Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Hıyarlarda salisilik asit uygulaması ile depolama süresinin uzatılması ve kalite kayıplarının azaltılması

Yıl 2018, , 143 - 150, 26.12.2018
https://doi.org/10.29278/azd.476188

Öz

Çalışmada, hıyarların (Cucumis sativus cv. ‘Alaiye’) depolama ve meyve kalitesi üzerine
farklı dozlarda salisilik asit (SA) ve modifiye atmosfer paketlemenin (MAP)
etkileri araştırılmıştır. Derimi yapılan hıyarlar vakit kaybetmeden
laboratuvara getirilmiştir. Zedelenmiş olan meyveler seçildikten sonra farklı
konsantrasyonlarda [0 (kontrol) 0.5, 1 and 2 mM] SA içeren solüsyonlara 10 dk
süre ile daldırılmıştır. Daldırma işlemlerinden sonra 30 dk süre ile oda
koşullarında kurutulmuştur. Kuruyan hıyarlar MAP’lara yerleştirilmiş ve 20 gün
8°C ve % 90±5 oransal nem koşullarında depolanmışlardır. Raf ömrü çalışmaları
içinde soğukta muhafazadan sonra 2 gün 20°C ve % 60±5 oransal nem koşullarında
bekletilmiştir. Depolama başlangıcında ve 5’er gün aralıklarla ağırlık kaybı,
meyve eti sertliği, meyve kabuk ve et rengi, solunum hızı ve MAP içi gaz
bileşimi ölçümleri ile üşüme zararı ve duyusal değerlendirmeler yapılmıştır.
Sonuç olarak, SA dozları kontrole göre incelenen kalite parametreleri açısından
genellikle daha olumlu sonuçlar vermiştir. Fakat 1 mM SA dozu ağırlık kaybının
ve solunum hızının azaltılmasında ve sertliğin korunmasında en etkili uygulama
olmuştur.

Kaynakça

  • Akbudak, B., Özer, M. H., 2003. Farklı sıcaklıklarda muhafaza edilen turşuluk hıyarlarda meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişimler. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi,17 (1): 33-46.
  • Awad, R.M., 2013. Effect of post-harvest salicylic acid treatments on fruit quality of peach cv. Flordaprince during cold storage, Australian Journal of Basic and Applied Sci, 7 (7): 920-927.
  • Babalar, M., Asghari, M., Talaei, A., Khosroshahi, A., 2007. Effect of pre- and postharvest salicylic acid treatment on ethylene production, fungal decay and overall quality of Selva strawberry fruit. Food Chemistry, 105: 449-453.
  • Batu, A., Demirdöven, A., 2010. Modifiye atmosferde paketleme ve soğukta depolamanın elmanın duyusal kalitesi üzerine etkileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 20 (2): 58-67.
  • Cai, C., Li, X., Chen, K.S., 2006. Acetylsalicylic acid alleviates chilling ınjury of postharvest loquat (Eribotrya japanica Lindl.) fruit. European Food Research and Technology, 223: 533-539.
  • Ding, Z. S., Tian, S. P., Zheng, X. L., Zhou, Z. W., Xu, Y., 2007. Responses of reactive oxygen metabolism and quality in mango fruit to exogenous oxalic acid or salicylic acid under chilling temperature stress. Physiologia Plantarum, 130 (1): 112-121.
  • Doğan, A., Erkan, M., 2014. Bahçe ürünlerinin muhafazasında yeni bir teknoloji: Palistore ortamında depolama. Meyve Bilimi, 1: 1-6.
  • Echeverria, G., Graell, J., Lara, I., Lopez M. L.. 2008. Physicochemical measurements in Mondial Gala apples stored at different atmospheres: Influence on consumer acceptability. Postharvest Biology and Technology, 50: 135-144.
  • Ekinci, N., Çelik, S., 1997. Bazı hıyar çeşitlerinde lentisel yoğunluğunun muhafaza süresi ve kalite özelliklerinin değişimi üzerine etkisi. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, Yalova), 207-212.
  • Erbaş, D., Onursal, C. E., Koyuncu, M. A., 2015, Derim sonrası salisilik asit uygulamasının Aprikoz kayısı çeşidinin soğukta depolanması üzerine etkileri. Meyve Bilimi, 2 (2): 50-57.
  • Ergun, M., Kösetürkmen, N., 2008. Jasmonik ve salisilik asit uygulamalarının rendelenmiş taze havuç kalitesi üzerine etkileri. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12 (1): 49-55.
  • Hardenburg R.E., Watada A.E., Wang C.Y., 1986. The commercial storage of fruits, vegetables, and florist and nursery stocks. United States Department of Agriculture, Agriculture Handbook No. 661 (1986), 130 pp.
  • Khademi, O., Zamani, Z., Mostofi, Y., Kalantari, S., Ahmadi, A., 2012. Extending storability of persimmon fruit cv. Karaj by postharvest application of salicylic acid. Journal of Agricultural Science and Technology, 14 (5): 1067-1074.
  • Laribi, A. I., Palou, L., Intrigliolo, D. S., Nortes, P. A., Rojas Argudo, C., Taberner, V., Bartual, J., Perez-Gago, M. B., 2012. Effect of sustained and regulated deficit irrigation on fruit quality of pomegranate cv. ‘Mollar de Elche’ at harvest and during cold storage. Agricultural Water Management, 125: 61-70.
  • Luo, Z., Chen, C., Xie, J., 2011. Effect of salicylic acid treatment on alleviating postharvest chilling injury of ‘Qingnai’ plum fruit. Postharvest Biology and Technology, 62 (2): 115-120.
  • Mo, Y., Gong, D., Liang, G., Han, R., Xie, J., Li, W., 2008. Enhanced preservation effects of sugar apple fruits by salicylic acid treatment during post-harvest storage. Journal of the Science of Food and Agriculture. 88 (15): 2693-2699.
  • Nilsson, T., 2005. Effects of ethylene and 1-MCP on ripening and senescence of European seedless cucumbers. Postharvest Biology and Technology, 36 (2): 113-125.
  • Özcan, M., Yazıcıoğlu, E., 2011. Samsun ili bahçe bitkileri tarımının hasat ve hasat sonrası sorunları ve çözüm önerileri. Samsun Sempozyumu, 165-168.
  • Özeker, E., 2005. Salisilik asit ve bitkiler üzerindeki etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 42 (1): 213-223.
  • Peng, L., Jiang Y., 2006. Exogenous salicylic acid ınhibits browning of fresh–cut chinese water chestnut. Food Chemistry, 94: 535–540.
  • Razavi, F., Hajilou, J., Dehgan, G., Band Hassani, R. N., Turchi, M., 2014. Enhancement of postharvest quality of peach fruit by salicylic acid treatment. International Journal of Biosciences, 4(1): 177-184.
  • Salunkhe, D. K., Desai, B. B., 1984. Postharvest Biotechnology of Vegetables. Volume II. Florida: CRC Press Inc. 216 pp.
  • Sayyari, M., Babalar, M., Kalantari, S., Serrano, M., Valero, D., 2009. Effect of salicylic acid treatment on reducing chilling injury in stored pomegranates. Postharvest Biology and Tech, 53 (3): 152-154.
  • Shafiee, M., Taghavi, T. S., Babalar, M., 2010. Addition of salicylic acid to nutrient solution combined with postharvest treatments (hot water, salicylic acid, and calcium dipping) improved postharvest fruit quality of strawberry. Scientia Horticulturae, 124 (1): 40-45.
  • Singh, S. P., Singh, Z., Swinny, E. E., 2009. Postharvest nitric oxide fumigation delays fruit ripening and alleviates chilling injury during cold storage of japanese plums (Prunus salicina Lindell). Postharvest Biology and Tech, 53 (3): 101-108.
  • Singh, P., Wani, A. A., Goyal, G. K., 2012. Shelf-life extension of fresh ready-to-bake pizza by the application of modified atmosphere packaging. Food and Bioprocess Technology, 5 (3):1028-1037.
  • Şen, F., 2013. Farklı ambalajlarda muhafaza edilen hıyar (Cucumis sativus l.) meyvelerinin kalite değişimleri. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 4 (1): 60-70.
  • Wang, I., S. Chen, W. Kong, S., Li, Archbuld, D., 2006. Salicylic acid pretreatment alleviates chilling injury and affect the antioxidant system and heat shock proteins of peach during cold storage. Postharvest Biology and Technology, 41 (3): 244-251.
  • Wani, A. A., Singh, P., Guld, K., Wani, M. H., Langowski, H. C., 2014. Sweet cherry (Prunus avium): Critical factors affecting the composition and shelf life. Food Packaging Shelf Life, 1 (1):86-99.
  • Zhang, Y., Chen, K., Zhang, S., Feguson, I., 2003. The role of salicylic acid in postharvest ripening of kiwifruit. Postharvest Biology and Technology, 28: 67-74.
  • Zheng, Y., Zhang, Q., 2004. Effects of polyamines and salicylic acid on postharvest storage of 'Ponkan' mandarın. Acta Horticiculturae, 632: 317-320.
Toplam 31 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ebrar Altıkardeş Bu kişi benim

Mehmet Ali Koyuncu

Derya Erbaş

Yayımlanma Tarihi 26 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018

Kaynak Göster

APA Altıkardeş, E., Koyuncu, M. A., & Erbaş, D. (2018). Hıyarlarda salisilik asit uygulaması ile depolama süresinin uzatılması ve kalite kayıplarının azaltılması. Akademik Ziraat Dergisi, 7(2), 143-150. https://doi.org/10.29278/azd.476188