Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Balıkesir yöresinde yetiştirilen sanayi domateslerinin makro besin elementleri ile beslenme durumlarının incelenmesi

Yıl 2017, Cilt: 6 Sayı: 1, 35 - 44, 01.06.2017

Öz

Bu çalışma, Balıkesir yöresindeki sanayi domatesi bahçelerinin makro besin elementleri bakımından beslenme durumunu incelemek ve ortaya çıkan beslenme sorunlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, yöreyi temsil edecek şekilde 49 domates bahçesinden toprak ve yaprak örnekleri alınmıştır. Toprak örneklerinde pH, EC, CaCO3, organik madde, bünye, alınabilir P, değişebilir K, Ca, Mg; yaprak örneklerinde N, P, K, Ca, ve Mg analizleri yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, araştırma yöresi topraklarının büyük çoğunluğunun tın bünyeye sahip olduğu, nötr ve hafif alkalin reaksiyonlu, düşük düzeyde kireç içerdikleri ve organik madde açısından fakir oldukları tespit edilmiş ve tuzluluk problemi olmadığı belirlenmiştir. Toprakların alınabilir P, değişebilir Mg ve Ca, içeriklerinin çoğunlukla yeterli ve yüksek olduğu belirlenmiştir. Araştırma topraklarının büyük kısmının K içerikleri yönünden yetersiz olduğu belirlenmiştir. Bitkilerin yaklaşık % 29’unun N, % 67’sinin P, % 69’unun K bakımından yetersiz; Ca, ve Mg bakımından ise yeterli olduğu belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Anonim, 1980. Soil and plant testing and analysis as a basis of fertilizer recommendations. F.A.O. Soils Bulletin 38/2, p.95.
  • Anonim, 1982. Methods of Soil Analysis (Ed. A L Page). Number 9, Part 2, Madison, Wisconsin, USA, 1159 pp.
  • Anonim, 1991. Fertilization guide. Agronomic and Marketing Information Center. Haifa Chemicals Ltd. Haifa – Israel.
  • Anonim, 1985. Agricultural Analysis Handbook. Hach Com. 22546-08, p.2/65, 2/69.
  • Anonim, 2016a. FAOSTAT production data. http://faostat3.fao.org/home/E (Date accessed: 01.05.2016).
  • Anonim, 2016b. TUİK Bitkisel üretim istatistikleri. (Web sayfası: https://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/ bitkisel.zul (Erişim tarihi: 01.05.2016).
  • Başar, H., Katkat, A.V., Turan, M.A., Çelik, H., 2000. Determination of nutritional status of some horticultural crops irrigated with various water resources around İznik region. Workshop on Environmental Impact of Water Quality, Irrigation Practices, Soil Types and Crop Interactions. p 75.
  • Başar, H., 2001. Bursa ili topraklarının verimlilik durumlarının toprak analizleri ile incelenmesi. Uludağ Üniv. Ziraat Fakültesi Dergisi, 15:69-83.
  • Bouyoucos, G.J., 1951. A recalibration of hydrometer method for making mechanical analysis of soils. Agronomy Journal, 43:434-438.
  • Campos, C.A.B., Fernandes, P.D., Ghey, H.R., Blanco, F., Goncalves, C.B., Campos, S.A.F., 2006. Yield and fruit quality of industrial tomato under saline irrigation. Scientia Agricola 63, 146-152
  • Dellavalle, N.B., 1992. Determination of Specific Conductance in Supertanat 1:2 Soil:Water Solution. In Handbook on Reference Methods for Soil Analysis. Soil and Plant Analysis Council, Inc. Athens,GA.
  • Demir, G., Erdal, İ.; 2016. Antalya yöresinde domates yetiştirilen seralarda bor düzeylerinin bazı toprak, yaprak ve meyve analiz sonuçlarıyla değerlendirilmesi. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi 4 (2) 42 – 48.
  • Eyüpoğlu, F., 1999. Türkiye topraklarının verimlilik durumu. Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Yayınları, Genel yayın No: 220, Teknik Yayınlar No: T.67, Ankara
  • FAO., 1990. Micronutrient. assessment at the country level. FAO Soil Bulletin by Mikko Sillanpaa. Rome.
  • Geraldson, C.M., Klacan, G.R., Lorenz, O.A., 1973. Plant Analysis as an Aid in Fertilizing Vegetable Crops, Soil Testing and Plant Analysis. Soil Science of America Inc., 365-392, Madison, Wisconsin, USA.
  • Güçdemir, İ.H., 2006. Türkiye gübre ve gübreleme rehberi. Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Genel Yayın No: 231, Teknik Yayınlar No. T. 69.
  • Güzel, N., 1989. Süs bitkilerinin gübrelenmesi. Çukurova Ziraat Fakültesi Ders kitabı,Yayın No:113.Adana
  • Hızalan, E., Ünal, H., 1966. Topraklarda önemli kimyasal analizler. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 278.
  • İbrikçi, H., Gülüt, K.Y., Güzel, N., 1994. Gübrelemede Bitki Analiz Teknikleri, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitapları Yay.No:8, Adana.
  • Jackson, M.L., 1962. Soil Chemical Analysis. Prentice Hall. Inc. New York, p.183.
  • Kacar, B., 1994. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri:III Toprak Analizleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları:3, Ankara, 703 s.
  • Kacar, B., Katkat, A.V., 1999. Gübreler ve Gübreleme Tekniği. Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı yayın No: 144, VİPAŞ Yayın No: 20, 531 s.
  • Kacar, B İnal, A., 2008. Bitki Analizleri. Nobel Yayın No:1241, 892 s.
  • Korkmaz, A. ve Saltalı, K., 2012. “Bitki Besin Elementi Yarayışlılığını Etkileyen Faktörler, 93-122”. Bitki Besleme Sağlıklı Bitki Sağlıklı Üretim (Ed: M. R. Karaman). Gübretaş Rehber Kitaplar Dizisi:2.
  • Loue, A.,1968. Etudes Sur La Nutrition Et Fertilisation Potassiques De La Vigne. Societe Commerciale Des Potasses D’alsace Services Agronomiques.
  • Macit, F., Agme, Y., 1980. Sebzeler ve Gübrelenmeleri. 7/1980. Bilgehan Matbaası, Bornova, İzmir.
  • Maltaş, A.Ş., Kaplan, M., 2015. Antalya (Merkez İlçe)’da yetiştirilen örtüaltı güzlük domates bitkilerinin beslenme durumlarının belirlenmesi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 28(1): 33-38.
  • Olsen, S.R., Cole, V., Watanable, F.S., Dean, L.A., 1954. Estimation of Available Phosphorus in Soils by Extraction With Sodium Bicarbonate. USDA Circular 939, USDA, Washington, DC.
  • Orman, Ş., Kaplan, M., 2004. Kumluca ve Finike yörelerinde serada yetiştirilen domates bitkisinin beslenme durumunun belirlenmesi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 17 (1):19-29.
  • Özkan, C.F., 2010. “,Örtüaltı Domates Yetiştiriciliğinde Gübreleme, 103-110.” Önemli Kültür Bitkilerinin Gübrelenmesi (Ed. Dilek Anaç), İzmir, 111 s.
  • Pizer, N. H., 1967. Some Advisory Aspect: Soil Potassium and Magnesium. Teck.Bull. No:14:184
  • Reuters, D.J., Robinson, J.B. 1997. Plant Analysis. An Interpretation CSIRO Publishing: Melbourne.
  • Shalhevet, J., Yaron, B., 1973. Effect of soil and water salinity on tomato. Plant and Soil., 39: 285-292.
  • Sevgican, A., 1989. Örtü Altı Sebzeciliği. Tarımsal Araştırmaları Destekleme ve Geliştirme Vakfı, Yayın No: 19, Yalova. Sönmez, İ., Kaplan, M., 2007. Antalya-Demre yöresinde domates yetiştirilen sera topraklarının bazı verimlilik özelliklerinin değerlendirilmesi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20 (1):29-35.
  • Taşova, H., Akın, A., 2013. Marmara Bölgesi topraklarının bitki besin maddesi kapsamlarının belirlenmesi, veri tabanının oluşturulması ve haritalanması. Toprak Su Dergisi, 2 (2): 83-95.
  • Tiryaki, A.G., Tahmaz, B., 2010. Kirecin ormancılıkta kullanılma olasılıkları. III. Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi Bildiriler Kitabı, Cilt: III Sayfa: 1067-1074
  • Turan, M., Horuz, A., 2012. “Bitki Beslemenin Temel İlkeleri, Bitki Besleme Sağlıklı Bitki Sağlıklı Üretim . Gübretaş Rehber Kitaplar Dizisi:2, 1066 s.
Yıl 2017, Cilt: 6 Sayı: 1, 35 - 44, 01.06.2017

Öz

Kaynakça

  • Anonim, 1980. Soil and plant testing and analysis as a basis of fertilizer recommendations. F.A.O. Soils Bulletin 38/2, p.95.
  • Anonim, 1982. Methods of Soil Analysis (Ed. A L Page). Number 9, Part 2, Madison, Wisconsin, USA, 1159 pp.
  • Anonim, 1991. Fertilization guide. Agronomic and Marketing Information Center. Haifa Chemicals Ltd. Haifa – Israel.
  • Anonim, 1985. Agricultural Analysis Handbook. Hach Com. 22546-08, p.2/65, 2/69.
  • Anonim, 2016a. FAOSTAT production data. http://faostat3.fao.org/home/E (Date accessed: 01.05.2016).
  • Anonim, 2016b. TUİK Bitkisel üretim istatistikleri. (Web sayfası: https://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/ bitkisel.zul (Erişim tarihi: 01.05.2016).
  • Başar, H., Katkat, A.V., Turan, M.A., Çelik, H., 2000. Determination of nutritional status of some horticultural crops irrigated with various water resources around İznik region. Workshop on Environmental Impact of Water Quality, Irrigation Practices, Soil Types and Crop Interactions. p 75.
  • Başar, H., 2001. Bursa ili topraklarının verimlilik durumlarının toprak analizleri ile incelenmesi. Uludağ Üniv. Ziraat Fakültesi Dergisi, 15:69-83.
  • Bouyoucos, G.J., 1951. A recalibration of hydrometer method for making mechanical analysis of soils. Agronomy Journal, 43:434-438.
  • Campos, C.A.B., Fernandes, P.D., Ghey, H.R., Blanco, F., Goncalves, C.B., Campos, S.A.F., 2006. Yield and fruit quality of industrial tomato under saline irrigation. Scientia Agricola 63, 146-152
  • Dellavalle, N.B., 1992. Determination of Specific Conductance in Supertanat 1:2 Soil:Water Solution. In Handbook on Reference Methods for Soil Analysis. Soil and Plant Analysis Council, Inc. Athens,GA.
  • Demir, G., Erdal, İ.; 2016. Antalya yöresinde domates yetiştirilen seralarda bor düzeylerinin bazı toprak, yaprak ve meyve analiz sonuçlarıyla değerlendirilmesi. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi 4 (2) 42 – 48.
  • Eyüpoğlu, F., 1999. Türkiye topraklarının verimlilik durumu. Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Yayınları, Genel yayın No: 220, Teknik Yayınlar No: T.67, Ankara
  • FAO., 1990. Micronutrient. assessment at the country level. FAO Soil Bulletin by Mikko Sillanpaa. Rome.
  • Geraldson, C.M., Klacan, G.R., Lorenz, O.A., 1973. Plant Analysis as an Aid in Fertilizing Vegetable Crops, Soil Testing and Plant Analysis. Soil Science of America Inc., 365-392, Madison, Wisconsin, USA.
  • Güçdemir, İ.H., 2006. Türkiye gübre ve gübreleme rehberi. Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Genel Yayın No: 231, Teknik Yayınlar No. T. 69.
  • Güzel, N., 1989. Süs bitkilerinin gübrelenmesi. Çukurova Ziraat Fakültesi Ders kitabı,Yayın No:113.Adana
  • Hızalan, E., Ünal, H., 1966. Topraklarda önemli kimyasal analizler. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 278.
  • İbrikçi, H., Gülüt, K.Y., Güzel, N., 1994. Gübrelemede Bitki Analiz Teknikleri, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitapları Yay.No:8, Adana.
  • Jackson, M.L., 1962. Soil Chemical Analysis. Prentice Hall. Inc. New York, p.183.
  • Kacar, B., 1994. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri:III Toprak Analizleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları:3, Ankara, 703 s.
  • Kacar, B., Katkat, A.V., 1999. Gübreler ve Gübreleme Tekniği. Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı yayın No: 144, VİPAŞ Yayın No: 20, 531 s.
  • Kacar, B İnal, A., 2008. Bitki Analizleri. Nobel Yayın No:1241, 892 s.
  • Korkmaz, A. ve Saltalı, K., 2012. “Bitki Besin Elementi Yarayışlılığını Etkileyen Faktörler, 93-122”. Bitki Besleme Sağlıklı Bitki Sağlıklı Üretim (Ed: M. R. Karaman). Gübretaş Rehber Kitaplar Dizisi:2.
  • Loue, A.,1968. Etudes Sur La Nutrition Et Fertilisation Potassiques De La Vigne. Societe Commerciale Des Potasses D’alsace Services Agronomiques.
  • Macit, F., Agme, Y., 1980. Sebzeler ve Gübrelenmeleri. 7/1980. Bilgehan Matbaası, Bornova, İzmir.
  • Maltaş, A.Ş., Kaplan, M., 2015. Antalya (Merkez İlçe)’da yetiştirilen örtüaltı güzlük domates bitkilerinin beslenme durumlarının belirlenmesi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 28(1): 33-38.
  • Olsen, S.R., Cole, V., Watanable, F.S., Dean, L.A., 1954. Estimation of Available Phosphorus in Soils by Extraction With Sodium Bicarbonate. USDA Circular 939, USDA, Washington, DC.
  • Orman, Ş., Kaplan, M., 2004. Kumluca ve Finike yörelerinde serada yetiştirilen domates bitkisinin beslenme durumunun belirlenmesi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 17 (1):19-29.
  • Özkan, C.F., 2010. “,Örtüaltı Domates Yetiştiriciliğinde Gübreleme, 103-110.” Önemli Kültür Bitkilerinin Gübrelenmesi (Ed. Dilek Anaç), İzmir, 111 s.
  • Pizer, N. H., 1967. Some Advisory Aspect: Soil Potassium and Magnesium. Teck.Bull. No:14:184
  • Reuters, D.J., Robinson, J.B. 1997. Plant Analysis. An Interpretation CSIRO Publishing: Melbourne.
  • Shalhevet, J., Yaron, B., 1973. Effect of soil and water salinity on tomato. Plant and Soil., 39: 285-292.
  • Sevgican, A., 1989. Örtü Altı Sebzeciliği. Tarımsal Araştırmaları Destekleme ve Geliştirme Vakfı, Yayın No: 19, Yalova. Sönmez, İ., Kaplan, M., 2007. Antalya-Demre yöresinde domates yetiştirilen sera topraklarının bazı verimlilik özelliklerinin değerlendirilmesi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20 (1):29-35.
  • Taşova, H., Akın, A., 2013. Marmara Bölgesi topraklarının bitki besin maddesi kapsamlarının belirlenmesi, veri tabanının oluşturulması ve haritalanması. Toprak Su Dergisi, 2 (2): 83-95.
  • Tiryaki, A.G., Tahmaz, B., 2010. Kirecin ormancılıkta kullanılma olasılıkları. III. Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi Bildiriler Kitabı, Cilt: III Sayfa: 1067-1074
  • Turan, M., Horuz, A., 2012. “Bitki Beslemenin Temel İlkeleri, Bitki Besleme Sağlıklı Bitki Sağlıklı Üretim . Gübretaş Rehber Kitaplar Dizisi:2, 1066 s.
Toplam 37 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Erdinç Uysal

Özlem Bengü Daş Kılıç Bu kişi benim

Oğuz Fehmi Şen Bu kişi benim

Nalan Rahmanoğlu Bu kişi benim

Barış Albayrak Bu kişi benim

Mustafa Bıyıklı Bu kişi benim

Gülşah Üğlü Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Uysal, E., Daş Kılıç, Ö. B., Şen, O. F., Rahmanoğlu, N., vd. (2017). Balıkesir yöresinde yetiştirilen sanayi domateslerinin makro besin elementleri ile beslenme durumlarının incelenmesi. Akademik Ziraat Dergisi, 6(1), 35-44.