Fonksiyonel besin sektörü, tüm dünyada hızla büyüme göstermektedir.
Günümüze kadar kabul edilmiş tek bir tanım bulunmamakla birlikte Türkiye’de
2000’li yıllarda çıkarılan kanun hükmünde kararname ile fonksiyonel besinler
tanımlanmıştır. Bilim ve teknolojinin gelişmesi, hastalık-besin etkileşimine
olan ilginin artması, sağlıklı beslenme ile ilişkili hastalıkların önlenmesi
tedaviden daha kolay ve düşük maliyetli olması ile fonksiyonel besinlere ve
içeriğinde bulunan fitokimyasallara ilgi artmıştır. Yapılan çalışmalarda bu
besin ve besin ögelerinin sağlık üzerine olumlu etkileri, kronik hastalıklardan
korunmada ve çeşitli hastalıkların tedavisinde faydalı etkiler gösterdiği
gösterilmiştir. Düzenli fonksiyonel besin tüketimi özellikle diyabet, kanser,
kalp-damar hastalıkları, gastrointestinal sistem hastalıkları, menopoz ve
osteoporoz ile pozitif ilişkilidir. Bu nedenle çeşitli araştırma kurumları
fonksiyonel besin preparatlarının geliştirilmesi ve çeşitliliğinin artması
yönünde çalışmalar yapmakta ve bu besinlerin tüketim bilincini tüketiciye
kazandırmaya çalışmaktadır. Bu derlemenin amacı fonksiyonel besinlerin
özelliklerini ve sağlık üzerine olan etkilerini yapılan çalışmalar ışığında
sunmaktır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 13 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 2 |
Ankara Sağlık Bilimleri Dergisinde (Journal of Ankara Health Sciences) yayımlanan çalışmaların telif hakları dergimizde olup, yayınlanan çalışmalar CC BY-NC-ND 4.0 lisansı altında açık erişim olarak yayımlanmaktadır. Yayımlanmak üzere kabul edilen çalışmaların her türlü yayın hakkı dergiyi yayımlayan kuruma aittir.
Makale gönderme süreçleri ve "Telif Hakkı Devir Formu" hakkında yardım almak için tıklayınız.