Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Economic Analysis for Milk Production Cost and Profitability in a Holstein Friesian Dairy Cattle Farm Producing Under Intensive Conditions

Yıl 2024, Cilt: 13 Sayı: 1, 209 - 218, 05.07.2024
https://doi.org/10.29278/azd.1433917

Öz

Objective: This study aimed to determine the profit-loss account from 1 liter milk on a Friesian dairy farm.
Materials and Methods: For this purpose, the income and expenditure items of a specific Holstein-Friesian dairy farm between 2014 and 2022 were evaluated.
Results: The farm's revenue consists of dairy wholesale (69.36%), slaughter (14.28%), support (8.95%), agricultural insurance pool (3.46%), animal increase (5.92%) and dairy retail (0.86%). Also, the farm's expenditure items consist of drug-vaccines (2.81%), feed (66.93%), labor (10.21%), sundry (19.51%) and retail milk sales (1.22%) expenses. The (Total income)⁄(Total expenses) was 1.259, and the farm's annual profit increased by 84.72%. The total cost of 1 liter of milk, feed costs, sales price and profit-loss statement in the farm were 2.72 ₺, 1.85 ₺, 2.50 ₺ and -0.22 ₺, respectively.
Conclusion: As a result, it can be determined that feeding costs have the highest share among the expenditure items. The yield from 1 liter of milk can be increased by reducing feeding costs or increasing the average milk yield. Additionally, despite the intensive production of roughage and the loss incurred from selling 1 L of milk in the current farm, it has been determined that the farm is profitable due to the diversity of other income sources.

Kaynakça

  • Anonim, (2021). Dünya ve Türkiye’de süt sektör istatistikleri: Ulusal süt konseyi 2021 raporu. https://ulusalsutkonseyi.org.tr Erişim: Ocak, 2023.
  • Ata, N., & Yılmaz, H. (2015). Türkiye’de uygulanan hayvansal üretimi destekleme politikalarının süt sığırcılığı işletmelerine yansımaları: Burdur ili örneği. Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(1), 44-54.
  • Baykalır, Y., Akyüz, B., & Erişir, Z. (2020). İzmir ili Kiraz ilçesinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısal özelliklerinin belirlenmesi. Anadolu Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 30(2), 266-275.
  • Bayramoğlu, Z., & Direk, M. (2006). Konya ilinde tarımsal kalkınma kooperatiflerinin ortağı olan işletmelerde süt sığırcılığı faaliyetinin ekonometrik analizi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 20(40), 12-20.
  • Bulut, E. (2023). Türkiye’de hayvancılık sektörü: Mevcut durum, DTÖ Müzakereleri ve Politika Önerileri. Ekonomi, Sürdürülebilir Kalkınma ve İşletme Alanında Akademik Çalışmalar, 1.
  • Datta, A. K., Haider, M. Z., & Ghosh, S. K. (2019). Economic analysis of dairy farming in Bangladesh. Tropical Animal Health and Production, 51, 55-64.
  • Erdal, G. Erdal, H., & Çiçek, A. (2020). An analysis of the effects of livestock support policies on breeders: An example of TR83 region in Turkey. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 8(11), 2378-2387.
  • Ferrazza, R. D. A., Lopes, M. A., Prado, D. G. D. O., Lima, R. R. D., & Bruhn, F. R. P. (2020). Association Between technical and economic performance ındexes and dairy farm profitability. Revista Brasileira de Zootecnia, 49.
  • Güler, D., & Saner, G. (2021). Süt sığırcılığı işletmelerinde üretim planlaması: İzmir ve Manisa örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 58(1), 75-85.
  • Güven, O. (2021). Ardahan ve Kars illeri büyükbaş hayvancılık işletmelerinin yapısal sorunları. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(2), 149-155.
  • Murat, H. (2020). Economic analysis of dairy cattle farms in Sivas Turkey. International Journal of Veterinary and Animal Research, 3(3), 49-54.
  • Nizam, S., & Armağan, G. (2006). Aydın ilinde pazara yönelik süt sığırcılığı işletmelerinin verimliliklerinin belirlenmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(2), 53-60.
  • Perumal, A. (2016). Economic analysis of dairy farming in dry farming areas of Tamil Nadu. Indian Journal of Dairy Science, 69(1).
  • Sarica, D., Demircan, V., Naziroglu, A., Aydin, O., & Koknaroglu, H. (2022). The cost and profitability analysis of different dairy farm sizes. Tropical Animal Health and Production, 54(5), 320.
  • Singh, P., Singh, A. K., Yadav, S. K., & Yadav, R. (2021). Constraints and way forward for boosting ıncome from dairy farming in India: A review. Journal of Scientific Research and Reports, 27(8), 55-64.
  • Şahin, K., Gül, A., Koç, B., & Dağıstan, E. (2001). Adana ilinde entansif süt sığırcılığı üretim ekonomisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 11(2), 19-28.
  • Torgut, E., Annayev, S., Türkekul, B., & Kart, M. Ç. Ö. (2019). Türkiye’de uygulanmakta olan hayvancılık desteklemelerinin süt sığırcılığı yapan işletmelere etkisi: İzmir ili örneği. Ziraat Fakültesi Dergisi, 14(1), 29-45.
  • Tümer, E. İ., & Birinci, A. (2011). Hayvancılık işletmelerinde süt maliyetine etki eden faktörlerin analizi: Tokat ili örneği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 42(1), 35-39.

Entansif Koşullarda Üretim Yapan Bir Siyah Alaca Süt Sığırı İşletmesinde Süt Üretim Maliyeti ve Karlılık Durumu İçin Ekonomik Analiz

Yıl 2024, Cilt: 13 Sayı: 1, 209 - 218, 05.07.2024
https://doi.org/10.29278/azd.1433917

Öz

Amaç: Bu çalışma ile bir Siyah Alaca süt sığırı işletmesinin 1 L (litre) sütten elde ettiği kar-zarar durumunun belirlenmesi amaçlanmıştır.
Materyal ve Yöntem: Bu amaçla özel bir Siyah Alaca süt sığırı işletmesinin 2014-2022 yılları arasındaki gelir ve gider kalemlerine ait veriler değerlendirilmiştir.
Araştırma Bulguları: İşletmenin gelir kalemleri toptan süt satışı (%69.36), hayvan kesimi (%14.28), desteklemeler (%8.95), TARSİM (%3.46), hayvan sayısı artışı (%5.92) ve perakende süt satışından (%0.86) oluşmaktadır. İşletmenin gider kalemlerini ise ilaç-aşı gideri (%2.81), yem gideri (%66.93), işçilik gideri (%10.21), muhtelif giderler (%19.51) ve perakende süt satışı gideri (%1.22) oluşturmaktadır. Mevcut işletmede (Toplam gelir)⁄(Toplam gider) oranı ortalama 1.259 TL olarak belirlenmiş ve işletmenin yıllık karı ortalama %84.72 oranında artmıştır. İşletmede ortalama 1 L sütün toplam maliyeti, yemleme maliyeti, satış fiyatı ve kar-zarar durumu sırasıyla 2.72 TL, 1.85 TL, 2.50 TL ve -0.22 TL olarak belirlenmiştir.
Sonuç: Sonuç olarak, gider kalemleri içerisinde yemleme maliyetinin en yüksek orana sahip olduğu belirlenmiştir. Yem maliyetinin azaltılması ya da süt veriminin artırılması ile 1 L sütten elde edilen gelir artırılabilir. Ayrıca, mevcut işletmede yoğun kaba yem üretimine ve 1 L sütten zarar edilmesine rağmen, diğer gelir kalemlerinin çeşitliliği sayesinde işletmenin kar ettiği tespit edilmiştir.

Etik Beyan

Akademik Ziraat Dergisi’ne yolladığımız “Entansif Koşullarda Üretim Yapan Bir Siyah Alaca Süt Sığırı İşletmesinde Süt Üretim Maliyeti ve Karlılık Durumu İçin Ekonomik Analiz” isimli çalışma, hayvan deneyleri, anket, mülakat, odak grup çalışması vb. çalışmaları içermediği için Etik Kurul Onayı gerekmemektedir.

Kaynakça

  • Anonim, (2021). Dünya ve Türkiye’de süt sektör istatistikleri: Ulusal süt konseyi 2021 raporu. https://ulusalsutkonseyi.org.tr Erişim: Ocak, 2023.
  • Ata, N., & Yılmaz, H. (2015). Türkiye’de uygulanan hayvansal üretimi destekleme politikalarının süt sığırcılığı işletmelerine yansımaları: Burdur ili örneği. Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(1), 44-54.
  • Baykalır, Y., Akyüz, B., & Erişir, Z. (2020). İzmir ili Kiraz ilçesinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısal özelliklerinin belirlenmesi. Anadolu Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 30(2), 266-275.
  • Bayramoğlu, Z., & Direk, M. (2006). Konya ilinde tarımsal kalkınma kooperatiflerinin ortağı olan işletmelerde süt sığırcılığı faaliyetinin ekonometrik analizi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 20(40), 12-20.
  • Bulut, E. (2023). Türkiye’de hayvancılık sektörü: Mevcut durum, DTÖ Müzakereleri ve Politika Önerileri. Ekonomi, Sürdürülebilir Kalkınma ve İşletme Alanında Akademik Çalışmalar, 1.
  • Datta, A. K., Haider, M. Z., & Ghosh, S. K. (2019). Economic analysis of dairy farming in Bangladesh. Tropical Animal Health and Production, 51, 55-64.
  • Erdal, G. Erdal, H., & Çiçek, A. (2020). An analysis of the effects of livestock support policies on breeders: An example of TR83 region in Turkey. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 8(11), 2378-2387.
  • Ferrazza, R. D. A., Lopes, M. A., Prado, D. G. D. O., Lima, R. R. D., & Bruhn, F. R. P. (2020). Association Between technical and economic performance ındexes and dairy farm profitability. Revista Brasileira de Zootecnia, 49.
  • Güler, D., & Saner, G. (2021). Süt sığırcılığı işletmelerinde üretim planlaması: İzmir ve Manisa örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 58(1), 75-85.
  • Güven, O. (2021). Ardahan ve Kars illeri büyükbaş hayvancılık işletmelerinin yapısal sorunları. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(2), 149-155.
  • Murat, H. (2020). Economic analysis of dairy cattle farms in Sivas Turkey. International Journal of Veterinary and Animal Research, 3(3), 49-54.
  • Nizam, S., & Armağan, G. (2006). Aydın ilinde pazara yönelik süt sığırcılığı işletmelerinin verimliliklerinin belirlenmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(2), 53-60.
  • Perumal, A. (2016). Economic analysis of dairy farming in dry farming areas of Tamil Nadu. Indian Journal of Dairy Science, 69(1).
  • Sarica, D., Demircan, V., Naziroglu, A., Aydin, O., & Koknaroglu, H. (2022). The cost and profitability analysis of different dairy farm sizes. Tropical Animal Health and Production, 54(5), 320.
  • Singh, P., Singh, A. K., Yadav, S. K., & Yadav, R. (2021). Constraints and way forward for boosting ıncome from dairy farming in India: A review. Journal of Scientific Research and Reports, 27(8), 55-64.
  • Şahin, K., Gül, A., Koç, B., & Dağıstan, E. (2001). Adana ilinde entansif süt sığırcılığı üretim ekonomisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 11(2), 19-28.
  • Torgut, E., Annayev, S., Türkekul, B., & Kart, M. Ç. Ö. (2019). Türkiye’de uygulanmakta olan hayvancılık desteklemelerinin süt sığırcılığı yapan işletmelere etkisi: İzmir ili örneği. Ziraat Fakültesi Dergisi, 14(1), 29-45.
  • Tümer, E. İ., & Birinci, A. (2011). Hayvancılık işletmelerinde süt maliyetine etki eden faktörlerin analizi: Tokat ili örneği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 42(1), 35-39.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hayvan Yönetimi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mustafa Kibar 0000-0002-1895-019X

Ramazan Erkmen 0000-0001-6527-334X

İbrahim Aytekin 0000-0001-7769-0685

Yayımlanma Tarihi 5 Temmuz 2024
Gönderilme Tarihi 8 Şubat 2024
Kabul Tarihi 28 Haziran 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 13 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kibar, M., Erkmen, R., & Aytekin, İ. (2024). Entansif Koşullarda Üretim Yapan Bir Siyah Alaca Süt Sığırı İşletmesinde Süt Üretim Maliyeti ve Karlılık Durumu İçin Ekonomik Analiz. Akademik Ziraat Dergisi, 13(1), 209-218. https://doi.org/10.29278/azd.1433917