vejetasyon döneminde de melaslı bütün gruplarda silajların kuru madde içerikleri
kontrol silajına göre önemli oranda yüksek, NDF ve ADF içerikleri ise önemli oranda düşük tespit
edilmiştir (P < 0.01) Aynı zamanda melas katkılı bütün gruplarda kontrol grubuna kıyasla İOMS yüksek
bulunmuştur. Her iki vejetasyon döneminde de %4 ve %6 melas içeren gruplarda NH3-N içeriği kontrole
göre önemli düzeyde düşük bulunurken, bütün melaslı gruplarda laktik asit içeriği kontrole göre yüksek
belirlenmiştir (P < 0.01). Sonuç olarak, arpa hasılı ve korunganın eşit oranda karışımlarından elde edilen
silaja katılan özellikle %4 ve %6 düzeyindeki melasın her iki biçimde de silajda düşük amonyak azotu
ve yüksek laktik asit içeriği gibi silaj kalitesini artıran kriterlerin elde edilmesine ve sindirilebilirliğin
artmasına yardımcı olduğu ve korunga gibi zor silolanma özelliğine sahip bitkilerin karbonhidrat
içeriğini desteklemek amaçlı bir buğdaygil hasılı olan arpa hasılı ile silolanarak melas katkısı ile uygun
bir silaj elde edilebileceği kanaatine varılmıştır.
Arpa Buğdaygil-Baklagil silajı Korunga Melas Sindirilebilirlik
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 9 Mart 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 4 Sayı: 1 |