BibTex RIS Kaynak Göster

Arpa Hasılı ve Korunga Karışımı Silaja Farklı Düzeylerde Melas İlavesinin Silaj Kalitesi ve Sindirilebilirliği Üzerine Etkileri

Yıl 2009, Cilt: 4 Sayı: 1, 23 - 30, 09.03.2010

Öz

Bu araştırma, arpa hasılı ve korunganın eşit orandaki karışımıyla yapılan silajlara farklı
düzeylerde katılan melasın silaj kalitesi ve sindirilebilirliği üzerindeki etkilerini araştırmak amacı ile
yapılmıştır. İki faklı vejetasyon döneminde biçilen arpa hasılı ve korunga 1:1 oranında karıştırılarak
Arpa-Korunga (AK, Kontrol), AK+%2 Melas, AK+%4 Melas ve AK+%6 Melas olmak üzere dört grup
halinde 1lt’lik kavanozlarda silolanmıştır. Silajların ham besin madde analizleri, fermantasyon
parametreleri (pH, NH3-N, organik asitler) ve in vitro organik madde sindirilebilirliği (İOMS)
belirlenmiştir. İki vejetasyon döneminde de melaslı bütün gruplarda silajların kuru madde içerikleri
kontrol silajına göre önemli oranda yüksek, NDF ve ADF içerikleri ise önemli oranda düşük tespit
edilmiştir (P < 0.01) Aynı zamanda melas katkılı bütün gruplarda kontrol grubuna kıyasla İOMS yüksek
bulunmuştur. Her iki vejetasyon döneminde de %4 ve %6 melas içeren gruplarda NH3-N içeriği kontrole
göre önemli düzeyde düşük bulunurken, bütün melaslı gruplarda laktik asit içeriği kontrole göre yüksek
belirlenmiştir (P < 0.01). Sonuç olarak, arpa hasılı ve korunganın eşit oranda karışımlarından elde edilen
silaja katılan özellikle %4 ve %6 düzeyindeki melasın her iki biçimde de silajda düşük amonyak azotu
ve yüksek laktik asit içeriği gibi silaj kalitesini artıran kriterlerin elde edilmesine ve sindirilebilirliğin
artmasına yardımcı olduğu ve korunga gibi zor silolanma özelliğine sahip bitkilerin karbonhidrat
içeriğini desteklemek amaçlı bir buğdaygil hasılı olan arpa hasılı ile silolanarak melas katkısı ile uygun
bir silaj elde edilebileceği kanaatine varılmıştır.

Kaynakça

  • AOAC. 1990. Association of Official Analytical Chemists. Official Methods of Analysis, 15th ed., Vol. 1. AOAC, Washington, DC, pp. 69-79.
  • Bertilsson J., Knicky M. 2009. Whole crop silage from barley fed in combination with red clover silage to dairy cows. http://www.dow.com/silage/stretch/research/ combination.htm. Erişim tarihi 26.02.2009.
  • Bingöl NT., Baytok E. 2003. Sorgum silajına katılan bazı katkı maddelerinin silaj kalitesi ve besin maddelerinin rumendeki yıkılımı üzerine etkileri ı-silaj kalitesine etkileri. Turk. J. Vet. Anim. Sci., 27, 15-20.
  • Bingöl NT., Karslı MA., Bolat D., Akca İ. 2008. Vejetasyonun farklı dönemlerinde hasat edilen korungaya ilave edilen melas ve formik asit’ in silaj kalitesi ve in vitro kuru madde sindirilebilirliği üzerine etkileri. YYU Vet. Fak. Derg., 2, 61-66.
  • Bingöl NT., Karsli MA., Bolat D., Akça İ. 2006. Effect of molasses and sulphuric acid addition to barley / hungarian vetch bi-crop silages. J. Appl. Anim. Res., 30: 29-32.
  • Bolsen KK., Ashbell G., Weinberg ZG. 1996. Silage fermentation and silage additives. Ajas, 9 (5), 483-493.
  • Çerçi İH., Şahin K., Güler T. 1996. Farklı oranlarda silajlık mısır yonca kullanılarak yapılan silajların kalitesinin belirlenmesi. FÜ., Sağ. Bil. Derg.,10(2), 193-200.
  • Deniz O.1988. Korunga (Onobryctis Sativa L.) Kuru otu ve silajının yem değeri ve kalitesi üzerinde araştırmalar. Doğa Turk Vet. ve Hay. D., 12 (1), 25-30.
  • Dolezal P., Rotter C., Dolezal J., Pyrochta V., Poul J. 2005. Effect of the different level of a dry feed additive on the lupin silage quality. Acta Univ. Agric. et Silvic. Mendel. Brun, 53(5), 21-29.
  • Ergün A., Tuncer ŞD., Çolpan İ., Yalçın S., Yıldız G., Küçükersan K., Küçükersan S., Şehu A.2004. Yemler, Yem Hijyeni ve Teknolojisi. Pozitif Matbaacılık, Ankara.
  • Muruz H. 1999. Değişik Vejetasyon Dönemlerinde Biçilen Karışık Çayır Otlarına Kimi Katkı Maddeleri Katılmasının Silaj Kalitesi ile Rumende Ham Besin Madde lerinin Yıkılması Üzerine Etkisi. Doktora Tezi.
  • Filya İ., Karabulut A., Işık Y. 1997. Bursa bölgesinde silo yemi üretimi ve kullanımı üzerine bir araştırma. Türkiye Birinci Silaj Kongresi Bildirileri. 24-31, 16-19 Eylül, Bursa.
  • Marten GC., Barnes RF. 1980. Prediction of Energy Digestibility of Forages with in vitro Rumen Fermentation and Fungal Enzyme Systems. (in) Proc. Int. Workshop on Standardization of Analytical Methodology for Feed WJ Pigden CC Balch and M Graham, Editors.
  • Polan CE., Stieve DE., Garrett JL. 1998. Protein preservation and ruminal degradation of ensiled forage treated with heat, formic acid, ammonia, or microbial inoculant. J. Dairy Sci. 81, 765-776.
  • Filya I. 2003. The effect of Lactobacillus buchneri and Lactobacillus plantarum on the fermentation, aerobic stability, and ruminal degradability of low dry matter corn and sorghum silages. J. Dairy Sci. 86, 3575- 3581. SAS. 2005. Institute Inc. SAS/STAT Software: Changes and Enhancements, Release 6.12. SAS Institute Inc., Cary, North Carolina. Goering HK., Van Soest PJ. 1975. Forage Fiber Analysis (Apparatus, Reagents, Proceduresand Some Applications). Agricultural Hand-Book No:379, Washington, D.C., 11-19.
  • Sibanda S., Jingura RM., Topps JH. 1997. The effect of level of inclusion of the legume Desmodium uncinatum and the use of molasses or ground maize as additives on the chemical composition of grass- and maize-legume silages. Anim. Feed Sci. Tech.,68, 295-305
  • Kaiser AG., Dear BS., Morris SG. 2007. An evaluation of the yield and quality of oatlegume and ryegrass-legume mixtures and legume monocultures harvested at three stages of growth for silage. Aust. J. Exp. Agr., 47(1), 25-38
  • Tilley JMA., Terry RA. 1963. A two-stage technique for in vitro digestion of forage. J. Br. Grassl. Soc. 18, 104-111. Lattemae P., Ohlsson C., Lingvall P. 1996. The combined effect of molasses and formic-acid on quality of red clover silage. Swedish J. Agri. Res., 26, 31–41
  • Tobioka H., Pradhan R., Tasaki I. 1991. The effects of various additives on the digestibility and intakes of whole-crop barley silages by wether. Proceedings of the Faculty Agriculture , Kyushu Tokai University, No:10, 105-112.
  • Leventini MW., Hunt CW., Roffler RE., Casebolt DG. 1990. Effect of dietarl level of barley-based supplements and ruminal buffer on digestion and growth by beef cattle. J Anim Sci. 68, 4334-4344.
  • Van Soest PJ, Robertson JB. 1979. Systems of Analyses For Evaluation of Fibrous Feed. In W.J. Pigden, C. C. Balch and M. Grahm (Eds). Proc. Int. Workshop on Standartization of Analytical Methodology for Feeds. Int. Dev. Res. Center, Ottowa, Canada, 49-60.
Yıl 2009, Cilt: 4 Sayı: 1, 23 - 30, 09.03.2010

Öz

Kaynakça

  • AOAC. 1990. Association of Official Analytical Chemists. Official Methods of Analysis, 15th ed., Vol. 1. AOAC, Washington, DC, pp. 69-79.
  • Bertilsson J., Knicky M. 2009. Whole crop silage from barley fed in combination with red clover silage to dairy cows. http://www.dow.com/silage/stretch/research/ combination.htm. Erişim tarihi 26.02.2009.
  • Bingöl NT., Baytok E. 2003. Sorgum silajına katılan bazı katkı maddelerinin silaj kalitesi ve besin maddelerinin rumendeki yıkılımı üzerine etkileri ı-silaj kalitesine etkileri. Turk. J. Vet. Anim. Sci., 27, 15-20.
  • Bingöl NT., Karslı MA., Bolat D., Akca İ. 2008. Vejetasyonun farklı dönemlerinde hasat edilen korungaya ilave edilen melas ve formik asit’ in silaj kalitesi ve in vitro kuru madde sindirilebilirliği üzerine etkileri. YYU Vet. Fak. Derg., 2, 61-66.
  • Bingöl NT., Karsli MA., Bolat D., Akça İ. 2006. Effect of molasses and sulphuric acid addition to barley / hungarian vetch bi-crop silages. J. Appl. Anim. Res., 30: 29-32.
  • Bolsen KK., Ashbell G., Weinberg ZG. 1996. Silage fermentation and silage additives. Ajas, 9 (5), 483-493.
  • Çerçi İH., Şahin K., Güler T. 1996. Farklı oranlarda silajlık mısır yonca kullanılarak yapılan silajların kalitesinin belirlenmesi. FÜ., Sağ. Bil. Derg.,10(2), 193-200.
  • Deniz O.1988. Korunga (Onobryctis Sativa L.) Kuru otu ve silajının yem değeri ve kalitesi üzerinde araştırmalar. Doğa Turk Vet. ve Hay. D., 12 (1), 25-30.
  • Dolezal P., Rotter C., Dolezal J., Pyrochta V., Poul J. 2005. Effect of the different level of a dry feed additive on the lupin silage quality. Acta Univ. Agric. et Silvic. Mendel. Brun, 53(5), 21-29.
  • Ergün A., Tuncer ŞD., Çolpan İ., Yalçın S., Yıldız G., Küçükersan K., Küçükersan S., Şehu A.2004. Yemler, Yem Hijyeni ve Teknolojisi. Pozitif Matbaacılık, Ankara.
  • Muruz H. 1999. Değişik Vejetasyon Dönemlerinde Biçilen Karışık Çayır Otlarına Kimi Katkı Maddeleri Katılmasının Silaj Kalitesi ile Rumende Ham Besin Madde lerinin Yıkılması Üzerine Etkisi. Doktora Tezi.
  • Filya İ., Karabulut A., Işık Y. 1997. Bursa bölgesinde silo yemi üretimi ve kullanımı üzerine bir araştırma. Türkiye Birinci Silaj Kongresi Bildirileri. 24-31, 16-19 Eylül, Bursa.
  • Marten GC., Barnes RF. 1980. Prediction of Energy Digestibility of Forages with in vitro Rumen Fermentation and Fungal Enzyme Systems. (in) Proc. Int. Workshop on Standardization of Analytical Methodology for Feed WJ Pigden CC Balch and M Graham, Editors.
  • Polan CE., Stieve DE., Garrett JL. 1998. Protein preservation and ruminal degradation of ensiled forage treated with heat, formic acid, ammonia, or microbial inoculant. J. Dairy Sci. 81, 765-776.
  • Filya I. 2003. The effect of Lactobacillus buchneri and Lactobacillus plantarum on the fermentation, aerobic stability, and ruminal degradability of low dry matter corn and sorghum silages. J. Dairy Sci. 86, 3575- 3581. SAS. 2005. Institute Inc. SAS/STAT Software: Changes and Enhancements, Release 6.12. SAS Institute Inc., Cary, North Carolina. Goering HK., Van Soest PJ. 1975. Forage Fiber Analysis (Apparatus, Reagents, Proceduresand Some Applications). Agricultural Hand-Book No:379, Washington, D.C., 11-19.
  • Sibanda S., Jingura RM., Topps JH. 1997. The effect of level of inclusion of the legume Desmodium uncinatum and the use of molasses or ground maize as additives on the chemical composition of grass- and maize-legume silages. Anim. Feed Sci. Tech.,68, 295-305
  • Kaiser AG., Dear BS., Morris SG. 2007. An evaluation of the yield and quality of oatlegume and ryegrass-legume mixtures and legume monocultures harvested at three stages of growth for silage. Aust. J. Exp. Agr., 47(1), 25-38
  • Tilley JMA., Terry RA. 1963. A two-stage technique for in vitro digestion of forage. J. Br. Grassl. Soc. 18, 104-111. Lattemae P., Ohlsson C., Lingvall P. 1996. The combined effect of molasses and formic-acid on quality of red clover silage. Swedish J. Agri. Res., 26, 31–41
  • Tobioka H., Pradhan R., Tasaki I. 1991. The effects of various additives on the digestibility and intakes of whole-crop barley silages by wether. Proceedings of the Faculty Agriculture , Kyushu Tokai University, No:10, 105-112.
  • Leventini MW., Hunt CW., Roffler RE., Casebolt DG. 1990. Effect of dietarl level of barley-based supplements and ruminal buffer on digestion and growth by beef cattle. J Anim Sci. 68, 4334-4344.
  • Van Soest PJ, Robertson JB. 1979. Systems of Analyses For Evaluation of Fibrous Feed. In W.J. Pigden, C. C. Balch and M. Grahm (Eds). Proc. Int. Workshop on Standartization of Analytical Methodology for Feeds. Int. Dev. Res. Center, Ottowa, Canada, 49-60.
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

N. Tuğba Bingöl

Duran Bolat Bu kişi benim

M. Akif Karslı Bu kişi benim

İsmail Akça Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 9 Mart 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Bingöl, N. T., Bolat, D., Karslı, M. A., Akça, İ. (2010). Arpa Hasılı ve Korunga Karışımı Silaja Farklı Düzeylerde Melas İlavesinin Silaj Kalitesi ve Sindirilebilirliği Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 4(1), 23-30.
AMA Bingöl NT, Bolat D, Karslı MA, Akça İ. Arpa Hasılı ve Korunga Karışımı Silaja Farklı Düzeylerde Melas İlavesinin Silaj Kalitesi ve Sindirilebilirliği Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. Mart 2010;4(1):23-30.
Chicago Bingöl, N. Tuğba, Duran Bolat, M. Akif Karslı, ve İsmail Akça. “Arpa Hasılı Ve Korunga Karışımı Silaja Farklı Düzeylerde Melas İlavesinin Silaj Kalitesi Ve Sindirilebilirliği Üzerine Etkileri”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 4, sy. 1 (Mart 2010): 23-30.
EndNote Bingöl NT, Bolat D, Karslı MA, Akça İ (01 Mart 2010) Arpa Hasılı ve Korunga Karışımı Silaja Farklı Düzeylerde Melas İlavesinin Silaj Kalitesi ve Sindirilebilirliği Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 4 1 23–30.
IEEE N. T. Bingöl, D. Bolat, M. A. Karslı, ve İ. Akça, “Arpa Hasılı ve Korunga Karışımı Silaja Farklı Düzeylerde Melas İlavesinin Silaj Kalitesi ve Sindirilebilirliği Üzerine Etkileri”, Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, c. 4, sy. 1, ss. 23–30, 2010.
ISNAD Bingöl, N. Tuğba vd. “Arpa Hasılı Ve Korunga Karışımı Silaja Farklı Düzeylerde Melas İlavesinin Silaj Kalitesi Ve Sindirilebilirliği Üzerine Etkileri”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 4/1 (Mart 2010), 23-30.
JAMA Bingöl NT, Bolat D, Karslı MA, Akça İ. Arpa Hasılı ve Korunga Karışımı Silaja Farklı Düzeylerde Melas İlavesinin Silaj Kalitesi ve Sindirilebilirliği Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2010;4:23–30.
MLA Bingöl, N. Tuğba vd. “Arpa Hasılı Ve Korunga Karışımı Silaja Farklı Düzeylerde Melas İlavesinin Silaj Kalitesi Ve Sindirilebilirliği Üzerine Etkileri”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, c. 4, sy. 1, 2010, ss. 23-30.
Vancouver Bingöl NT, Bolat D, Karslı MA, Akça İ. Arpa Hasılı ve Korunga Karışımı Silaja Farklı Düzeylerde Melas İlavesinin Silaj Kalitesi ve Sindirilebilirliği Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2010;4(1):23-30.