The purpose of this study is to
evaluate the presence and risk of Listeria
monocytogenes contamination in local Urfa cheeses made from raw sheep and
cow milk and to determine whether it poses a risk in terms of public health in
the Şanlıurfa province and its districts. In the scope of the study, isolation
of Listeria monocytogenes was done
according to ISO 11290-1 standard in 97 cheese samples collected from district
markets and identified by Real-time PCR method using Listeriolysin gene region.
Three virulent Listeria monocytogenes
were identified in the investigated cheese samples (3.09%). The findings of
this study showed that cheeses produced in traditional methods in Şanlıurfa
province and its districts and openly sold in district markets may be contaminating
with Listeria monocytogenes.
Bu çalışmanın amacı Şanlıurfa ili ve ilçelerinde
semt pazarlarında tüketime sunulan çiğ koyun ve inek sütünden yapılmış yöresel
Urfa peynirlerinde Listeria monocytogenes
kontaminasyonunun varlığını ve oranını tespit ederek halk sağlığı açısından
risk oluşturup oluşturmadığını değerlendirmektir. Çalışma kapsamında semt
pazarlarından toplanan 97 adet peynir örneğinde Listeria monocytogenes izolasyonu ISO 11290-1 standardına göre
yapılmış ve Listeriolysin gen bölgesi kullanılarak Real-time PCR yöntemi ile
identifiye edilmiştir. İncelenen peynir örneklerinin 3 adedinde (%3.09)
virülent Listeria monocytogenes suşu
tespit edilmiştir. Çalışma verilerine göre, Şanlıurfa ili ve ilçelerinde
geleneksel yöntemlerle üretilip semt pazarlarında açıkta satılan peynirlerin, Listeria monocytogenes ile kontamine
olabileceği kanaatine varılmıştır.
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 12 Sayı: 3 |