Objective: In this study, it was aimed to determine the egg quality traits of hens belonging to Lohmann Sandy genotype raised in the free-range system.
Materials and methods: In the research, eggs obtained from hens belonging to Lohmann Sandy genotype raised in a private enterprise in Ordu province were used. In each period for egg quality determination, 30 daily eggs were used. After keeping the eggs at room temperature for 24 hours, the internal and external quality traits of eggs were determined.
Results: The albumen index and the Haugh unit values showed a significant change depending on time and were determined as 11.31 and 92.90 on average, respectively. On the other hand, the yolk index value did not show a significant change depending on the time and the average value was found to be 51.21. Egg weight showed a significant change depending on the time and was determined as 58.84 g on average. Shell surface area and egg volume also showed a significant change depending on time and were calculated as 74.58 cm2 and 54.41 cm3 on average, respectively. Shell thickness, shape index and specific gravity values did not show a significant change depending on time.
Conclusion: It is of great importance that eggs produced with alternative systems are introduced to the market. In order to increase the consumption level of eggs, the place and importance of eggs in adequate and balanced nutrition should be explained, especially targeting children in developmental age and the elderly.
Free range system Egg weight Albumen index Yolk index Haugh unit
Amaç: Bu çalışmada serbest sistemde yetiştirilen Lohmann Sandy genotipine ait tavukların yumurta kalite özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Materyal ve yöntem: Araştırmada Ordu ilinde özel bir işletmede yetiştirilen Lohmann Sandy genotipine ait tavuklardan elde edilen yumurtalar kullanılmıştır. Yumurta kalitesinin belirlendiği her bir dönemde 30 adet günlük yumurta kullanılmıştır. Yumurtalar oda sıcaklığında 24 saat bekletildikten sonra iç ve dış kalite özellikleri belirlenmiştir.
Araştırma bulguları: Ak indeksi değeri ve Haugh birimi değeri zamana bağlı olarak önemli bir değişim göstermiş olup sırasıyla ortalama olarak 11.31 ve 92.90 olarak belirlenmiştir. Buna karşın, sarı indeksi değeri zamana bağlı olarak önemli bir değişim göstermemiş olup ortalama 51.21 olarak tespit edilmiştir. Yumurta ağırlığı zamana bağlı olarak önemli bir değişim göstermiş ve ortalama 58.84 g olarak belirlenmiştir. Kabuk yüzey alanı ve yumurta hacmi de zamana bağlı olarak önemli bir değişim göstermiş olup sırasıyla ortalama 74.58 cm2 ve 54.41 cm3 olarak hesaplanmıştır. Kabuk kalınlığı, şekil indeksi ve özgül ağırlık değerleri zamana bağlı olarak önemli bir değişim göstermemiştir.
Sonuç: Alternatif üretim sistemleri ile üretilen yumurtaların piyasaya sunulması büyük önem taşımaktadır. Yumurta tüketim düzeyinin artırılması için özellikle gelişme çağındaki çocuklar ve yaşlılar hedef alınarak yeterli ve dengeli beslenmede yumurtanın yeri ve önemi anlatılmalıdır.
Serbest sistem Yumurta ağırlığı Ak indeksi Sarı indeksi Haugh birimi
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |