Bu çalışmada, içme sularına farklı oranlarda kefir (0, 5, 7.5 ve 10 ml) ilave edilen içme suyu ilave edilen yumurtacı tavuklarda, kefirin yumurtlama performansı ve yumurta kalitesi üzerine etkisinin araştırılması amaçlandı. Araştırmada 23 haftalık yaşta toplam 144 adet Lohmann Brown yumurtacı tavuk kullanıldı. Hayvanlar her biri 2 alt gruptan oluşan, bir kontrol, üç deneme grubu olmak üzere 4 gruba ayrılmıştır. Araştırma 2 hafta sürmüş olup araştırma sonuçları dörder haftalık 3 periyot halinde değerlendirildi. İlk eriyot sonunda yüksek (10 ml ve düşük (5 ml) oranda kefirin yumurta kabuk kalınlığında artışa (P<0.05) neden olduğu, fakat diğer tüm parametrelerde etkisinin olmadığı tespit edildi. Son periyotta ise yüksek ve düşük oranda kefirin yumurta verimi, yumurta ağırlığı ve yemden yararlanma oranlarını olumsuz etkilediği (P<0.05), orta doz (7,5 ml) kefirin ise kontrole göre iyileşmeye neden olduğu belirlendi. Araştırma sonunda, kefirin uygun doz ve sürede kullanılması durumunda yumurtacı tavukların performans parametrelerinde olumlu etki sağlayabileeği kanısına varıldı.
Kefir Probiyotik Yumurta kalitesi Yumurta ı tavuk Yumurtlama erformansı
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 3 Ocak 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 7 Sayı: 3 |