Öz
Araştırma, kuluçkalık yumurtaların değişik
oranlarda propolis ile dezenfekte edilmesinin kuluçka sonuçları ve toplam
bakteri sayıları üzerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla
Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü’nde bulunan Atak-S ticari yumurtacı tavuk
ebeveynlerinden elde edilen kuluçkalık yumurtalar, kontrol, % 3 propolis, % 6
propolis ve % 9 propolis olmak üzere 4 gruba ayrılmıştır. Araştırmada her bir
grupta 480 adet olmak üzere toplam 1920 adet yumurta kullanılmıştır.
Dezenfektanlar yumurtalara uygulamadan önce, uygulandıktan sonra ve kuluçkanın
18. gününde alınan numunelerde toplam bakteri sayımı yapılmıştır. Araştırmada,
kuluçka randımanı, çıkış gücü, malformasyon oranı, malpozisyon oranı, civciv
kalitesi, ıskarta civciv oranı, erken, orta ve geç dönem embriyo ölüm oranları
ile toplam bakteri sayıları üzerinde durulmuştur. Üzerinde durulan kuluçka
özelliklerinden çıkış gücü, kuluçka randımanı, malpozisyon oranı, erken ve geç
dönem embriyo ölüm oranları bakımından gruplar arasında önemli farklılık bulunurken,
ıskarta civciv oranı, malformasyon oranı, civciv kalitesi, orta dönem embriyo
ölüm oranı ve toplam bakteri sayısı bakımından gruplar arasında farklılık
bulunmadığı tespit edilmiştir. Araştırmada kullanılan dezenfektanlardan % 3
propolis grubunda yer alan yumurtaların kuluçka sonuçlarının diğer gruplardan
daha iyi olduğu ancak bu grubun antibakteriyel etkisinin diğerlerine göre daha
kısa olduğu sonucuna varılmıştır.