Amaç: Bu çalışma Balıkçı siyahı üzüm tipinin (Vitis labrusca L.) farklı dozlardaki PEG-6000 (%0, 2, 4, 6) ile oluşturulan kuraklık stresine olan toleransının in vivo koşullarda belirlenmesi amacıyla 2021 yılında yürütülmüştür.
Materyal ve Yöntem: Çalışma tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekerrürlü ve her tekerrürde 5 bitki olacak şekilde planlanmıştır. Araştırmada sürgün gelişimin incelenmesi amacıyla sürgün uzunluğu (cm), sürgün yaş ağırlığı (g), sürgün kuru ağırlığı (g), boğum sayısı (adet), yaprak sayısı (adet) özellikleri incelenmiştir. Çalışmada kök gelişimin incelenmesi amacıyla kök yaş ve kuru ağırlığı (g), kök uzunluğu (cm), kök sayısı (adet) ve köklenme oranı (%) özellikleri incelenmiştir. Kuraklığın bitkilere olan fizyolojik etkisinin belirlenmesi amacıyla ise klorofil içeriği (SPAD), yaprak turgor ağırlığı (g), sürgün ve kök tolerans oranı (STO, KTO), iyon akışı (%) ve hücre zarı zararlanma oranı (%) özellikleri incelenmiştir. Çalışmada ayrıca bitki canlılığı(%) ve zarar derecesi de kaydedilmiştir.
Araştırma Bulguları: Bu çalışmayla farklı dozlarda PEG uygulanmasıyla yapay olarak kuraklık stresinin oluşturulabildiği gözlenmiştir. Araştırmamızda ayrıca kuraklık stresi oluşturmak amacıyla kullanılan PEG-6000’in bu çalışmada kullanılan ortamda bitkilere, su kültürü, in vitro ya da perlitteki gibi daha kısa sürede etki göstermediği de belirlenmiştir. PEG ile saptanan kuraklık stresinin artışıyla Balıkçı siyahı üzüm tipinde sürgün uzunluğu, sürgün yaş ve kuru ağırlığı, sürgün toleransı, yaprak turgor ağırlığı ve klorofil miktarlarında azalma belirlenmiştir.
Sonuç: Çalışmada %4 ve üzeri PEG dozlarıyla Balıkçı Siyahı tipinde in vivo koşullarda yapay olarak kuraklık stresinin oluşturulabileceği, %4 ve daha üzeri dozlarda etkinin giderek arttığı sonucuna varılmıştır.
Objective: This study was carried out in 2021 to determine the tolerance of Balıkçı siyahı grape type (Vitis labrusca L.) to drought stress induced by different doses of PEG-6000 (0, 2, 4, 6%) in vivo.
Materials and Methods: The study was planned according to the randomized plot design with 3 replications and 5 plants in each replication. In the study, shoot length (cm), shoot fresh weight (g), shoot dry weight (g), node number (n), number of leaves (n) characteristics were examined in order to examine shoot development. In the study, root fresh and dry weight (g), root length (cm), number of roots (n) and rooting rate (%) were examined in order to examine root development. In order to determine the physiological effects of drought on plants, chlorophyll content (SPAD), leaf turgor weight (g), shoot and root tolerance ratio (STR, RTR), ion flux (%) and cell membrane damage rate (%) properties were examined. In the study, plant viability and degree of damage (%) were also examined.
Results In this study, it has been observed that drought stress can be created artificially by applying different doses of PEG. In our study, it was also determined that PEG-6000, which is used to create drought stress, did not affect plants in a shorter time, as in aquaculture, in vitro or perlite, in the environment used in this study. With the increase of drought stress with PEG, shoot length, shoot fresh and dry weight, shoot tolerance, leaf turgor weight and chlorophyll amounts decreased in Balıkçı siyahı grape type.
Conclusion: In the study, it was concluded that with 4% and higher PEG doses, drought stress could be created artificially in Balikci siyahi type in vivo conditions, and the effect gradually increased at 4% and higher doses.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 11 Sayı: 2 |