Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Selenyum (Se), silisyumun (Si) ve farklı derim zamanının hıyarların muhafazası üzerine etkileri

Yıl 2017, Cilt: 6 Özel Sayı, 313 - 322, 01.06.2017

Öz

Bu çalışmada, sera topraksız hıyar (Ariasos F1) yetiştiriciliğinde besin çözeltisine eklenen Selenyum (Na2SeO4), Silisyum (K2SiO3) ve iki farklı derim zamanının hıyarların muhafazası ve kalite özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırmada selenyum, silisyum ve selenyum+silisyum uygulamaları ve kontrol grubu, iki derim zamanında derilerek 10ºC’de, %90 oransal nem koşullarında 14 gün muhafaza edilmiştir. Muhafaza süresince 7 gün aralıklarla alınan meyve örneklerinde; ağırlık kaybı (%), solunum hızı (ml CO2/kg.h), meyve eti sertliği (N), suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) (%), titre edilebilir asit (TEA) (%), pH, toplam klorofil (mg/100 g), meyve et ve kabuk rengi (h°), çürüme oranı (%), genel görünüm gibi bazı fiziksel ve kimyasal değişimler belirlenmiştir. 14 gün muhafaza sonunda besin uygulamalarının her iki derim zamanında da muhafaza edilen hıyarlarda kaliteyi, kontrol grubuna göre daha iyi koruduğu bulunmuştur.

Kaynakça

  • Akbudak B., M., Özer, H., 2003. Farklı Sıcaklıklarda Muhafaza Edilen Turşuluk Hıyarlarda Meydana Gelen Fiziksel ve Kimyasal Değişimler. Ulud. Üniv. Zir. Fak. Derg., 17(1): 33-46.
  • Dhall, R.K., Mahajan, B.V.C., Garg, A. and Sharma, S.R., 2010. Evaluation of Shrink Wrapping on Shelf Life and Quality of Cucumber During Different Storage Conditions . Acta Hort. (ISHS) 877: 403-410
  • Dündar Ö., Demircioğlu H., Daşgan Y., Özkaya O., Valizadeh A., Akhoundnejad Y., 2013. Sera Topraksız Hıyar (Ariasos F1) Yetiştiriciliğinde Selenyum (Se) ve Silisyum (Si)’un Hıyarların Raf Ömrü ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri. İç Anadolu Bölgesi 1. Tarım ve Gıda Kongresi, Bildiriler Cilt 1. Bitkisel Üretim. 473-479.
  • Girling, C.A., 1984. Selenium in Agriculture and the Environment. Agric. Ecosyst. Environ. 11:37–65.
  • Hakim A., Purvis A.C., Mullinix B. G., 1999. Differences in Chilling Sensitivity of Cucumber Varieties Depends on Storage Temperature and the Physiological Dysfunction Evaluated. Postharvest Biology and Technology 17:97–104.
  • Hovi-Pekkanen T., Tahvonen R., 2008. Effects of Interlighting on Yield and External Fruit Quality in Year-round Cultivated Cucumber. Scientia Horticulturae 116:152–161.
  • Kang H. M., Park K. W., Saltveit M. E., 2002. Elevated Growing Temperatures During the day Improve the Postharvest Chilling Tolerance of Greenhouse-Grown Cucumber (Cucumis sativus) Fruit. Postharvest Biology and Technology 24:49–57.
  • Salunke, D.K., Kadam, S.S., 1998. Handbook of Vegetable Science and Technology (Production, Composition, Storage and Processing), Marcel Dekker, INC.
  • Sripanyakorn, S., Ravin, J., Thompson, R.P.H. and Powell, J.J., 2005. Dietary Silicon and Bone Health. Nutrition Bulletin. 30(3):222-230.
  • Suslow, T.V., Cantwell, M., 2006. Cucumber Recommendations for Maintaing Potharvest Quality. http://postharvest.ucdavis. 15.06.2015.
  • TUİK, 2015. Türkiye İstatistik Kurumu Bitkisel Üretim İstatistikleri Veri Tabanı. http://tuikapp. tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul. Erişim tarihi: 16.06.2015.
Yıl 2017, Cilt: 6 Özel Sayı, 313 - 322, 01.06.2017

Öz

Kaynakça

  • Akbudak B., M., Özer, H., 2003. Farklı Sıcaklıklarda Muhafaza Edilen Turşuluk Hıyarlarda Meydana Gelen Fiziksel ve Kimyasal Değişimler. Ulud. Üniv. Zir. Fak. Derg., 17(1): 33-46.
  • Dhall, R.K., Mahajan, B.V.C., Garg, A. and Sharma, S.R., 2010. Evaluation of Shrink Wrapping on Shelf Life and Quality of Cucumber During Different Storage Conditions . Acta Hort. (ISHS) 877: 403-410
  • Dündar Ö., Demircioğlu H., Daşgan Y., Özkaya O., Valizadeh A., Akhoundnejad Y., 2013. Sera Topraksız Hıyar (Ariasos F1) Yetiştiriciliğinde Selenyum (Se) ve Silisyum (Si)’un Hıyarların Raf Ömrü ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri. İç Anadolu Bölgesi 1. Tarım ve Gıda Kongresi, Bildiriler Cilt 1. Bitkisel Üretim. 473-479.
  • Girling, C.A., 1984. Selenium in Agriculture and the Environment. Agric. Ecosyst. Environ. 11:37–65.
  • Hakim A., Purvis A.C., Mullinix B. G., 1999. Differences in Chilling Sensitivity of Cucumber Varieties Depends on Storage Temperature and the Physiological Dysfunction Evaluated. Postharvest Biology and Technology 17:97–104.
  • Hovi-Pekkanen T., Tahvonen R., 2008. Effects of Interlighting on Yield and External Fruit Quality in Year-round Cultivated Cucumber. Scientia Horticulturae 116:152–161.
  • Kang H. M., Park K. W., Saltveit M. E., 2002. Elevated Growing Temperatures During the day Improve the Postharvest Chilling Tolerance of Greenhouse-Grown Cucumber (Cucumis sativus) Fruit. Postharvest Biology and Technology 24:49–57.
  • Salunke, D.K., Kadam, S.S., 1998. Handbook of Vegetable Science and Technology (Production, Composition, Storage and Processing), Marcel Dekker, INC.
  • Sripanyakorn, S., Ravin, J., Thompson, R.P.H. and Powell, J.J., 2005. Dietary Silicon and Bone Health. Nutrition Bulletin. 30(3):222-230.
  • Suslow, T.V., Cantwell, M., 2006. Cucumber Recommendations for Maintaing Potharvest Quality. http://postharvest.ucdavis. 15.06.2015.
  • TUİK, 2015. Türkiye İstatistik Kurumu Bitkisel Üretim İstatistikleri Veri Tabanı. http://tuikapp. tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul. Erişim tarihi: 16.06.2015.
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ömür Dündar

Hatice Demircioğlu Bu kişi benim

Okan Özkaya Bu kişi benim

Kemal Kocaer Bu kişi benim

Adel Valizadeh Bu kişi benim

H. Yıldız Daşgan Bu kişi benim

Yelderem Akhoundnejad

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 6 Özel Sayı

Kaynak Göster

APA Dündar, Ö., Demircioğlu, H., Özkaya, O., Kocaer, K., vd. (2017). Selenyum (Se), silisyumun (Si) ve farklı derim zamanının hıyarların muhafazası üzerine etkileri. Akademik Ziraat Dergisi, 6, 313-322.