Gastrodiplomacy is the recognition of a country's culture by the citizens of other countries through gastronomy and creating public opinion in that country. The main purpose of this study is to determine the importance levels of gastrodiplomacy elements. Delphi technique was utilised in order to provide a general consensus and agreement on the gastrodiplomacy elements obtained. At the end of Delphi technique, 7 main elements of gastrodiplomacy were obtained as "Events", "Education", "Legal Regulations", "Stakeholders with Real Identity", "Information Sources", "Aesthetics" and "Stakeholders with Legal Identity". In addition, a total of 41 gastrodiplomacy sub-elements belonging to the main elements were identified. Then, Analytic Hierarchy Process (AHP) method was used to determine the importance levels of gastrodiplomacy elements. As a result of the analyses, "Information Sources" were the most important gastrodiplomacy main element. In line with these findings, suggestions were made for the relevant public institutions, the sector and the literature.
Gastrodiplomasi, bir ülkenin kültürünün gastronomi aracılığıyla diğer ülke vatandaşları tarafından tanınması ve o ülkede kamuoyu oluşturulmasıdır. Bu çalışmanın temel amacı gastrodiplomasi unsurlarının önem düzeylerini belirlemektir. Elde edilen gastrodiplomasi unsurları üzerinde genel bir fikir birliği ve mutabakat sağlamak amacıyla Delphi tekniğinden yararlanılmıştır. Delphi tekniği sonucunda "Etkinlikler", "Eğitim", "Yasal Düzenlemeler", "Gerçek Kimlikli Paydaşlar", "Bilgi Kaynakları", "Estetik" ve "Tüzel Kimlikli Paydaşlar" olmak üzere 7 ana gastrodiplomasi unsuru elde edilmiştir. Ayrıca ana unsurlara ait toplam 41 gastrodiplomasi alt unsuru belirlenmiştir. Ardından, gastrodiplomasi unsurlarının önem düzeylerini belirlemek için Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) yöntemi kullanılmıştır. Analizler sonucunda "Bilgi Kaynakları" en önemli gastrodiplomasi ana unsuru olarak belirlenmiştir. Bu bulgular doğrultusunda ilgili kamu kurumlarına, sektöre ve literatüre yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Kültürel çalışmalar (Diğer), Gastronomi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 16 Ocak 2025 |
Gönderilme Tarihi | 24 Haziran 2024 |
Kabul Tarihi | 3 Eylül 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 9 Sayı: 1 |
Aksi belirtilmediği sürece, bu sitedeki içerik Creative Commons Attribution 4.0 International lisansı ile lisanslanmıştır. (CC-BY-NC 4.0)