This research was conducted as a survey study to determine the winter feeding principles of dairy cows in Kars
province. For this purpose, face to face survey conducted with dairy cow managers in the city center and the districts of Kars.
10 of the surveys were carried out with the dairy cow managers in Kars province center and the rest were carried out with
45 dairy cow managers in Susuz, Arpaçay, Akyaka, Selim, Sarıkamış, Kağızman and Digor (five in each district) that are districts
of Kars. As a result of this study; it was determined that most common used bulky feeds were straw, dried grass and dried
sainfoin, and also the most common used concentrate feeds were barley crumbs and cattle milk feed in the dairy farm in Kars
province in the winter season. It was found that all of the businesses were provided with concentrated feed their cattle, and
they offered roughage and concentrated feeds by mixed form. The 44% of the dairy cows were fed 2 times and 48% three
times a day, and 78% of which watering at 2 times a day. It was found that all the managers were using salt, but no vitaminmineral
licking block. It was determined that dairy farming enterprises did not receive support from the technical staff while
feeding their animals. The incidence of rare digestive system disorders such as indigestion, diarrhea and tympani was 50%
and the incidence of pica was rarely 70% in winter seasons. It was determined that the most important problem with feeding
was that the feeds were expensive. As a result; it has been found that dairy farmers in Kars province is feed dairy cows
according to their traditional feeding methods, and do not have serious problems with feeding their animals, but it can be
expected that especially vitamin and mineral deficiencies and that breeders can feed their animals more adequately and
balancedly with small guidance.
Bu araştırma, Kars ilindeki süt ineklerinin kış dönemindeki besleme ilkelerini belirlemek amacıyla anket çalışması şeklinde
yapıldı. Bu amaçla, Kars il merkezinin ve ilçelerinde süt sığırı işletmecileri ile yüz yüze anketler yapıldı. Yapılan anketlerin 10
tanesi Kars il merkezindeki süt ineği işletmecisi ile geri kalanları ise Kars'ın Susuz, Arpaçay, Akyaka, Selim, Sarıkamış, Kağızman
ve Digor ilçelerinde (her bir ilçede 5 adet) olmak üzere toplam 45 adet süt ineği işletmecisiyle yüz yüze gerçekleştirildi. Bu
çalışma sonucunda; Kars ilinde kış aylarında yapılan süt ineği besisinde en fazla kullanılan kaba yemlerin saman, çayır kuru
otu ve korunga, konsantre yemlerin ise arpa kırması ve sığır süt yemi olduğu belirlendi. İşletmelerin tamamının konsantre
yem verdiği, kaba ve konsantre yemlerin karıştırılarak verildiği tespit edildi. Süt ineklerinin %44 oranında 2 öğün, %48 oranında
3 öğünde beslendiği, %78 oranında ise 2 öğün halinde sulandığı belirlendi. İşletmelerin tümünde tuz kullanıldığı, fakat vitaminmineral yalama bloğu kullanılmadığı tespit edildi. Süt ineği işletmelerinin hayvanlarını beslerken teknik personelden destek almadığı belirlendi. Kış mevsimi beslemelerinde indigesyon, ishal ve timpani gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarının nadiren
görülme sıklığının %50, pikanın nadiren görülme sıklığının %70 olduğu tespit edildi. Besleme ile ilgili en önemli problemin
yemlerin pahalı olması olduğu belirlendi. Sonuç olarak; Kars ilindeki süt ineği işletmelerinin geleneksel yöntemle besleme
yöntemlerine bağlı olarak süt ineklerini besledikleri, besleme konusunda ciddi problemlerle karşılaşmadıkları, fakat özellikle
vitamin-mineral yetersizliklerinin olabileceği, yetiştiricilerin küçük yönlendirme tavsiyeleriyle hayvanlarını daha yeterli ve
dengeli bir şekilde besleyebilecekleri kanaatine ulaşıldı.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 13 Sayı: 3 |