The objective of this study is to determine the efficiency of dairy cattle farms (technical efficiency or productionefficiency) and the factors that affect this. For this purpose, a total of 110 surveys were conducted in Aşkale, Şenkaya, Pasinler, andÇat counties of Erzurum. The data obtained were analyzed using a stochastic frontier model, and technical efficiency of dairy cattlefarms and the factors that cause this efficiency were determined. Milk yield per animal was used as the dependent variable in themodel (technical efficiency model). As for the dependent variables, various units as the amount of consantrated feed consumed peranimal, the amount of forage, labor costs, veterinary as well as vaccine and drug costs and other variable costs were used. Whereasin the effects of inefficiency model, the features related to the dairy cattle farms and farmer (the farmer's age, education,experience, status of using knowledge sources, the number of individuals in the family, the size of the barn, milking technique andenjoyment of incentives) were taken into account. Farms are determined to be more effective as the farmer’s age, experience, useof milking machine and enjoyment of incentives increase. Farmers should be given technical information on issues related toanimal production and the optimum utilization of the materials based on the importance of knowledge and experience. However,following the policies to increase the number of farms that are in production for the market rather than for self-consumption are ofgreat importance
Çalışmanın amacı, süt sığırcılığı işletmelerinin etkinliğini (teknik etkinlik veya üretim etkinliği) ve bu etkinliğe etki eden
faktörleri belirlemektir. Bu amaçla Erzurum’un Aşkale, Pasinler, Şenkaya ve Çat ilçelerinde 110 anket yapılmıştır. Elde edilen
veriler olasılıklı sınır modeli kullanılarak analiz edilmiş, süt sığırcılığı işletmelerinin teknik etkinliği ve bu etkinliğe neden olan
faktörler belirlenmiştir. Modelde (teknik etkinlik modeli) hayvan başına süt verimi bağımlı değişken olarak kullanılmıştır.
Bağımsız değişken olarak ise; hayvan başına tüketilen kesif yem miktarı, kaba yem miktarı, işgücü masrafı, veterinerlik, aşı ve ilaç
masrafı ve diğer değişken masraflar kullanılmıştır. Etkinsizlik etkileri modelinde ise işletme ve işletmeciye ait özellikler
(işletmecinin yaşı, eğitimi, tecrübesi, bilgi kaynağına başvuru durumu, ailedeki birey sayısı, ahır büyüklüğü, süt sağım tekniği ve
teşviklerden yararlanma) dikkate alınmıştır. İşletmecinin yaşı, tecrübesi, makine ile sağım tekniği ve teşviklerden yararlanma arttıkça
işletmelerin daha etkin oldukları belirlenmiştir. Bilgi ve tecrübenin önemine istinaden işletmecilere hayvansal üretim ve girdilerin
optimum kullanımı ile ilgili konularda teknik bilgilerin verilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte öz tüketimden ziyade piyasa için
üretimde bulunan işletmelerin sayılarının artırılmasına yönelik politikalar önem arz etmektedir.
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Mayıs 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 44 Sayı: 2 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/