In the present study, thermal degradation process of tobacco farm waste was examined by means of a thermogravimetric analysis (TGA) and differential thermogravimetric analysis (DTA) under nitrogen atmosphere at different heating rates of 5, 10, 15 and 20 C /min from 20 C to 1000 C. Using TGA data, the kinetic parameters, such as activation energy, pre-exponential factor and reaction order were determined by applying the Coats-Redfern (CR) method. In this study, by means of Thermogravimetric Analyzer coupled with Fourier Transform Infrared Spectrometer and Mass Spectrometer (TGA-FTIR-MS), gases evolved during the degradation of the sample were analyzed sensitively and at real time. Furthermore, the main gas products released during the pyrolysis of tobacco farm waste were determined as methane, amonia, water, hydrogen cyanide and formaldehyde, carbondioxide and propanal
Bu çalışmada, tütün tarla atığı için termal bozundurma işlemi termogravimetrik analiz (TGA) cihazı ile 20 °C başlangıç sıcaklığından 1000°C’ye kadar 5, 10, 15 ve 20 °C /dk ısıtma hızlarında ve azot atmosferi altında gerçekleştirilmiştir. TGA’dan elde edilen eğriler ve veriler yardımıyla, tütün tarla atığı için Coats-Redfern yöntemi kullanılarak, aktivasyon enerjisi, reaksiyon mertebesi ve frekans faktörü belirlenmiştir. Yapılan çalışmada, termogravimetrik analiz cihazıyla birleştirilmiş Fourier Transform Infrared Spektroskopisi ve Kütle Spektroskopisi (TGA-FTIR-MS) kullanılarak, hammaddenin bozunması sırasında açığa çıkan gazlar tespit edilmiştir. Tütün tarla atığının pirolizi sırasında açığa çıkan başlıca ürünlerin, metan, amonyak, su, hidrojen siyanür, formaldehit, karbon dioksit ve propanal olduğu belirlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 12 Kasım 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 16 Sayı: 2 |