BibTex RIS Kaynak Göster

Yumurta Tavuklarında Frukto-Oligosakkaritin Verim Performansı Üzerine Etkisi

Yıl 2010, Cilt: 5 Sayı: 3, 121 - 127, 05.01.2011

Öz

Bu çalışma saha  şartlarında yumurta tavuğu rasyonlarına ilave edilen frukto‐oligosakkaritin (FOS) satılabilir
yumurta oranı, günlük yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, yumurta ağırlığı, hasarlı yumurta oranı ve mortalite
üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Denemede, her birinde 20.000 adet olmak üzere iki adet
kümeste toplam 40.000 adet 27 haftalık Lohmann LSLX yumurta tavuğu kullanıldı. Birinci kümeste bulunan tavuklara
normal yem (kontrol grubu), ikinci kümestekilere ise normal rasyona %0.10 FOS ilave edilmiş  yem verilmiştir.
Araştırma 12 günü ön deneme, 40 günü asıl deneme olmak üzere, toplam 52 gün sürdürülmüştür. FOS kullanılan
grupta kontrol grubuna göre satılabilir yumurta verimi, yemden yararlanma oranında artış meydana gelirken, günlük
yem tüketimi, hasarlı yumurta oranında rakamsal olarak düşmeler tespit edilmiştir. İki grupta da yumurta ağırlıkları
birbirine çok yakın bulunmuştur. Ayrıca FOS ilave edilen rasyonu tüketen grupta deneme başı ve sonunda yapılan
tartımlar sonunda, canlı ağırlıkta artışlar meydana gelmiştir. Yumurta tavuğu rasyonlarına ilave edilen FOS’un
satılabilir yumurta oranını ve yemden yararlanma oranını artırdığı, hasarlı yumurta oranı, günlük yem tüketimini
düşürdüğü tespit edilmiştir. Rasyonlara farklı oranlarda FOS katılarak daha detaylı geniş çalışmalar yapılmalıdır.

Yıl 2010, Cilt: 5 Sayı: 3, 121 - 127, 05.01.2011

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Mustafa Alataş

Emel Gürbüz

Tahir Balevi

Yayımlanma Tarihi 5 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 5 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Alataş, M., Gürbüz, E., & Balevi, T. (2011). Yumurta Tavuklarında Frukto-Oligosakkaritin Verim Performansı Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 5(3), 121-127.
AMA Alataş M, Gürbüz E, Balevi T. Yumurta Tavuklarında Frukto-Oligosakkaritin Verim Performansı Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. Ocak 2011;5(3):121-127.
Chicago Alataş, Mustafa, Emel Gürbüz, ve Tahir Balevi. “Yumurta Tavuklarında Frukto-Oligosakkaritin Verim Performansı Üzerine Etkisi”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 5, sy. 3 (Ocak 2011): 121-27.
EndNote Alataş M, Gürbüz E, Balevi T (01 Ocak 2011) Yumurta Tavuklarında Frukto-Oligosakkaritin Verim Performansı Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 5 3 121–127.
IEEE M. Alataş, E. Gürbüz, ve T. Balevi, “Yumurta Tavuklarında Frukto-Oligosakkaritin Verim Performansı Üzerine Etkisi”, Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, c. 5, sy. 3, ss. 121–127, 2011.
ISNAD Alataş, Mustafa vd. “Yumurta Tavuklarında Frukto-Oligosakkaritin Verim Performansı Üzerine Etkisi”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 5/3 (Ocak 2011), 121-127.
JAMA Alataş M, Gürbüz E, Balevi T. Yumurta Tavuklarında Frukto-Oligosakkaritin Verim Performansı Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2011;5:121–127.
MLA Alataş, Mustafa vd. “Yumurta Tavuklarında Frukto-Oligosakkaritin Verim Performansı Üzerine Etkisi”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, c. 5, sy. 3, 2011, ss. 121-7.
Vancouver Alataş M, Gürbüz E, Balevi T. Yumurta Tavuklarında Frukto-Oligosakkaritin Verim Performansı Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2011;5(3):121-7.