Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Ordu ili Ünye İlçesinde fındık işletmelerinin mevcut durum analizi ve beklentileri

Yıl 2019, , 107 - 114, 31.12.2019
https://doi.org/10.29278/azd.609737

Öz

Bu araştırma Ordu ili Ünye ilçesinde yetiştirilen
fındığın üreticilerin ekonomisine olan katkısı, üretimde karşılaşılan sorunları
ve fındık sektörünün daha verimli bir şekilde yapılanması için gerekli
stratejilerin belirlenmesine yardımcı olmak amacıyla yapılmıştır. .
Araştırmanın evreni, Ordu ilinin Ünye ilçesi ve bu ilçeye bağlı köylerinde
fındık üretimi yapan tüm üreticileri kapsamaktadır. Araştırmanın örneklemini
ise, kolayda örnekleme yöntemine göre seçilmiş 200 üretici oluşturmaktadır.
Araştırmada veriler, geliştirilen veri toplama formu aracılığıyla yüz yüze
anket tekniği kullanılarak toplanmış ve SPSS paket programında betimsel istatistik yöntemlerinden frekans
analizi uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, üreticilerin
22.1 dekar olan arazi varlığının yarısından fazlasını fındık bahçeleri
oluşturmaktadır. Fındığın ortalama satış fiyatı 10.26 ₺/kg’dır. Üreticilerin
%61.5’inin yıllık fındık gelirlerinin toplam gelirleri içindeki oranı %50 ve
üzerinde bulunmuştur. Ünye’deki fındık üreticilerinin yarıdan fazlası, bulunduğu bölgeden göç etmiş ve sadece hasat
zamanı fındık toplamak için bölgeye gelmektedir. Fındık üretim
faaliyetinde karşılaşılan en önemli problemler; işçilik ve diğer girdi
maliyetlerinin yüksekliği, dikim alanlarının artması ve üreticilerin fiyat
belirlemede etkili olamamalarıdır. Araştırma
bölgesindeki üreticilerin fındık satışındaki en önemli kriterlerinin iyi
fiyat ve peşin ödeme olduğu tespit edilmiştir. 
Fındık piyasasında üreticinin pazar gücünü arttıracak daha etkin ve
güçlü bir örgütlenmeye gereksinim duyulmaktadır. Fındık yetiştiriciliğinin
geliştirilmesi için yayım (bilgilendirme) çalışmalarına ağırlık verilmesi ve girdi
sübvansiyonları ile üreticinin desteklenmesi önem arz etmektedir.

Kaynakça

  • Anonim, 2019a. http://www.doka.org.tr/TR/Bolgemiz/Ordu (Erişim tarihi: 16.05.2019).
  • Anonim,2019b.http://www.surdurulebilirlik.ulker.com.tr/pdfs/giresunda_surdurulebilir_findik_uretimine_dogru.pdf (Erişim tarihi: 16.05.2019).
  • FAO, 2019. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Statistics Division (FAOSTAT). Online FAO databank. http://www.fao.org/. (Erişim tarihi: 16.05.2019).
  • İslam, A., 2018. Hazelnut culture in Turkey. Akademik Ziraat Dergisi 7(2):259-266
  • Öztürk, D., Akçay, Y. 2011. Fındık Yetiştiriciliğinin Yatırım Analizi ve Karlılığının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma (Samsun ili Çarşamba ve Terme Ovası Örneği), KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 13 (21): 65-73.
  • TÜİK, 2019. Türkiye İstatistik Kurumu. http://www.tuik.gov.tr (Erişim tarihi: 15.05.2019).
  • Yakut, Y. 1996. Doğu Karadeniz Bölgesinde Fındık Yetiştiriciliği. Doğu Karadeniz Bölgesi’nin Zirai Potansiyeli ve Gelişme İmkânları Paneli, 10 Ocak 1996, Ordu.
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Derya Öztürk 0000-0001-5287-6600

Ali İslam 0000-0002-2165-7111

Rüstem Cangi 0000-0002-8264-9844

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019

Kaynak Göster

APA Öztürk, D., İslam, A., & Cangi, R. (2019). Ordu ili Ünye İlçesinde fındık işletmelerinin mevcut durum analizi ve beklentileri. Akademik Ziraat Dergisi, 8(Özel Sayı), 107-114. https://doi.org/10.29278/azd.609737