Amaç: Bu araştırma, Giresun ilinde fındık üretici profili, kültürel uygulamaların durumu ve arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla yürütülmüştür.
Materyal ve Yöntem: Giresun ilinde fındık yetiştiriciliği yapılan 356 işletme saha çalışması tarım danışmanları, muhtarlar, il ve ilçelerde bulunan tarım kuruluşlarından destek alınarak belirlenmiştir. Belirlenen bu işletmelerde yapılan anket çalışması sonucunda üretici profili ile fındıktaki kültürel uygulamaların durumu ortaya konmuştur.
Araştırma Bulguları: Ankete katılan üreticilerin %4.2’si hiç tahsil görmemişken %36’sı ilkokul, %23’ü ortaokul, %27.8’i lise ve %9’u üniversite mezunu olduğu belirlenmiştir. Fındık üreticilerinin %4.8’i 5 yıldan daha kısa bir süredir yetiştiricilik yaparken %22.2’si 5 ile 15 yıl arasında, %73’ü ise 15 yıldan fazla süreyle fındık yetiştiriciliği yapmaktadır. Fındık bahçelerin sadece %16.9’u 30 dekardan büyük iken %75.6’sı 6 ile 30 dekar arasında ve %7.6’sı 5 dekardan daha küçüktür.
Sonuç: Çiftçilerin fındık yetiştiriciliği yaptıkları süre ile eğitim durumu ve gübreleme yöntemi arasında interaksiyonların istatistiksel olarak önemli olduğu belirlenirken, yetiştiricilik süresi ile kullanılan gübre çeşitleri, mekanizasyon durumları ve toprak işleme faaliyetleri arasındaki interaksiyonların istatistiksel olarak önemli olmadığı belirlenmiştir.
Objective: The research was carried out to reveal the relationship between hazelnut producer profile, status of cultural practices in Giresun province.
Materials and Methods: In the province of Giresun, 356 companies involved in the production of hazelnuts were identified through the aid of agricultural advisors, mukhtars, and agricultural organisations in both the province and its districts. As a result of the survey conducted in these enterprises, the survey revealed the producer profile and the cultural practices' status in hazelnut.
Results: While 4.2% of the producers participating in the survey had no education, 36% were primary school graduates, 23% were secondary school graduates, 27.8% were high school graduates and 9% were university graduates. While 4.8% of hazelnut producers have been cultivating for less than 5 years, 22.2% have been for between 5 and 15 years, and 73% have been for more than 15 years. While only 16.9% of the gardens are larger than 30 da, 75.6% are between 6 and 30 da and 7.6% are smaller than 5 da.
Conclusion: While it was determined that the interactions between the farmers' hazelnut cultivation period, educational status and fertilization method were statistically significant, the interactions between the cultivation period and the types of fertilizer used, mechanization status and soil cultivation activities were not statistically significant.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Meyve Yetiştirme ve Islahı |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Ekim 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 12 Sayı: Özel Sayı |