Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Tokat sarımsağının morfolojik ve moleküler karekterizasyonu

Yıl 2017, Cilt: 6 Özel Sayı, 131 - 136, 01.06.2017

Öz

Sarımsak (Allium sativum L.) Tokat’ta en önemli
sebze türlerinden biridir. Tokat’ta sarımsak üretimi
40-50 yıldır aynı genotiplerle yapılmaktadır. Bu
genotipler ‘Tokat Sarımsağı’ yöresel ismiyle
bilinmektedir. Bu çalışmada 38 farklı lokal sarımsak
genotipi kullanılmıştır. 2014 yılında 38 sarımsak
genotipinden adaptasyon yeteneği, gelişme gücü, baş
ve diş özellikleri bakımından en iyi 22 genotip
seçilmiş, 2015 yılında bu genotipler üzerinde
morfolojik gözlemler yapılmıştır. Denemede
‘Taşköprü Sarımsağı’ şahit çeşit olarak kullanılmıştır.
Morfolojik karakterizasyonda en iyi performans
gösteren 13 lokal genotipin moleküler
karakterizasyonu yapılmıştır. Sonuç olarak,
genotiplerin bitki boyu 64.00-76.33 cm, yaprak
sayısı 10.33-17.33, baş ağırlığı 17.04-41.97 g, diş
sayısı 10.30-17.33 ve diş ağırlığı 1.30-4.09 g arasında
bulunmuştur. Genotipler arasındaki farklılıklar
önemli çıkmıştır. Moleküler karakterizasyonda
polimorfizm bulunmamıştır. TME39 ve TNY38
genotipleri morfolojik özellikler bakımından en
üstün genotipler olmuşlardır.

Kaynakça

  • Abdoli, M., Habibi-Khaniani, B., Baghalian, K., Shahnazi, S., Rassouli, H., Naghdi Badi, H., 2009. Classification of Iranian garlic (Allium sativum L.) ecotypes using RAPD marker. Journal of Medicinal Plants, 1(29): 45-51.
  • Allard, R.W., Bradshaw, A.D., 1964. Implications of genotype-environment interaction in applied plant breeding. Crop Science, 4: 503–508.
  • Buso, G.S.C., Paiva, M.R., Torres, A.C., Resende, F.V., Ferreira, M.A., Buso, J.A., Dusi, A.N., 2008. Genetic diversity studies of Brazilian garlic cultivars and quality control of garlic-clover production. Genetics and Molecular Research, 7(2): 534-541.
  • Chen, S.X., Zhou, J., Chen, Q., Chang, Y.X., Du, J.N., Meng, H.W., 2013. Analysis of the genetic diversity of garlic (Allium sativum L.) germplasm by SRAP. Biochem. Syst. Ecol. 50: 139-146.
  • Choi, H.S., Kim, K.T., Ahn, Y.K., Kim, D.S., Woo, J.G., Lim, Y.P., 2003. Analysis of genetic relationships in garlic germplasm and fertile garlic by RAPD. J. Korean Science, 44(5): 595-600.
  • Cunha, C.P., Lia, E.A., Hoogerheide, S.S. Zucchi, M.I., Monteiro, M., Pinheiro, J.E.B., 2012. New Microsatellite Markers For Garlic, Aliıum sativum (Alliaceae), American Journal of Botany, 17–19.
  • Cunha, C.P., Resende, F.V., Zucchi, M.I., Pinheiro, J.B., 2014. SSR-based genetic diversity and structure of garlic accessions from Brazil. Genetica, 142: 419–431.
  • Doyle, J.J., Doyle, J.L., 1990. Isolation of plant DNA from fresh tissue. Focus, 12: 13–15.
  • Figliuolo, G., Candido, V., Logozzo, G., Miccolis, V., Zeuli, P.S., 2001. Genetic evaluation of cultivated garlic germplasm Allium sativum L. and A. ampeloprasum L. Euphytica, 121(3): 325-334.
  • Harlan, J.R., 1975. Our vanishing genetic resources. Science, (Washington, D.C.) 188: 618-621.
  • İpek, M., İpek. A., Simon, P.W., 2003. Comparison of AFLPS, RAPD markers, and isozymes for diversity assessment of garlic and detection of putative dublicates in germplasm collections. Journal of the American Society for Horticultural, Science, 128:246-252.
  • İpek, M., Philipp, A.I., Simon, W., 2008. Molecular characterization of Kastamonu garlic: an economically important garlic clone in Turkey. Sci. Hortic. 115: 203–208.
  • İpek, M., Sahin, N., İpek, A., Cansev, A., Simon, P.W., 2015. Development and validation of new SSR markers from expressed regions in the garlic genome. Scientia Agricola, 72(1): 41-46.
  • Jabbes, N., Geoffriau, E., Le Clerc, V., Dridi, B., Hannechi, C., 2011. Inter simple sequence repeat fingerprints for assess genetic diversity of Tunisian garlic populations." Journal of Agricultural Science 3-4: 77-85.
  • Kamenetsky, R., 2007. Garlic: botany and horticulture. Hortıcultural Revıews-Westport Then New York-, 33, 123p.
  • Lallemand, J., Messian, C.M., Briand, F., Etoh, T., 1994. Delimitation of varietal groups in garlic (Aliıum sativum L.) by morphologigal, physological and biochemical. Characters in International Symposium on Edible Alliaceae, 433: 123-132.
  • Lampasona, S. G., Martinez, L., Burba, J. L., 2003. Genetic diversity among selected Argentinean garlic clones (Allium sativum L.) using AFLP (Amplified Fragment Length Polymorphism). Euphytica, 132(1): 115-119.
  • Ma, K.H., Kwag, J.G., Zhao, W., Dixit, A., Lee, G.A., Kim, H.H., Ji, J.J., 2009. Isolation and characteristics of eight novel polymorphic microsatellite loci from the the genome of garlic (Allium sativum L.). Scientia Horticulturae, 122(3): 355-361
  • Morales, R.G., Resende, J.T., Resende, F.V., Delatorre, C.A., Figueiredo, A.S., Da-Silva, P.R., 2013. Genetic divergence among Brazilian garlic cultivars based on morphological characters and AFLP markers. Genetics and Molecular Research, 12(1): 270-281.
  • Panthee, D.R., Kc, R.B., Regmi, H.N., Subedi, P.P., Bhattarai, S., Dhakal, J., 2006. Diversity analysis of garlic (Allium sativum L.) germplasms available in Nepal based on morphological characters. Genetic Resources and Crop Evolution, 53(1): 205-212.
  • Paredes, M., Becerra, V., González, M.I., 2008. Low genetic diversity among garlic (Allium sativum L.) accessions detected using random amplified polymorphic DNA (RAPD).
  • Parzies, H.K., Spoor, W., Ennos, R.A., 2000. Genetic diversity of barley landrace accessions (Hordeum vulgare ssp. vulgare conserved for different lengths of time in ex situ gene banks. Heredity, 84: 476- 486.
  • TÜİK, 2015. http://www.tuik.gov.tr/PreTabloArama.do? metod =search&araType=vt
  • UPOV, 2001. http://www.upov.int/edocs/tgdocs/en/tg 162
  • Wang, H.P., Li, X.X., Shen, D., Qıu, Y., Song, J.P., Zhang, X.H., 2014. Diversity Evaluation of Garlic (Allium sativum L.) clones from China based on morphological characteristics. Journal of Plant Genetic Resources,15(1): 24-31.
  • Zhao, W.G., Chung, J.W., Lee, G.A., Ma, K.H., Kim, H.H., Kim, K.T., Chung, I.M., Lee, J.K., Kim, N.S., Kim, S.M., Park, Y.J., 2011. Molecular genetic diversity and population structure of a selected core set in garlic and its relatives using novel SSR markers. Plant Breeding, 130: 46-54.
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Naif Geboloğlu

Deniz Sena Karabekiroğlu Bu kişi benim

Sevtap Doksöz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 6 Özel Sayı

Kaynak Göster

APA Geboloğlu, N., Karabekiroğlu, D. S., & Doksöz, S. (2017). Tokat sarımsağının morfolojik ve moleküler karekterizasyonu. Akademik Ziraat Dergisi, 6, 131-136.