Biyolojik değeri yüksek proteine, dengeli yağ asidi kompozisyonuna, zengin vitamin mineral ve fosfolipid içeriğine sahip
yumurta, başta çocuklar, gençler gebe ve emzikli kadınlar olmak üzere ameliyat sonrası iyileşme, yanık ve ağır yaralanmaların
tedavisi içinde tavsiye edilmiştir. Yumurtanın bu üstün besleyici değerine rağmen medyada yumurtanın yüksek düzeyde kolesterol
içerdiği ve kalp-damar hastalıklarına neden olduğu şeklindeki sansasyonel açıklamalar yumurta tüketimini azaltmıştır. Yumurtanın
kan kolesterol düzeyini yükselterek, kalp-damar hastalıklarına neden olduğu hakkındaki yanlış düşünce ve bilgileri kısmen de olsa
gidermek amacıyla, hazırlanan bu derleme çalışmasında, yumurtanın besin değeri, kolesterol içeriği, diyetsel kolesterolle kalpdamar
hastalıkları arasındaki ilişki ve yumurtayı omega-3 yağ asitleri ve konjuge linoleik asit gibi fonksiyonel gıda maddelerince
zenginleştirmeye yönelik çalışmalar hakkında yapılmış bazı çalışmalar ele alınmıştır.
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | DERLEMELER |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Ocak 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2006 Cilt: 37 Sayı: 2 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/