Bu çalışmada Safranbolu’da faaliyet gösteren 4 üreticiden temin edilen 10 paket lokum örneğinin mikrobiyolojik kalitesi
belirlenmiştir. Geleneksel Türk ürünü olan Safranbolu lokumunun mikrobiyolojik olarak genel bir durumu ortaya konmuştur.
Araştırmada total aerobik mezofilik bakteri (TAMB), maya ve küf, koliform, Staphylococcus aureus (S. aureus) ve Escherichia coli
(E. coli) sayımları yapılmıştır. E.coli ve S.aureus sayısı tüm örneklerde tespit edilebilir düzey olan < 2 log kob/g’ın altında
bulunmuştur. Örneklerin TAMB, maya ve küf, ve koliform bakteri sayıları bakımından Türk Gıda Kodeksi Lokum Tebliğine uygun
oldukları belirlenmiştir. Sonuç olarak, Safranbolu lokumunun mikrobiyolojik açıdan kalitesinin iyi olduğu tespit edilmiştir.
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Şubat 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 41 Sayı: 2 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/