Leguminosae familyasına ait olan kuru fasulye (Phaseolus vulgaris L.) bitkisi besin değeri yüksek bir gıda kaynağıdır.
Bitki büyümesini teşvik eden bakteriler (PGPBs) aktif olarak bitkilerde kolonize olan ve bitki büyümesini ve verimini artıran ve
hastalıkları baskılayan bir bakteri grubudur. Bu çalışmada on adet PGPB’nin (Alcaligenes piechaudii strain RK-136, Bacillus
megaterium strain M-3, Bacillus pumilus strain M-13, Bacillus subtilis strain BA-142, Erwinia rhapontici strain RK-135,
Burkholderia cepacia strain RK-277, Pantoea agglomerans strain RK-84, RK-123, RK-92, Pseudomonas putida strain BA-8,
Serratia liquefaciens strain RK-102) kuru fasulyenin büyümesi ve verimi üzerine etkililiği değerlendirilmiştir. Ayrıca bakteryel ve
fungal bitki patojenlerinin arazi koşullarındaki doğal enfeksiyonlarından kaynaklanan hastalıkların önlenmesinde de PGPR
bakterilerinin etkinlikleri araştırılmıştır. Çalışmanın sonunda uygulanan bazı PGPB’lerin fasulyede büyümeyi ve verimi arttırdığı
tespit edilmiştir. Ek olarak, bu PGPB’lerin bazıları bakteriyel ya da fungal patojen enfeksiyonlarından kaynaklanan hastalıkları
baskılamışlardır. Sonuç olarak, Bacillus megaterium strain M-3, Erwinia rhapontici strain RK-135 ve Pantoea agglomerans strain
RK-92’in de dahil olduğu test edilen bazı bakterilerin sürdürülebilir ve ekolojik tarım sistemlerinde kuru fasulye üretiminde
biyogübre olarak kullanılabilir.
Bakteri Phaseolus vulgaris bitki büyümesini teşvik eden bakteriler PGPB verim verim unsurları
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 5 Mart 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 43 Sayı: 2 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/