Türkiye’de
fındık; milli gelir, istihdam ve ihracattaki öneminden dolayı stratejik bir
konuma sahiptir. Türkiye’nin dünya fındık üretimindeki payı 2017’de 675 bin ton
ile %67.1 olup, bunu %13.1 ile İtalya, %4.3 ile Azerbaycan ve %2.9 ile ABD
takip etmektedir. Fındık alanlarının plansız bir şekilde artması, özellikle
1980’den sonra arz fazlası sorununu ortaya çıkarmıştır. Arz fazlasının her yıl
devam eden bir sorun haline gelmesi nedeniyle, 1983’de çıkarılan 2844 sayılı
kanunla fındık alanlarının kontrol altına alınması amaçlanmıştır. Bu makalede,
Türkiye’de fındık üretiminin önemi ve kanun sonrası illere göre fındık
sökümünün yapıldığı alanlar ile fındık yerine tercih edilen ürünler ortaya
konulmuştur. Fındık alanlarının kontrol altına alınmasını amaçlayan kanun,
fındık alanlarının daraltılmasında etkili olamadığı gibi, yeni fındık
bahçelerinin kurulmasına da engel olamamıştır. Aksine, sökümün uygulandığı il
ve ilçelerde fındık dikim alanları artmaya devam etmiştir. Fındık sökümünün
gerçekleştirildiği 2002’den günümüze kadar söküm için hedeflenen üretici
sayısının %1.1’ine, hedeflenen alanın ise %0.6’sına ulaşılabilmiştir. Söküm
yapılan iller arasında %83.4 (9.2 bin da) ile en fazla söküm yapılan alan
Samsun’da gerçekleşmiştir. Bunu %11.3 ile Sakarya ve %3.3 ile Düzce takip
etmektedir. Fındık sökümünün yapıldığı alanlarda, fındık yerine en fazla tercih
edilen alternatif ürünler mısır, kivi ve ceviz olmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 1 |