Bu araştırma; doğu geçit bölgesinde bazı yerfıstığı çeşitlerinin verim ve verim unsurlarını belirlemek amacıyla ana ürün şartlarında yürütülmüştür. Denemede Gazipaşa, Batem-5025, Cihangir, Florispan, NC-7, Georgia Green, Sultan, Halisbey, Arıoğlu-2003 ve Osmaniye-2005 çeşitleri kullanılmıştır. Tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak kurulan denemede, özelliklere ilişkin yapılan istatistiki analizlerde, önemli farklılıklar tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda; bitki boyu 14.83-29.60 cm, dal sayısı 5.10-7.96 ad./bit., 100 meyve ağırlığı 96.00-251.00 g, verim 352.01-553.45 kg/da, iç oranı % 55.81- % 72.98 ve bitki başına meyve sayısı ise 35.04-70.66 ad./bit. arasında değişim göstermiştir. En yüksek verim 553.45 kg/da ile Cihangir çeşidinden elde edilirken, en düşük verim ise 352.01 kg ile Gazipaşa çeşidinden elde edilmiştir.
This research; it was carried out under the main product conditions in order to determine the yield and yield components of some peanut varieties in the eastern passage region. Gazipaşa, Batem-5025, Cihangir, Florispan, NC-7, Georgia Green, Sultan, Halisbey, Arıoğlu-2003 and Osmaniye-2005 were used in the experiment. In research, which was established in three repetitions according to the Randomized Complete Block Design, significant differences were detected in the statistical analysis regarding the features. As a result of the research; plant height 14.83-29.60 cm, branch number 5.10-7.96 piece/plant, 100 fruit weight 96.00-251.00 g, yield 352.01-553.45 kg da-1, internal rate 55.81- 72.98% and number of fruit per plant 35.04-70.66 piece/plant were showed change between. The highest yield was obtained from Cihangir variety with 553.45 kg da-1, while the lowest yield was obtained from Gazipaşa variety with 352.01 kg da-1.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Eylül 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 51 Sayı: 3 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/