Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bazı fasulye genotiplerinin Eskişehir koşullarına uyum yetenekleri

Yıl 2019, , 291 - 300, 20.12.2019
https://doi.org/10.29278/azd.597086

Öz

Araştırma 2011-2012
yıllarında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme
arazilerinde
bazı ticari kuru fasulye çeşitlerinin verim ve verim
unsurlarını incelemek amacıyla yürütülmüştür. Yürütülen çalışma, tesadüf
blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuş olup,
araştırmada tane için tescil edilmiş Nassau, Balkız, Gina, Bourgondia,
Magnum, Başpınar, Romano çeşitleri ile SF08/03 nolu hat kullanılmıştır. Sonuç
olarak Balkız çeşidinin tane verimi ve önemli verim unsurları bakımından diğer
çeşitlere oranla daha üstün performans gösterdiği ve bölge için önerilebileceği
belirlenmiştir. Magnum çeşidi ise yaşanan yüksek sıcaklıklarda biyolojik verim
ve tane verimini koruyabildiği için dikkat çekicidir.

Kaynakça

  • Adak, M.S., Kayan, N., Benlioğlu, B., 2015. Yemeklik tane baklagiller üretiminde değişimler ve yeni arayışlar. Ziraat Mühendisliği VIII. Teknik Kongresi, 12-16 Ocak, Ankara, Bildiriler Kitabı: 1., s: 387-399
  • Akçin, A., 1974. Erzurum şartlarında yetiştirilen kuru fasulye çeşitlerinde gübreleme, ekim zamanı ve sıra aralığının tane verimine etkisi ile bu çeşitlerin bazı fenolojik, morfolojik ve teknolojik karakterleri üzerine bir araştırma. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 157, s:1-112.
  • Anlarsal, A.E., Yücel, C., Özveren, D., 2000. Çukurova koşullarında bazı fasulye (Phaseolus vulgaris L.) çeşitlerinde tane verimi ve verimle ilgili özellikler ile bu özellikler arası ilişkilerin saptanması. Turkish Journal of Agricultural and Forestry, 24:19–29.
  • Anonim, 2012. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Eskişehir Toprak ve Su kaynakları Araştırma Enstitüsü, Toprak Analiz Raporu, Eskişehir.
  • Ashraf, M., Hafeez, M., 2004. Thermotolerance of pearl millet and maize at early growth stages: Growth and nutrient relations. Biologia Plantarum, 48: 81–86.
  • Aytekin, R.İ., Çalışkan, S., 2015. Fasulyede büyüme ve gelişme dönemleri. Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 3(2): 84-93.
  • Babagil, G.E., Tozlu, E., Dizikısa, T., 2011. Erzincan ve Hınıs ekolojik koşullarında yetiştirilen bazı kuru fasulye (Phaseolus vulgaris L.) genotiplerinin verim ve verim unsurlarının belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 42 (1): 11-17.
  • Bozoğlu, H., 1995. Kuru Fasulyede (Phaseolus vulgaris L.) Bazı Tarımsal Özelliklerinin Genotip x Çevre İnteraksiyonu ve Kalıtım Derecelerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi (Basılmamış), Samsun, 99s.
  • Bozoğlu, H., Gülümser, A., 2000. Kuru fasulyede (Phaseolus vulgaris L.) bazı tarımsal özelliklerin genotip çevre interaksiyonları ve stabilitelerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Turkish Joural of Agriculture and Forestry, 24: 211-220.
  • Ceyhan, E., Önder, M., Kahramani, A., 2009. Fasulye genotiplerinin bazı tarımsal özelliklerinin belirlenmesi. Selçuk Üniversitesi Selçuk Gıda ve Tarım Bilimleri Dergisi, 23(49): 67-73.
  • Çiftçi, C.Y., Şehirali, S., 1984. Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) çeşitlerinde değişik özelliklerin fenotipik ve genotipik farklılıklarının saptanması. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yayın No: TB 4, Ankara.
  • Demircan, Ş., 2018. Yüksek Tane Verimli Kuru Fasulye Hatlarının Geliştirilmesi. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmamış), Konya, 39 s.
  • Düzdemir, O., 1998. Kuru Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Genotiplerinde Verim ve Diğer Bazı Özellikler Üzerine Bir Araştırma. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmamış), Tokat, 64 s.
  • Elkoca, E., Kantar, F., 2004. Erzurum ekolojik koşullarına uygun erkenci ve yüksek verimli kuru fasulye (Phaseolus vulgaris L.) genotiplerinin belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 35 (3-4): 137-142.
  • Elkoca, E., Çınar, T., 2015. Bazı kuru fasulye (Phaseolus vulgaris L.) çeşit ve hatlarının Erzurum ekolojik koşullarına adaptasyonu, tarımsal ve kalite özellikleri. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 30:141-153.
  • FAO, 2017. http://faostat3.fao.org/browse/Q/QC/E, (Erişim tarihi: 26.12.2018)
  • Gross, Y., Kigel, J., 1994. Differential sensitivity to high temperature of stages in the reproductive development of common bean (Phaseolus vulgaris L.). Field Crops Research, 36: 201-212.
  • Güneş, Z., 2011. Van-Gevaş’da Ümitvar Bulunan Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Hatlarında Verim ve Bazı Verim Öğelerinin Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek lisans Tezi (Basılmamış), Van, 34 s.
  • Kaçar, O., Çakmak, F., Çöplü, N., Azkan, N., 2004. Bursa koşullarında bazı kuru fasulye çeşitlerinde (Phaseolus vulgaris L.) bakteri aşılama ve değişik azot dozlarının verim ve verim unsurları üzerine etkisinin belirlenmesi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18 (1): 207-218.
  • Karakuş, M., Çiftçi, V., Toğay, Y., Toğay, N., 2005. Van-Gevaş koşullarında farklı sıra aralıklarının fasulyede (Phaseolus vulgaris L.) verim ve bazı verim öğelerine etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 15(1): 57-62.
  • Mack, H.J., Singh, J.N., 1969. Effects of high temperature on yield and carbonhydrat composition of bush snap beans. Journal of the American Society for Horticultural Science, 94: 60-62.
  • Madakbaş, S.Y., Kar, H., Küçükomuzlu, B., 2004. Çarşamba ovası’nda bazı bodur taze fasulye çeşitlerinin verimliliklerinin belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(2): 1-6.
  • Önder, M., 1994. Bodur kuru fasulye (Phaseolus vulgaris L.) tane verimi ve bazı verim komponentlerinin korelasyon ve path analizi. Türkiye I. Tarla Bitkileri Kongresi, 25-29 Nisan, İzmir, Cilt 1 Agronomi Bildirileri, s.122-126.
  • Önder, M., Şentürk, D., 1996. Ekim zamanlarının bodur kuru fasulye çeşitlerinde dane ve protein verimi ile verim unsurlarına etkisi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(13):7-18.
  • Özbekmez, Y., 2015. Ordu Ekolojik Koşullarında Bazı Kuru Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Çeşit ve Genotiplerinin Verim, Verim Ögeleri İle Tohum ve Teknolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmamış), Ordu, 84 s.
  • Pekşen, E., Gülümser, A., 2005. Bazı fasulye (Phaseolus vulgaris L.) genotiplerinde verim ve verim unsurları arasındaki ilişkiler ve path analizi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(3):82-87.
  • Pekşen, E., 2005. Samsun koşullarında bazı fasulye (Phaseolus vulgaris L.) genotiplerinin tane verimi ve verimle ilgili özellikler bakımından karşılaştırılması. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20 (3): 88-95.
  • Rodríguez, M., Canales, E., Borrás-Hidalgo, O., 2005. Molecular aspects of abiotic stress in plants. Biotechnology and Applied Biochemistry, 22: 1–10.
  • Shonnard, G.C., Gepts, P., 1994. Genetics of heat tolerance during reproductive development in common bean. Crop Science, 34:1168-1175.
  • Sobral, C.A.M., Sobral, E.S.G., 1983. Evaluation of yield of cultivars and lines of beans in Rhondoia. Pesquisa em Andemento. Unidade de Execucao de Pesguisa de Abitca Estedual de Porto Velho, 32-40.
  • Şehirali, S., 1972. Bodur fasulyede (Ph. vulgaris L.) cinsiyet hücrelerinin oluşumu, döllenme biyolojisi ve hava sıcaklığının verime etkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 609, Bilimsel Araştırma ve İncelemeler 352, Ankara, 42 s.
  • Şehirali, S., 1980. Bodur fasulye (Ph. Vulgaris L. var. nanus Dekap) ekim sıklığının verimle ilgili bazı karekterler üzerine etkisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 738, Bilimsel Araştırma ve İncelemeler 29, Ankara.
  • Şehirali, S., 1988. Yemeklik Tane Baklagiller. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:1089, Ders Kitabı No: 314,Ankara, 435 s.
  • TUİK, 2017. www.tuik.gov.tr (Erişim tarihi: 26.12.2018)
  • Ülker, M., Ceyhan, E., 2008. Orta Anadolu ekolojik şartlarında yetiştirilen fasulye (Phaseolus vulgaris L.) genotiplerinin bazı tarımsal özelliklerinin belirlenmesi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22 (46): 77-89.
  • Ülker, M., 2008. Orta Anadolu Ekolojik Şartlarında Yetiştirilen Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Genotiplerinin Bazı Tarımsal ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmamış), Konya, 81 s.
  • Varankaya, S., 2011. Yozgat Ekolojik Şartlarında Yetiştirilen Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Genotiplerinin Bazı Tarımsal Özelliklerinin Belirlenmesi. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü,Yüksek Lisans Tezi (Basılmamış), Konya,44 s.
  • Warland, J.S., McDonald, M.R., McKeown, A.M., 2006. Annual yields of five crops in the family Brassicacae in southern Ontario in relation to weather and climate. Canadian Journal of Plant Science, 86: 1209-1215.
  • Yaman, M., 1994. Değişik ekim zamanlarının farklı fasulye çeşitlerinde verim ve çiçek dökülmesine etkisi. Tarla Bitkileri Kongresi, 25-29 Nisan, Agronomi Bildirileri, İzmir, s. 325-327.
Toplam 39 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Agronomi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Tolga İyigün Bu kişi benim 0000-0002-4324-5214

Nihal Kayan 0000-0001-7505-0959

Yayımlanma Tarihi 20 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019

Kaynak Göster

APA İyigün, T., & Kayan, N. (2019). Bazı fasulye genotiplerinin Eskişehir koşullarına uyum yetenekleri. Akademik Ziraat Dergisi, 8(2), 291-300. https://doi.org/10.29278/azd.597086