Ayçiçeği tane özellikleri, verim ve
kaliteyle yakından alakalıdır. Dolayısıyla, bu özellikler, genotip ve çevrenin
ortak etkileşimi altında olup, özellikle iklim ve toprak yapısı gibi
faktörlerden etkilenmektedir. Bu
araştırmayla, Orta Karadeniz Bölgesinde yağlık ayçiçeği tarımının yoğunluğu
dikkate alınarak seçilen, Samsun (Bafra, Vezirköprü ve Havza), Amasya
(Merzifon), Çorum (Merkez) ve Tokat (Turhal) yörelerinde 2015 yılında üretici
bazında yetiştiriciliği yapılan ve pazara sunulan yağlık ayçiçeği tanelerinin boyu,
eni, kalınlığı, bin tane ağırlığı, tane iç oranı, kabuk oranı, nem ve yağ oranları
incelenmiştir. Çalışmada, farklı yörelerde yetiştirilen yağlık ayçiçeği
tanelerinde nem oranı haricindeki diğer özellikler bakımından önemli
farklılıklar tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; ortalama tane boyu,
eni ve kalınlığı sırasıyla 10.6-11.4; 4.9-5.4 ve 2.6-3.3 mm, kabuk oranı %12.7-26.1,
bin tane ağırlığı 49.0-65.0 g, tane iç oranı %58.7-77.5, nem içeriği %7.0-11.0 ve
yağ oranı %41.57-45.67 arasında değerler aldığı belirlenmiştir. Bu sonuçlara
göre, bölgede Samsun-Bafra ve Tokat-Turhal yörelerinde üretilen yağlık ayçiçeği
taneleri incelenen özellikler yönünden ön plana çıkmıştır.
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 14 Ekim 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 48 Sayı: 2 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/