Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Potasyum Uygulamasının Don Toleransına Etkileri

Yıl 2023, Cilt: 52 Sayı: Özel Sayı 1, 102 - 110, 27.02.2023

Öz

Potasyum, bitki büyümesinde ve metabolizmasında kritik bir rol oynayan ve çeşitli biyotik ve abiyotik stresler altındaki bitkilerin hayatta kalmasına büyük ölçüde katkıda bulunan önemli bir besin elementidir. Bitki dokularında ve çiçek tomurcuklarında yetersiz potasyum bulunması, düşük sıcaklık stres duyarlılığını arttırmaktadır. 2020 ve 2021 yılları arasında gerçekleştirilen bu çalışmada Marmara Bölgesi’nde ticari öneme sahip Kober 5BB anacı üzerine aşılı Trakya İlkeren (Tİ), 1103 Paulsen anacı üzerine aşılı Michele Palieri (MP) ve 140 Ru anacı üzerine aşılı Red Globe (RG) üzüm çeşitleri kullanılmıştır. Bu çeşitlerin farklı fenolojik evrelerinde yapılan potasyum uygulamalarının, üç ayrı dönemde (aklimasyona geçiş, tam dayanım ve deaklimasyon) kış gözlerinin don toleransına etkileri Diferansiyel Termal Analiz (DTA) yöntemiyle incelenmiştir. Üç farklı dönemde alınan örneklerde don mukavemetinin önemli göstergeleri olarak kabul edilen prolin, indirgen şeker ve MDA analizleri yapılmıştır. Potasyum uygulamasının don toleransına etkisi çeşitlere, yıllara ve dönemlere göre değişiklik göstermiş, en büyük etki, don toleransında 2.57℃’lik artışla MP çeşidi 2020 ilkbahar döneminde saptanmıştır. RG çeşidi 2021 ilkbahar döneminde de potasyum uygulamasının don toleransını 1.49℃ arttırdığı belirlenmiştir. Potasyum uygulamasının kış gözlerindeki prolin, indirgen şeker ve Lipid peroksidasyon aktivitesinde (MDA) gerçekleştirdiği değişimin çeşitlere ve dönemlere göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Her iki yılda da tam dayanım döneminde (kış dönemi) en düşük ölüm sıcaklıkları saptanmış, aklimasyona geçiş ve deaklimasyon dönemlerindeki donma sıcaklıkları yıl bazında ve çeşitlere göre farklılık göstermiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Gülhan Gülbasar Kandilli Bu kişi benim 0000-0002-2861-7876

Gökhan Söylemezoğlu Bu kişi benim 0000-0002-7959-0407

Cafer Köse Bu kişi benim 0000-0002-4354-0643

Arif Atak 0000-0003-0405-6805

Yayımlanma Tarihi 27 Şubat 2023
Gönderilme Tarihi 1 Ekim 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 52 Sayı: Özel Sayı 1

Kaynak Göster

APA Gülbasar Kandilli, G., Söylemezoğlu, G., Köse, C., Atak, A. (2023). Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Potasyum Uygulamasının Don Toleransına Etkileri. Bahçe, 52(Özel Sayı 1), 102-110.
AMA Gülbasar Kandilli G, Söylemezoğlu G, Köse C, Atak A. Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Potasyum Uygulamasının Don Toleransına Etkileri. Bahçe. Şubat 2023;52(Özel Sayı 1):102-110.
Chicago Gülbasar Kandilli, Gülhan, Gökhan Söylemezoğlu, Cafer Köse, ve Arif Atak. “Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Potasyum Uygulamasının Don Toleransına Etkileri”. Bahçe 52, sy. Özel Sayı 1 (Şubat 2023): 102-10.
EndNote Gülbasar Kandilli G, Söylemezoğlu G, Köse C, Atak A (01 Şubat 2023) Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Potasyum Uygulamasının Don Toleransına Etkileri. Bahçe 52 Özel Sayı 1 102–110.
IEEE G. Gülbasar Kandilli, G. Söylemezoğlu, C. Köse, ve A. Atak, “Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Potasyum Uygulamasının Don Toleransına Etkileri”, Bahçe, c. 52, sy. Özel Sayı 1, ss. 102–110, 2023.
ISNAD Gülbasar Kandilli, Gülhan vd. “Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Potasyum Uygulamasının Don Toleransına Etkileri”. Bahçe 52/Özel Sayı 1 (Şubat 2023), 102-110.
JAMA Gülbasar Kandilli G, Söylemezoğlu G, Köse C, Atak A. Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Potasyum Uygulamasının Don Toleransına Etkileri. Bahçe. 2023;52:102–110.
MLA Gülbasar Kandilli, Gülhan vd. “Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Potasyum Uygulamasının Don Toleransına Etkileri”. Bahçe, c. 52, sy. Özel Sayı 1, 2023, ss. 102-10.
Vancouver Gülbasar Kandilli G, Söylemezoğlu G, Köse C, Atak A. Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Potasyum Uygulamasının Don Toleransına Etkileri. Bahçe. 2023;52(Özel Sayı 1):102-10.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram