Plant growth is negatively affected by environmental factors such as salinity and drought. This research was carried out in the laboratory to determine the germination characteristics of bean cultivar called “Akkuş” under drought and salt stress conditions. The experiment was set up using a completely randomized experimental design with ten replications. For the purpose of the study, germination rate (%), radicle length (cm), plumule length (cm), hypocotyl length (cm), radicle fresh weight (g), plumule fresh weight (g), and hypocotyl fresh weight (g) were calculated. Polyethylene glycol (PEG) 6000 was used to create a dry environment and NaCI was used for a saline environment. Different doses of NaCl (0 (control), 50, 100, 150, and 200 mM) and different osmotic potential levels of PEG 6000 (0 (control), -0.2, -0.4, -0.6, and -0.8 bar) were used in the experiment. The germination rate of bean decreased with increasing salt concentrations. Similarly, an increase in PEG 6000 osmotic potential levels caused a decrease in the parameters. The highest values were obtained in the control groups. As a result of the study, increase in salinity and drought stress cause negative effects on bean germination properties.
Bitki gelişimi tuzluluk, kuraklık gibi stres faktörleri dediğimiz çevresel etmenlerden olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu araştırma kurak ve tuzlu stres koşulları altında fasulye bitkisinin çimlenme özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2019 yılında Ordu Üniversitesi Tarla Bitkileri laboratuvarında yürütülmüştür. Çalışma tesadüf parselleri deneme desenine göre 10 tekrarlı olarak yürütülmüştür. Çalışmada çimlenme oranı (%), radikula uzunluğu (cm), plumula uzunluğu (cm), hipokotil uzunluğu (cm), radikula yaş ağırlığı (g), plumula yaş ağırlığı (g) ve hipokotil yaş ağırlığı (g) değerleri ölçülmüştür. Kurak ortam oluşturmak amacıyla Polietilen glikol (PEG) 6000, tuzlu ortam oluşturmak amacıyla da NaCI kullanılmıştır. Denemede 5 doz tuz (0, 50, 100, 150, 200 mM) ve 5 doz PEG ( 0, 0.2, 0.4, 0.6, 0.8 mPa ) uygulanmıştır. Artan tuz konsantrasyonları karşısında fasulye tohumlarında çimlenme oranı düşüş göstermiştir. En yüksek çimlenme oranı tuz konsantrasyonunun en düşük seviyesinde olurken, en düşük çimlenme oranı tuz konsantrasyonunun en yüksek olduğu konsantrasyonda gerçekleşmiştir. Benzer şekilde PEG dozlarında da dozlar arttıkça incelenen parametrelerde düşüşler meydana gelmiş, en yüksek ölçümler düşük dozlarda elde edilmiştir. Çalışma sonucunda tuzluluk ve kuraklık stresinin artmasıyla birlikte fasulye bitkisinde çimlenme özelliklerinde olumsuz etkiler meydana geldiği saptanmıştır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 9 Sayı: 2 |